sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Bac 2014. Examenul oral la limba română, un succes pentru elevii doljeni

Elevii doljeni au trecut cu brio de prima probă a bacalaureatului, proba orală la limba română. Examenul la care le-au fost evaluate competenţele lingvistice de comunicare orală în limba română nu le-a dat mari bătăi de cap, absolvenţilor de clasa a XII-a, mai ales că nu au primit note, doar calificative. Aceştia au ieşit zâmbitori din sala de examen, precizând că nu au avut mari emoţii, deoarece proba orală la limba română a fost doar un hop pe care a trebuit să-l treacă ca să poată să susţină pe mai departe următoarele probe scrise ale bacalaureatului. Elevii au avut două subiecte de rezolvat, au extras un bilet pe care era scris un text şi apoi era necesar să răspundă la câteva întrebări pe textul respectiv, referitor la situaţia de comunicare dată, iar la al doilea subiect şi-au exprimat opinia cu privire la un text argumentativ.

La primul subiect, au avut trei întrebări, să identifice receptorul textului, să încadreze textul într-un stil funcţional, respectiv argumentativ, descriptiv, epistolar, informativ, publicistic, beletristic, etc, să motiveze răspunsul şi să identifice elementele de conţinut ale textului, idei, argumente, fapte, opinii.
Elevii de la Colegiul Naţional “Elena Cuza”, au catalogat examenul oral la limba română drept unul simplu, pe care l-au trecut cu uşurinţă. Întrebările au fost uşoare, majoritatea tinerilor au rămas chiar uimiţi de simplitatea examenului. Liceeni s-au descurcat exemplar, fiindcă s-au pregătit temeinic pentru a susţine examenul maturităţii. Comisia care i-a asistat la bac a fost cumsecade, spun elevii, deja familiarizaţi cu profesorii.

Mi-a picat Andrei Pleşu, ceva despre importanţa literaturii, mi s-a părut uşor, am avut ce stil este, am avut câteva idei pe text, m-am pregătit, am avut puţine emoţii, profesorii au fost cuminţi. Am emoţii pentru următoarele probe. Nu m-am hotărât încă ce facultate o să urmez, aştept rezultatul final la bac.
Barbu Cristina, elevă clasa a XII-a la Colegiul Naţional Elena Cuza

Policlinica Buna Vestire Craiova

Fiindcă prima probă a fost una facilă, elevii au emoţii la celelalte probe ale bacalaureatului, cu precădere la probele scrise care alcătuiesc şi media finală a bacalaureatului.

Am avut un text cu Legea voluntariatului, a fost în stil juridic. Nu ştiu ce calificativ am obţinut, dar nu a fost greu. Mi-e teamă la scris, dar dacă ne pregătim, nimic nu este greu, sper să iau o medie bună, nu vreau să mă pronunţ înainte.
Milotina Adelina, elevă clasa a XII-a la Colegiul Naţional “Elena Cuza”

Mai mult, în funcţie de facultatea la care o să studieze, pentru unii elevi nu contează foarte mult media finală, ci doar să promoveze.

Un text informativ mi-a căzut, “Nordul glorian”, a fost destul de uşor, m-am descurcat bine, la prima întrebare am avut să scriem receptorul textului, am spus că suntem noi, elevii, la subiectul doi, trebuia să ne exprimăm opinia în legătură cu importanţa învăţăturii schematice, pentru elevi, pentru bac sau pentru alte performanţe şcolare. Am luat experimentat, per total sper să iau peste 9.50, o să dau la Drept, dar este Admitere şi nu mă bazez atât de mult pe bac.
Renata Roberta, elevă clasa a XII-a la Colegiul Naţional “Elena Cuza”

Elevii au extras subiectele şi deşi nu pentru toţi norocul a fost de partea lor, au reuşit în final să facă faţă probei orale la limba română.

Au fost foarte simple subiectele, grele, relativ, dar sunt dezamăgit că am avut eu personal ghinion, că mi-a picat subiectul cu numărul 13, am avut un text ştiinţific, era foarte mare ce-i drept, aproape o pagină. M-am descurcat excelent, o să iau experimentat, cu siguranţă. Acum nu am avut emoţii, această probă este ca să fie, următoarele probe sunt definitorii, nu vreau să dau pronosticuri pentru media finală, o să văd atunci.
Bălan Marius, elev clasa a XII-a la Colegiul Naţional “Elena Cuza”

Nici elevii de la Colegiul Naţional “Carol I” nu s-au lăsat mai prejos reuşind să obţină calificativul de utilizator experimentat al limbii române. Speranţele de promovare a bacalaureatului cu medie mare sunt crescute şi pentru liceeni de la Carol. Proba orală susţinută la limba română, a fost uşor de rezolvat şi nu au întâmpinat deloc dificultăţi.

Mi-a picat un text care aparţine stilului juridic-administrativ, a trebuit să-l identific eu, a fost destul de uşor, am luat experimentat, la bac mă aştept să iau peste 9, sunt convinsă pentru că m-am pregătit.
Marcu Irina, elevă la Colegiul Naţional “Carol I”

Mi-a picat un text juridic-administrativ, a fost bine, accesibil, am avut 15 minute timp să rezolv, am identificat receptorul, în ce stil funcţional se încadrează, să redau nişte idei, opinii, iar utimul exerciţiu am avut să spun o opinie despre urbanizarea excesivă, m-am descurcat, am scris o pagină. Eu aş vrea să iau 9 la bac, vreau să dau la Medicină, acolo o să fie mai greu.
Olaru Anca. elevă la Colegiul Naţional “Carol I”

Am avut un text dintr-un stil publicistic, nu a fost greu, mediu pot să spun, mai uşor decât m-am aşteptat. Am luat experimentat. Nu am probe la care să îmi fie frică, aştept admiterea la facultate, care cred că o să fie cea mai grea, o să dau la Drept, la Bucureşti şi acolo am cele mai multe emoţii, dar sper să fie totul bine.
Pupăză Andrei, elev la Colegiul Naţional “Carol I”

În judeţul Dolj s-au înscris, la examenul de bacalaureat, 5642 elevi în total, dintre care aproape 1300 din seriile anterioare. La nivelul judeţului Dolj există 18 centre de examen, 14 sunt situate în Craiova, iar patru centre în judeţ, la liceul Teoretic “Mihai Viteazul” Băileşti, Liceul Teoretic “Independenţa” Calafat, Liceul Teoretic “Constantin Brâncoveanu” din Dăbuleni şi Liceul Teoretic “Dimitrie Filişanu” din Filiaşi.
Lucrările vor fi corectate în trei centre zonale de evaluare.
Anul trecut, în 2013, promovabilitatea la bac în judeţul Dolj a fost de 47.10%.

Tot mai puţini candidaţi

Bacalaureatul, neinteresant pentru mulţi absolvenţi. În toată Oltenia numărul candidaţilor care susţin examenul de bacalaureat  a scăzut simţitor.
În judeţul Dolj, aşa cum am menţionat mai sus, anul acesta s-au înscris pentru a susţine examenul  5.642 de elevi, cu aproape o mie mai puţini decât în 2013. Anul trecut au fost 6622 de candidaţi. În judeţul Mehedinţi, aproape 2.500 de absolvenţi mehedinţeni susţin Bacalaureatul în această sesiune, cu peste 500 mai puţin faţă de anul trecut. S-au înscris 2499 de candidaţi, din care 2030 de elevi sunt din promoţia anului 2014, iar 469 din promoţii anterioare.

Anul trecut, la acest examen au fost înscrişi 3108 candidaţi din care 652 – serii anterioare şi 2456 promoţia 2013. Şi la Olt a scăzut numărul candidaţilor. În această sesiune sunt aşteptaţi să susţină examenul 3.964 de elevi, faţă de 5.004, anul trecut. Mai mult, nu toţi absolvenţii claselor a XII-a de anul acesta s-au înscris în această sesiune a Bacalaureatului. 4.205 elevi au absolvit anul acesta studiile liceale în Olt.
În judeţul Gorj, numărul candidaţilor înscrişi la examenul de bacalaurat din acest an este cu peste 800 mai mic faţă de examenul din aceeaşi sesiune a anului trecut.
4502 candidaţi sunt aşteptaţi să suţină Bacalaureatul 2014, prima sesiune, faţă de 5.314 anul trecut.
Mai puţin interes pentru examen şi la Vâlcea. În această sesiune s-au înscris la examen 3523 de elevi, cu 7 % mai puţin faţă de 2013, când au fost 3759 de candidaţi.

Politica