joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Investiţiile în economia naţională, în picaj

Investiţiile realizate în economia naţională au scăzut în trimestrul I din 2014, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Scăderea nu este una insignifiantă. Vorbim de un minus de 7,4%.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), scăderea s-a înregistrat la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 10,9 % şi lucrări de construcţii noi cu 6,8%. La alte cheltuieli s-a înregistrat o creştere cu 10,7%, mai arată INS.
Ramurile în care s-a realizat un volum mai mare de investiţii nete sunt în industrie şi  comerţ/servicii (comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor).

Şi costul forţei de muncă a scăzut

A scăzut şi costul orar al forţei de muncă, în trimestrul I 2014, în comparaţie cu trimestrul precedent. Faţă de primul trimstru al lui 2013, a înregistrat creşteri.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În trimestrul I 2014, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de scădere de 0,78% faţă de trimestrul precedent şi o rată de creştere de 5,33% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior. În formă brută (neajustată), faţă de acelea şi perioade de comparaţie, variaţia costului orar al forţei de muncă a diferit nesemnificativ faţă de forma ajustată (-0,58%, respective 5,32%). Faţă de trimestrul IV 2013, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a scăzut în majoritatea activităţilor economice.
INS

Cele mai mari scăderi s-au întregistrat în tranzacţii imobiliare (-13,66%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,96%) şi construcţii (-6,09%).

Cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă(în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în hoteluri şi restaurante (9,87%), alte activităţi de servicii (8,80%) şi activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (5,56%). În trimestrul I 2014, scăderea faţă de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 0,78%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 0,81%. Scăderile înregistrate de cele două componente – pentru indicii în formă brută (neajustată) – au fost de 0,57%, respectiv 0,60%. Trimestrul I 2014 comparativ cu trimestrul I 2013- Pe principalele activităţi economice, cele mai mari creşteri ale costului oraral forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în hoteluri şi restaurante (15,87%), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (14,00%) şi alte activităţi de servicii (12,89%). Scăderi s-au înregistrat doar în tranzacţii imobiliare (-5,39%), construcţii (-1,75%) şi învăţământ (-1,38%).
INS

Politica