marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Acciza a scăzut vânzările de carburanţi

Guvernul a introdus din luna aprilie acciza suplimentară de 7 eurocenţi/litru la carburanţi pentru a colecta mai mulţi bani la buget, bani pe care susţinea că îi va folosi pentru construcţia de noi drumuri, între care şi o autostradă Craiova-Calafat.
Numai că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg. Deşi transportatorii au avertizat Guvernul asupra efectelor, acciza a fost aplicată.

Efectul – comerţul intern cu motorină şi benzină a scăzut în luna aprilie cu peste 16%, drept urmare şi încasările s-au diminuat. Transportatorii au preferat să îşi alimenteze autovehiculele din ţările vecine, după implementarea accizei de 7 eurocenţi/litru.
Potrivit adevărul.ro, care citează datele prezentate de Institutul Naţional de Statistică, după câteva luni în care vânzările de carburanţi abia îşi reveniseră pe plus, arătând semnele bune ale relansării consumului, în aprilie acestea au scăzut cu 16,2% faţă de martie şi cu 6,1% faţă de aceeaşi lună din 2013.

Este firesc şi natural ca, dacă firmele au identificat un carburant mai ieftin în ţările vecine, să meargă şi să alimenteze de acolo. Mai ales în condiţiile în care nu avem încă normele metodologice pentru restituirea de 4 eurocenţi/litru promisă. Atenţie, nu consumul nostru a scăzut, ci vânzările interne de carburanţi. Iar dacă mai mult de 13%-15% din aceste vânzări s-au mutat afară, atunci bugetul n-a câştigat nimic din acciza suplimentară. Pragul de rentabilitate bugetară era de 13,5% la această acciză.
A declarat pentru „Adevărul“ Radu Dinescu, secretarul general al Uniunii Naţionale a Transportatorilor din România (UNTRR)

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica