vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Colegiul Tehnologic George Bibescu a fost gazda olimpiadei Meşteşuguri artistice tradiţionale

La Colegiul Tehnologic George Bibescu s-a desfăşurat vineri faza judeţeană a Olimpiadei Naţionale ”Meşteşuguri artistice tradiţionale”. Au participat copii de la mai multe instituţii de învăţământ din Craiova precum Colegiul  Tehnic De Arte şi Meserii  “Constantin Brâncuşi”, Şcoala Gimnazială ”Gheorghe Ţiţeica”, Liceul  Tehnologic Special ”Beethoven”, Şcoala Gimnazială Specială ”Sf. Mina”, Palatul Copiilor. Olimpiada Naţională ”Meşteşuguri artistice tradiţionale” este organizată de Complexul Muzeal Astra Sibiu în colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu. În urma acestei faze judeţene câştigătorii locului I vor participa la o faza naţională finalizată cu o tabără care se organizează la Sibiu, între 6-11 august, în Dumbrava Sibiului.

Meşteşuguri artistice tradiţionale transmise de către copii

Aproximativ 30 elevi s-au întrecut în a-şi demonstra îndeletnicirea.
Îmbrăcaţi în costume populare, micii meşteri au confecţionat produse tradiţionale. Secţiunile concursului de la Craiova sunt pirogravură, pictură pe lemn, confecţionat măşti, ţesut în război vertical, ţesut în război orizontal, confecţionat păpuşi, cusut, brodat, confecţionat podoabe, artă decorativă. Copii au fost supravegheaţi de către o comisie alcătuită din specialişti; etnologi şi profesori. Preşedintele juriului a fost Irinel Cănureci, muzeograf la secţia de etnografie a Muzeului Olteniei, Iulia Ciocoiaş, profesor educaţie vizuală la C.N ”Fraţii Buzeşti”, urmată de Simona Chiriţă, inspector şcolar la ISJ Dolj, Petre Cauc, directorul Colegiului Tehnologic George Bibescu şi Laurenţiu Dumitru, profesor Colegiul Tehnologic George Bibescu.
Irinel Cănureci a apreciat că aceste tipuri de concursuri se organizează şi la nivelul judeţului nostru, care ne fac cinste pe plan naţional.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Această Olimpiadă Naţională ”Meşteşuguri artistice tradiţionale”, faza judeţeană face o mândrie şi o ştachetă indicată pentru judeţul Dolj, felicitări organizatorilor, InspectoratuluiŞcolar judeţean Dolj, tuturor persoanelor implicate în proiect. Din punctul de vedere al instituţiei pe care o reprezint, Muzeul Olteniei, Craiova, secţia de etnografie, nu pot să spun decât că suntem mândri că avem asemenea colaborări, încercăm împreună cu domniile lor să ridicăm meşteşugul şi activitatea de creaţie artistică pe culmile cele mai înalte, să le dăm posibilitatea să participe naţional şi de ce nu internaţional din ce în ce mai mult.
Irinel Cănureci, muzeograf la secţia de etnografie a Muzeului Olteniei

De la copii de clasa a II-a până la cei de liceu, toţi participanţii au învăţat să practice aceste meşteşuguri din surse diferite, fie s-a transmis de la părinţi, fie de la şcoală şi chiar de pe internet.
La concursul desfăşurat la liceul Bibescu am întâlnit copii talentaţi care au lucrat pe loc sau au venit cu produsele finite. Păpuşi confecţionate din linguri de lemn, măşti de faţă tradiţionale, bijuterii croşetate, broderie pe ie, tablouri pictate pe lemn au fost o parte din realizările concurenţilor la faza judeţeană. Profesorii i-au îndrumat pe copii să îşi promoveze valorile tradiţionale şi să fie perseverenţi pentru a duce mai departe tradiţia populară.

Suntem de la Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii ”Constantin Brâncuşi”, copii au învăţat să ţeasă, au venit cu ţesut în război vertical, am doi copii care lucrează de fapt în gherghef că nu am putut să facem încă un război vertical mare, au venit cu cusături româneşti, am o fetiţă care face piese de costum popular, am un băiat care lucrează măşti tradiţionale şi o fetiţă care croşetează, face tot felul de obiecte de artă textilă croşetate. Unii au învăţat la şcoală, după aceea i-am trimis să înveţe şi la ei acasă, cei care sunt din sat pentru că tradiţia aşa se face, dacă nu are mama nu mai ştie, se duc la o bunică sau la o mătuşă. Fetiţa cu ia a venit convinsă că îşi va lucra modelul de pe ia ei, are o creativitate deosebită.
A povestit Cristina Manea, profesor la secţia de design vestimentar

Nici elevii de la Liceul Tehnologic Special ”Beethoven” nu s-au lăsat mai prejos şi au venit la această olimpiadă cu mult drag ca de fiecare dată, mai ales că au mai obţinut premii.

La Olimpiada judeţeană de meşteşuguri artistice tradiţionale, copiii au venit să îşi demonstreze şi să arate cusăturile artistice tradiţionale româneşti pe o pernă decorativă din puf românesc, să finalizeze mileuri, tablouri tip goblen, am mai participat, suntem constant aici, chiar am primit premii şi anul trecut şi la Sibiu, la sculptură, acum am venit doar cu cusături. Modelele sunt din reviste, din cufărul bunicii.
Emilia Duduială, director adjunct Liceul Beethoven

Am făcut cunoştinţă şi cu un echipaj ”eco” care şi-au arătat talentul la meşteşuguri mai noi, quilling, origami. Aceştia au realizat o pasăre din hârtie.

Noi încercăm să promovăm tradiţia eco românească şi astăzi suntem la acest concurs pentru a realiza o pasăre pe care o vom colora în culorile steagului românesc, apoi o să scriem o poezioară, să încercăm să o adaptăm conform folclorului românesc.
A spus Mariana Oprea, profesor Protecţia mediului, ecologie, la Palatul Copiilor Craiova

Membrii acestei echipe ne-au şi dezvăluit care sunt etapele pe care le parcurg să creeze o pasăre din hârtie.

Din carton facem o bufniţă, apoi o rulăm, mai lipim câteva fâşii, până se obţine forma dorită şi o colorăm în diverse culori, folosim quilling, origami.
Vieru Simona, elevă clasa a IV-a, Palatul Copiilor

Elevii care s-au calificat pentru faza naţională de la Sibiu sunt: la secţiunea ţesături, Miri Gabriela Petronela, elevă clasa a IX-a la Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii ”Constantin Brâncuşi”, la secţiunea broderie, Cristina Boerică de la Liceul Tehnologic Special ”Beethoven” şi la realizat împletituri şi podoabe din ţesături, Briana Grecu, clasa a III-a, Şcoala Gimnazială ”Gheorghe Ţiţeica”.

Politica