marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Bănia, mai bogată cu trei cetăţeni de onoare

Şedinţă solemnă la Opera Română Craiova

Trei noi cetăţeni de onoare, elevi olimpici şi profesori îndrumători recompensaţi, dar şi o atmosferă foarte elegantă, însoţită de un aer vienez, au dat savoare şedinţei solemne, prilejuită de cea de-a XVIII-a ediţie a Zilelor Craiovei. Opera Română Craiova a fost vineri, 29 mai, gazda unei şedinţe solemne, prilejuită de cea de-a XVIII-a ediţie a zilelor oraşului. Ordinea de zi a inclus şi prezentarea de mesaje şi alocuţiuni ale personalităţilor şi autorităţilor publice locale.

Oraşul a îmbrăcat straie de sărbătoare. Opera Română din Craiova ne-a primit în casa ei, instituţie de cultură emblematică a Băniei. Vor fi momente în care vor fi decernate titluri de cetăţean de onoare pentru personalităţi ale vieţii publice româneşti, dar şi copiii cu care ne mândrim vor fi premiaţi.
A declarat în deschiderea evenimentului, amfitrionul Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Judeţene

Policlinica Buna Vestire Craiova

IPS Irineu: «Vrem ca Bănia să înflorească pe zi ce trece, să fie primul oraş dintre toate»

Este un moment deosebit pentru cetatea noastră această sărbătoare. Este o sărbătoare a tuturor, a celor mici şi mari, pentru că în oraşul nostru ne naştem, creştem şi trecem în alt oraş, dincolo de lumea aceasta. Aici ne formăm, dobândim cunoştinţele necesare pentru viaţă, sporim tot ceea ce vrem să realizăm în lumea aceasta. Într-un an de zile se petrec multe lucruri la Craiova, iar fiecare dintre noi participă cu ceva. Vrem ca Bănia să înflorească pe zi ce trece, să fie primul dintre toate. Prin iniţiativa doamnei Primar, ne-am propus cu toţii să facem din Craiova un oraş european. Trebuie să ne angajăm la acest lucru foarte important. Prin această serbare îi cinstim şi pe înaintaşii noştri. La mulţi ani, oraşului nostru!
A spus IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei

Ion Prioteasa: «Sărbătoarea care animă oraşul în aceste zile vorbeşte despre mândria de a fi craiovean»

Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a vorbit în deschiderea evenimentului despre identitatea naţională, amintind personalităţile marcante care şi-au pus amprenta asupra istoriei Cetăţii Banilor.

Sunt onorat să fiu la un eveniment cu o importanţă deosebită pentru comunitatea noastră. Ne reuneşte aici, sub aripa bucuriei, o importantă festivitate, dar şi un puternic reper identitar. Sărbătoarea care animă oraşul în aceste zile vorbeşte despre mândria de a fi craiovean, de a ne afirma apartenenţa la aceste meleaguri, cu un trecut încărcat de glorie. Celebrând Craiova cinstim memoria ilustrelor figuri care au modelat istoria, de la marele Ban, Mihai Viteazul, la un ministru şi diplomat cum a fost Nicolae Titulescu. Craiova de astăzi onorează şi continuă această distinsă tradiţie în cultură, printr-un reputat centru universitar, prin instituţii al căror prestigiu a depăşit graniţele ţării, aşa cum este cazul Teatrului Naţional “Marin Sorescu”, Filarmonica Oltenia, Biblioteca Judeţeană, Muzeul Olteniei şi Muzeul de Artă, precum şi gazda noastră, Opera Română Craiova. Doresc să salut iniţiativa municipalităţii craiovene şi a doamnei Primar de a reda strălucirea de odinioară a Băniei printr-un binemeritat titlu de Capitală Culturală Europeană în demers pe care îl susţinem cu toată convingerea. În numele CJ Dolj, le adresez tuturor craiovenilor un sincer La mulţi ani!
A declarat Ion Prioteasa, preşedinte CJ Dolj

Marius Deca: «Sunt fericit să văd cum craiovenii sunt conectaţi la viaţa culturală»

Prefectul de Dolj, Marius Deca a ţinut să amintească tuturor oltenilor lupta acerbă în care este angrenat oraşul, pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană. Totodată, Deca a salutat iniţiativa instituţiilor culturale craioveane de a-şi da mâna în acest demers.

Este o onoare pentru mine să mă aflu la ceas de ceremonie festivă. În aceste zile locuitorii Craiovei se bucură de zeci de spectacole şi manifestări. Călătoria culturală a craiovenilor este una de excepţie, deoarece în acest an toate instituţiile de cultură sunt angrenate, mai mult ca oricând, în cursa pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană. Sunt fericit să văd cum craiovenii sunt conectaţi la viaţa culturală. Avem alături de noi personalităţi importante şi elevi cu care ne mândrim. O felicit pe doamna Primar pentru acest moment, pentru acest proiect. La mulţi ani, dragi craioveni!
A declarat Marius Deca, Prefect de Dolj

Lia Olguţa Vasilescu: «Craiova este un oraş cu o istorie bogată»

Oraşul Craiova este atestat documentar de mai bine de 500 de ani. Pentru prima oară, în 1857, craiovenii au dansat Hora Unirii în faţa Operei Române Craiova.

La mulţi ani, Craiova! Se împlinesc 539 ani de la prima atestare documentară. Desigur, Craiova este un oraş cu o istorie mult mai veche. La 1600 a pornit Mihai Viteazul pentru a înfăptui Unirea, iar la 1857 tot craiovenii au fost primii care au dansat Hora Unirii în faţa Operei Române Craiova. Acesta este unul dintre motivele pentru care ne-am dorit să desfăşurăm şedinţa solemnă aici. Această clădire este singura care de ani de zile nu a beneficiat de niciun fel de investiţii, motiv pentru care îi rog pe domnii consilieri prezenţi în sală ca anul acesta să alocăm mai mulţi bani pentru reabilitarea clădirii în care se află Colegiul Carol I şi Opera Română Craiova.
A declarat Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei

Trei titluri de cetăţeni de onoare

Primăria Municipiului Craiova a conferit în acest an trei titluri de cetăţeni de onoare: sublocotenentului post-mortem Claudiu Constantin Vulpoiu, chitaristului Radu Ionescu şi marelui actor Marcel Iureş.

30 martie 2014, sublocotenentul post-mortem Claudiu Constantin Vulpoiu a căzut la datorie

Sublocotenentul post-mortem Claudiu Constantin Vulpoiu a căzut la datorie, în urma unui atac sinucigaş, în data de 30 martie a acestui an. A participat la şase misiuni externe în Afganistan şi Irak. În vârstă de doar 35 ani a fost înmormântat cu onoruri militare, în cimitirul Sineasca din Craiova, pe Aleea Eroilor. Pentru faptul că a făcut cinste drapelului naţional, municipalitatea craioveană a decis să-i confere titlul de cetăţean de onoare.

Claudiu Constantin Vulpoiu a dat dovadă de curaj şi patriotism prin participarea la numeroase misiuni internaţionale în perioada 2003-2014: cinci misiuni în Afganistan, două misiuni în Irak. Claudiu Constantin Vulpoiu a fost decorat cu medalia NATO. De asemenea, i-a fost acordat titlul onorific de militar veteran, precum şi ordinul naţional Steaua României în grad de cavaler.
A declarat colonel Gheorghe Vişan, comandant Garnizoana Craiova

În memoria lui Claudiu Constantin Vulpoiu s-a ţinut un moment de reculegere, iar titlul de cetăţean de onoare post-mortem i-a fost acordat tatălui acestuia.

Radu Ionescu- 18 ani plini de reuşite

Abia ajuns la vârsta majoratului, dar cu o poveste impresionantă în spate, chitaristul Radu Ionescu este probabil cel mai tânăr cetăţean de onoare al Craiovei. Născut în Craiova, în anul 1995, Radu Ionescu este elev al Liceului de Arte ,,Marin Sorescu’’, în clasa a XII-a. Palmaresul său în cei şapte ani de studiu este impresionant. Talentul, dar şi munca depusă l-au ajutat să ajungă în finala show-ului ,,Românii au talent’’.

Sunt foarte bucuros să primesc această distincţie. Voi face tot posibilul ca în viitor să aduc omagii acestui minunat oraş. Îi mulţumesc enorm doamnei Primar pentru aprecieri.
Radu Ionescu

Marcel Iureş: «Este un noroc şi un mare privilegiu»

Nici marele actor Marcel Iureş nu a ,,scăpat’’ de distincţia onorifică. Despre acesta, artistul Valer Dellakeza a spus că ,,este unul dintre constructorii şi muncitorii cei mai sârguincioşi din cultura românească’’.

Marcel Iureş este întruchiparea modestiei şi a calmului. Acest profesionist al teatrului, filmului românesc şi internaţional este unul dintre constructorii şi muncitorii cei mai sârguincioşi din cultura românească. Prea puţini pot să atingă performanţe extraordinare cum sunt cele atinse de Marcel Iureş.
A relatat Valer Dellakeza

Vă mulţumesc din toată inima. Este un noroc şi un mare privilegiu să mă treceţi pe lista cetăţenilor de onoare.
Actorul Marcel Iureş

Au fost decernate premii elevilor olimpici craioveni, dar şi profesorilor îndrumători

Mai mult de atât, au fost decernate premii elevilor olimpici craioveni, dar şi profesorilor îndrumători. Printre aceştia s-au aflat şi colegii noştri, Cosmin Lengyel şi Alin Vancea, cu care colectivul cotidianului nostru se mândreşte şi pe care îi felicită pentru rezultatele obţinute.
În finalul manifestărilor a fost intonat noul imn al municipiului Craiova, în interpretarea artiştilor de la Opera Română Craiova, ai Ansamblului Folcloric ,,Maria Tănase’’ şi al interpretului de muzică populară, Cristian Bănăţeanu.

Politica