joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Oltenia în alertă!

Autorităţile din localităţile dunărene din Oltenia sunt în alertă. Este aşteptată o viitură puternică pe fluviu. Cu toate acestea, cel mai probabil, Dunărea nu va atinge debitele şi nivelurile din 2006, atunci când fluviul a provocat pagube însemnate.
Prezent marţi după-amiază la Barajul Porţile de Fier I, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că speră ca reprezentanţii hidrocentralei să ia toate măsurile de siguranţă pentru a face faţă debitului de circa 13.500 mc/s care se anunţă pentru următoarele zile, pe Dunăre.

Am vrut să vin la Porţile de Fier pentru că tot ceea ce facem noi în aval de acest punct pe toată lungimea Dunării depinde de ce se întîmplă aici, unde de fapt sunt cheile Dunării. Cei de aici ţin în mână, reglează debitul în aşa fel încât să nu creeze probleme în amonte la partenerii noştri sârbi, dar să nu ne creeze nici nouă probleme în aval. Cel mai important lucru, cea mai importantă decizie pe care au luat-o cei de aici de la Porţile de Fier a fost golirea lacului vineri spre sâmbătă până la un nivel la care să le permită astăzi să poată să lase Dunărea să curgă liber, aproape natural în aşa fel încât în amonte să scadă presiunea pe Belgrad, iar în aval să fie un curs normal, să fie un curs constant, presiune constantă pentru că ori o creştere bruscă a debitului sau o scădere bruscă a debitului în aval ne afectează foarte mult digurile pentru că apar şocuri de presiune.
A spus Liviu Dragnea

Directorul Sucursalei Hidroelectrica Porţile de Fier, Nicolae Tudorescu, a declarat că partenerii sârbi sunt mulţumiţi de modul cum a decurs colaborarea în aceste zile.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Suntem într-o permanentă legătură cu partenerii sârbi cu care exploatăm barajul de la Porţile de Fier, sunt foarte mulţumiţi şi ne-au transmis astăzi mulţumiri de modul cum a decurs colaborarea în această perioadă de viitură pe Dunăre şi în special râul Sava care a produs această viitură. Mai subliniez că la Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II toate maşinile sunt în acest moment în funcţiune, lucru care ne-a ajutat pe noi foarte mult să tranzităm mai uşor viitura pentru că am tranzitat o dată prin maşini şi a doua oară prin deversoare.
A spus Tudorescu

Acesta a mai precizat că în momentul de faţă Hidroelectrica livrează în sistemul naţional 45 la sută din energie:   
Chiar dacă noi producem acum energia mai scump compensăm cu energia de pe Olt , Argeş, Râmnicu Vâlcea, Bistriţa, unde sunt debite foarte mari pe râuri cu costuri foarte mici.

Fără evacuări

Vicepremierul Liviu Dragnea a mai afirmat că nu este necesară evacuarea locuinţelor din localităţile aflate pe malul Dunării.

O spunem cu toată responsabilitatea, nu se pune problema evacuării niciunei localităţi, nu există la această oră vreun punct vulnerabil de-a lungul Dunării unde să existe riscul ruperii sau prăbuşirii digului. Prin sistemul permanent de monitorizare de-a lungul întregului dig de apărare pe teritoriul României dacă eventual apar fisuri, dacă apar infiltraţii tot sistemul este pregătit pentru a interveni în maxim o oră pentru a izola ori o posibilă infiltraţie, ori un posibil drihon. La acest moment tot sistemul este pregătit să nu avem niciun eveniment deosebit. În schimb este important ca în fiecare zi să existe o maximă atenţie pentru că 4 sau 5 săptămâni de presiune constantă este importantă. De asemenea, după ce o să înceapă să scadă debitul, acesta trebuie să scadă în mod constant pentru că orice scădere bruscă a debitului poate să genereze probleme serioase.
Liviu Dragnea, vicepremier România

Ieri la ora 14, debitul Dunării înregistrat la Porţile de Fier I era de 12.456 mc/sec, iar la Porţile de Fier II, de 11821  mc/sec.
Nivelul fluviului era peste COTA DE PERICOL în Bistreţ şi peste COTA DE INUNDAŢII la Gruia, Calafat, Bechet, Baziaş.

Fl. Dunărea la s.h. Gruia, Cota mira  = 708 cm ; Q= 11550 mc/s, situându-se peste COTA DE INUNDAŢIE (C.I. + 8 cm). Tendinţa  este de creştere.
Localităţi posibil afectate : Comuna Gruia şi localităţile Gogoşu, Vraţa, Pristol, Salcia, Gârla-Mare. Fl. Dunărea la s.h. Calafat
Cota mira  = 673 cm ; Q= 11960 mc/s, situându-se peste  COTA DE INUNDAŢIE (C.I. +73 cm). Tendinţa  este staţionară. Localităţi posibil afectate: Calafat, Ciupercenii Noi, Desa, Poiana Mare, Piscu Vechi, Ghidici, Rast, Negoi, Catane, Bistreţ, Cârna, Măceşu de Jos, Gighera. Fl. Dunărea la s.h. Bechet
Cota mira  = 683 cm ; Q= 12060 mc/s, situându-se peste COTA DE INUNDAŢIE (C.I + 83 cm). Tendinţa  este staţionare. Localităţi posibil afectate: Ostroveni, Bechet, Călăraşi, Dabuleni.

ABA Jiu

În Dolj şi Mehedinţi, ABA Jiu a acţionat în zonele critice: pe sectorul Ostroveni- Bechet-Dăbuleni, la Bistreţ, în zona localităţii Cozia.

Formaţiile de lucru au acţionat cu forţă de muncă proprie şi utilajele din dotare la închiderea breşelor, consolidarea, supraînălţarea digurilor existente executate în anul 2006 şi la realizarea unui dig de apărare din saci de nisip care va fi impermeabilizat cu folie. Digul executat din saci de nisip şi folie va fi consolidat cu pământ vegetal şi va proteja localitatea Cozia-com. Pristol în cazul creşterii debitelor şi nivelurilor pe fl. Dunărea. Angajaţii staţiilor hidrometrice monitorizează evoluţia nivelurilor şi debitelor pe fl. Dunărea pentru perioada următoare. Au fost anunţate toate C.L.S.U. aflate în aval de cele două sisteme hidroenergetice cu privire la prognozarea unor debite foarte mari pe fl. Dunărea, cu precizarea masurilor şi intervenţiilor  ce trebuiesc luate în cazul apariţiei situaţiilor de urgenţă.
ABA JIU

În Olt situaţia nu s-a mai înrăutăţit. Debitele şi nivelurile Dunării nu au mai crescut. Aici au fost inundate peste 300 de hectare de păşune şi păduri.
La Gârcov, unde apa a intrat în trei curţi, pompierii au înălţat un dig din 1500 de saci cu nisip pentru protejarea locuinţelor. Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă din această localitate a primit 500 de litri de apă plată pentru a le distribui locuitorilor comunei. De asemenea, o mie de litri de apă au ajuns la oltenii din comuna Verguleasa.

Digurile, în faza II de apărare

Pe de altă parte, Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) a anunţat că digurile de pe sectorul Gruia-Giurgiu au intrat în faza a II-a de apărare.

Digurile de pe sectorul Gruia-Giurgiu au intrat în faza II de apărare (adică apa se află la jumătatea digului), iar, în aval de Giurgiu, sunt în faza I. Debitul maxim al Dunării, la intrarea în ţară, prognozat de către INHGA, va fi atins în intervalul 22-24 mai şi va ajunge la o valoare de până la 13500 mc/s. Pe sectoarele neîndiguite, apele mari ale Dunării pot inunda zonele joase, inundabile, cum sunt terenuri agricole (Ciuperceni) şi zone portuare.  Începând din această dimineaţă (n.r. ieri), de la ora 6.00, INHGA a reactualizat avertizarea hidrologică şi a extins codul portocaliu, pe sectorul Dunării din aval de Porţile de Fier până la Călăraşi (sector îndiguit aval Gruia) – aferent judeţelor Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi. Începând de vineri, ora 06.00, codul portocaliu pe Dunăre va fi extins şi pentru sectorul din aval de Călăraşi până la Brăila (aferent judeţelor Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Brăila şi Tulcea). În aval de Brăila până la Tulcea, Dunărea va avea niveluri peste cotele de atenţie, echivalentul codului galben de inundaţii, pe acest sector.
ANAR

Specialiştii ANAR afirmă că nivelul Dunării nu îl va atinge pe cel din 2006, dar că s-au luat măsuri pentru prevenirea inundaţiilor.

Comparativ cu anul 2006, când debitul Dunării la intrarea în ţară a fost de aproape 16000 mc/s şi au fost evacuaţi, în urma cedării digurilor, peste 16.000 de oameni, nivelele Dunării din această perioadă vor fi sub acele valori cu cel puţin 0,5 m – 1 m. Chiar dacă debitele Dunării vor fi cu mult diminuate faţă de anul 2006, din cauza perioadei foarte mari când Dunărea va înregistra debite crescute, există riscul de cedare mecanică a liniilor de apărare (prin sufozie). Mai exact, este prognozat ca tranzitarea viiturii de pe Dunăre să dureze cel puţin o lună de zile, iar presiunea apei asupra digurilor va fi constantă, timp de câteva săptămâni.  Pe tot sectorul îndiguit al Dunării, echipele Apelor Române supraveghează inflitraţiile şi a grifoanele care pot apărea. Liniile de apărare, în special în zonele critice (Bentu, Borcea, Islaz), au fost consolidate prin lucrări de protecţie a malurilor cu material geotextil şi fascine, cu hidrobaraje, precum şi cu saci de nisip. Astfel, în zona  de confluenţă a râului Olt cu fluviul Dunărea, la Islaz, unde Dunărea face remu (intră pe lungimea cursului de apă al Oltului), s-au montat hidrobaraje pe o lungime de 450 m şi s-a mai realizat un dig de pământ şi din saci de nisip, cu o înălţime de circa 1 m şi pe o lungime de 600 m. De asemenea, pe malul drept al braţului Borcea în zona Bentu, km 34, echipele Administraţiei Naţionale ”Apele Române”, prin subunităţile sale, au consolidat linia de apărare pe o lungime de 160 metri în vederea stingerii eroziunii active. Lucrările de protecţie şi consolidare sunt efectuate din surse proprii ale ANAR. Peste 1500 de oameni de la Apele Române, echipaţi cu utilaje şi materiale de intervenţie, se află pe teren de mai bine de o săptămână şi patrulează pe tot sectorul îndiguit. Dacă situaţia o va impune, aceste efective pot fi suplimentate.
ANAR

Pericol de poluare la Orşova

Creşterea nivelului Dunării aduce şi alte probleme localităţilor riverane, nu doar în ceea ce înseamnă inundaţii.
La Orşova, acolo unde golful Cerna a fost desecat este pericol de poluare.
O epavă a unei nave scufundată în urmă cu 15 ani, ieşită acum la suprafaţă, a devenit ţinta hoţilor de fier vechi.

Din cauza retragerii apei nava a devenit ţinta hoţilor de fier vechi care au început să demonteze părţi din ea. În rezervoarele acesteia se află peste o mie de litri de păcură. Există pericolul unei poluări dacă comercianţii de fier vechi vor începe dezmembrarea tancurilor în care se află aceasta.
A declarat purtătorul de cuvânt al ISU Mehedinţi Flavius Iscru, pentru AGERPRES

Iscru a mai declarat, pentru sursa citată, că în jurul epavei a fost amplasat un baraj plutitor care să oprească înaintarea rezidurilor petroliere şi să permită lucrătorilor de la Apele Române să le colecteze pentru a fi transportate la un centru de reciclare.

S-a acţionat şi cu o vidanje pentru golirea apei contaminate din rezervoare. De asemenea, în perimetrul afectat s-a împrăştiat pe suprafaţa apei Spilsorb, o substanţă care neutralizează efectele poluării cu produse petroliere.
Flavius Iscru

Calafatul, fără apă potabilă

Între timp, calafetenii au rămas fără apă potabilă, din cauza unei avarii produse la staţia de pompare.

Urmare producerii unei avarii la staţia de pompare aferentă sistemului de alimentare cu apă al Municipiului Calafat, S.C. Compania de Apă Oltenia S.A. este nevoită să sisteze momentan furnizarea serviciului de alimentare cu apă potabilă în acest municipiu. Personalul specializat în acest tip de lucrări din cadrul Companiei depune toate eforturile pentru remedierea operativă a avariei.
Compania de Apă Oltenia

Aseară, primarul Calafatului, Mircea Guţă, anunţa pe Facebook:        
De aproximativ o oră mă aflu la Staţia de Apă, unde a avut loc o avarie: inundarea sălii de pompe-treapta întâi, posibil prin cedarea conductelor foarte vechi. Se acţionează cu tot personalul tehnic, inclusiv cu echipaj ISU şi utilaje de la Primărie.  Domnul Ing.Gheorghe Gabriel ne asigură că în câteva ore se vor remedia problemele.

Politica