vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Pericol pe Dunăre! Fluviul a depăşit cotele de inundaţii

Sute de hectare de teren agricol, păşuni şi păduri au fost inundate de apele revărsate ale Dunării în judeţul Dolj, la Ghidici şi Cetate. Ieri, la ora 14, nivelul Dunării se situa peste COTA DE PERICOL în Bistreţ şi peste COTELE DE INUNDAŢII în Calafat şi Bechet. Primarul din Calafat, Mircea Guţă, a făcut apel la cetăţeni să ajute la consolidarea digurilor.

Autorităţile doljene au intervenit pentru consolidarea digurilor, astfel:
Comuna Piscu Vechi,  sat Pisculet – dig local de apărare Duvalmu- pentru preîntâmpinarea infiltraţiilor în corpul digului la încastrarea aval spre pădure, s-a executat protecţia interioară şi exterioară a taluzului, cu folie şi geotextil, pe o lungime de 40 m, cu înălţimea pe taluz de 6 m, folosindu-se 240 mp folie, 160 mp geotextil şi 500 saci umpluţi cu nisip. S-a acţionat cu următoarele forţe, mijloace şi materiale de intervenţie: 4 muncitori  şi 1 tesa – S.G.A  Dolj, 1 autocarosată transport materiale şi 1 autoturism. Sectorul îndiguit Listeava-Bechet-Dăbuleni- o echipă de intervenţie alcătuita din 15 muncitori şi 2 tesa execută subdepozite de saci încărcaţi cu nisip  în punctele critice, necesare pentru prevenirea unor eventuale infiltraţii prin corpul digului. S-a acţionat cu următoarele mijloace şi materiale de intervenţie: 2500 saci cu nisip, 1 autobasculantă, 1 buldoexcavator,2 autoutilitare şi 2 autoturisme.Municipiului Calafat sat Ciupercenii Vechi- s-a  consolidat digul local de apărare existent pe o lungime de 110 m liniari. S-a acţionat cu următoarele forţe, mijloace şi materiale de intervenţie: 50 voluntari SVSU- ai CLSU, 3 tesa  S.G.A  pentru coordonare activitate, 1500 saci cu nisip, 1 buldoexcavator, 3 autobasculante, 2 autoturisme. Monitorizarea lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare şi a nivelurilor se face cu scopul depistării în timp util a  eventualelor evenimente nedorite în teritoriu -zone cu probleme (infiltraţii, grifoane etc.)
ABA Jiu

Diguri de protecţie în Olt şi Mehedinţi

Policlinica Buna Vestire Craiova

La Olt, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă anunţă că, din datele trimise de S.G.A. Olt, debitele şi nivelurile au fost staţionare.

Suprafeţele inundate sunt aceleaşi ca în raportul operativ al S.G.A. din 19 mai (oraşul Corabia – 64 de hectare de păşune şi 18 hectare de pădure; comuna Gârcov 225 de hectare de păşune şi 0,25 hectare de teren intravilan în trei curţi). Situaţia în teren este monitorizată, 24 de ore din 24, de către un echipaj al ISU Olt care îşi desfăşoară activitatea în localităţile riverane Dunării, dar şi de specialişti din celelalte instituţii cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii.  Pentru protejarea celor trei case care pot fi afectate de creşterea debitului Dunării, 17 pompieri şi membrii SVSU Gârcov intervin pentru ridicarea şi consolidarea unui dig din saci cu nisip.
ISU OLT

În Mehedinţi, digul de apărare al localităţii Cozia a fost supraînălţat cu saci cu nisip pe o lungime de 2,5 km.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Mehedinţi, Flauvius Iscru, a declarat, pentru AGERPRES, că măsurile au fost luate în vederea preîntâmpinării inundării localităţii Cozia, în condiţiile în care viitura care se aşteaptă pe Dunăre va înregistra un debit prognozat de peste 13.000 mc/s.

În punctul critic Cozia sunt în pericol, dacă apa se va revărsa peste digul de protecţie, 18 case, 44 anexe, 300 hectare teren agricol şi un sector de 1,5 km al Drumului Comunal (DC) 101.
A declarat Iscru, potrivit AGERPRES

Politica