vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Greva foamei şi pichete în Oltenia

Mai mulţi disponibilizaţi de la Oltchim Râmnicu Vâlcea au intrat luni în greva foamei nemulţumiţi că nu şi-au primit drepturile salariale pe care le aşteaptă de aproape un an de zile. Ieri, prefectul judeţului Vâlcea, Dumitru Cornoiu, a stat de vorbă cu greviştii care se aflau pe scările Prefecturii şi le-a transmis să aibă răbdare până pe 6 iunie, atunci când combinatul este propus spre privatizare.

Am stat de vorbă azi mai bine de o jumătate de oră cu cei care au recurs la această formă de protest. Le-am expus din nou situaţia şi le-am cerut să aibă răbdare până pe 6 iunie, când Oltchim este propus a fi privatizat. Le-am spus şi faptul că nu e indicat să stea pe scările instituţiei, că pot să stea şi acasă, noi oricum le oferim asistenţă medicală indiferent unde doresc dumnealor să continue această formă de protest. Voi încerca să am un dialog în aceste zile, poate reuşesc să-i conving să renunţe la această formă. În ceea ce priveşte declaraţia doamnei ministru Câmpeanu, nu am ce răspuns să le dau, eu nu eram atunci prefect.
A spus Dumitru Cornoiu, potrivit AGERPRES

Greviştii au cerut luni ca premierul Victor Ponta să vină la Râmnicu Vâlcea şi să demită actuala conducere a combinatului şi administratorii judiciar, pentru că  nu au încredere în privatizarea combinatului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Greva foamei şi la CEO

Liderul Sindicatului Minerul Rovinari, Marin Golea, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că va intra în greva foamei începând de miercuri, acesta urmând să protesteze în faţa sediului Complexului Energetic Oltenia (CEO) din Târgu-Jiu alături de alţi colegi.

Voi protesta alături de colegi, salariaţi care nu sunt de acord cu modul în care sunt agresaţi până la urmă, terorizaţi la nivelul sectoarelor de activitate. Cred că vom fi patru oameni mâine (n.r. miercuri). Voi face greva foamei nelimitat, până atunci când cei din administraţie vor demonstra că pot să facă ceva pentru aceşti salariaţi. Începem la 7.00 dimineaţa şi stăm până când murim acolo. Am solicitat sprijin de la Crucea Roşie. Stăm şi noaptea, montăm un cort, vedem noi ce facem.
A spus Marin Golea pentru AGERPRES

Acesta a mai afirmat, potrivit sursei citate, că este dispus să renunţe la protest doar dacă reprezentanţii CEO se vor aşeza la masa negocierilor cu sindicaliştii.
Potrivit liderului sindical, salariaţii sunt stresaţi din cauza reorganizărilor, iar investiţiile pentru dotarea locurilor de muncă lipsesc.

În primul rând, este vorba de lipsa dialogului şi a transparenţei dintre conducerea CEO şi organizaţiile de sindicat componente ale Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), tergiversarea negocierii a actului adiţional care era necesar pentru că salariaţii nu primesc anumite drepturi începând de la 1 ianuarie, reprezentanţii CEO motivând că nu au bugetul aprobat. Noi preconizăm şi anticipăm lucruri grave, având în vedere modul în care are acces Termocentrala Rovinari pe piaţa de energie. În aceste condiţii prevedem o diminuare a drepturilor salariale cu care nu suntem de acord. Salariaţii sunt supuşi la stres prin diversele reorganizări trimestriale la nivelul CEO, în ideea şi de a face o economie până la urmă la fondul de salarii, nu se fac investiţii care să ne asigure dotarea locului de muncă, lipsesc piesele de schimb, materialele. Situaţia este foarte grea.
A mai adăugat Golea, pentru AGERPRES

Protest al dăscălilor la Gorj

Aproximativ 20 de cadre didactice au pichetat, marţi, sediile Inspectoratului Şcolar Judeţean şi Prefecturii Gorj. Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că nu le sunt respectate drepturile.
Potrivit liderului Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ (USLI) Gorj, Constantin Huică, principalele revendicări ale profesorilor gorjeni sunt revenirea salariilor la nivelul celor din anul 2010, decontarea navetei, deblocarea posturilor din învăţământ şi modificarea legii educaţiei, scrie AGERPRES.

Am pierdut drepturi salariale în 2010, iar decontarea navetei este una dintre cele mai importante probleme la nivelul judeţului Gorj. Avem hotărâri judecătoreşti care nu sunt respectate. Avem mai multe comune, adică primării de comune şi oraşe care nu plătesc naveta cadrelor didactice, chiar dacă oamenii şi-au câştigat aceste drepturi băneşti în instanţă. (…) I-am solicitat domnului prefect să cheme la întâlnirea cu noi şi parlamentarii de Gorj. Am făcut o listă cu doleanţele noastre, pe care o vom înmâna autorităţilor. (…) Nu putem vorbi de acţiuni mai drastice pe moment, aşteptăm întâlnirea ministrului cu sindicatele şi vedem ce se poate rezolva.
A spus Constantin Huică

AGERPRES mai scrie că la finalul pichetării, sindicaliştii le-au adus la cunoştinţă prefectului Alin Văcaru şi vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Ciprian Florescu, lista cu revendicările, urmând ca în perioada următoare să primească un răspuns din partea autorităţilor.

Politica