sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Aproape 2.000 de şomeri au ieşit din statistici

Aproape două mii de şomeri doljeni au ieşit din evidenţe în ultima lună. Dacă în martie, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dolj erau 28.501 şomeri, în aprilie numărul acestora era de 26.811.

La sfârşitul lunii aprilie 2014, rata şomajului înregistrat la nivelul judeţului Dolj a fost de 9.12 % corespunzătoare unui număr total de şomeri de 26.811 persoane, aceasta fiind în scădere  comparativ cu luna martie 2014 când rata şomajului înregistrată în judeţul Dolj a fost de 9.69%, dar şi comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2013 (aprilie 2013 – 9.48%).
AJOFM Dolj

Din totalul şomerilor înregistraţi luna trecută, doar 5.114 primeau indemnizaţie.
AJOFM Dolj mai anunţă că, din rândul neindemnizaţilor, 12.480 de persoane au primit adeverinţe pentru venitul minim garantat.
Dintre şomerii cu indemnizaţie, 4.822 provin din câmpul muncii şi doar 292 din rândul absolvenţilor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Absolvenţii din 2014, aşteptaţi la AJOFM

Viitorii absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ trebuie să ştie că, pentru a beneficia de ajutorul de şomaj trebuie să se prezinte la AJOFM în 60 de zile după ce au terminat şcoala.

În cazul absolvenţilor de liceu promoţia 2014 data absolvirii cursurilor în anul şcolar 2013-2014 este data de 30.05.2014 pentru elevii care au promovat la toate disciplinele, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de bacalaureat (conform Ordinului 3.818 / 03.06.2013 privind structura anului şcolar, emis de Ministerul Educatiei Naţionale). Elevii care nu au situaţia şcolară încheiată se pot înregistra în evidenţele AJOFM Dolj în termen de 60 zile de la data promovării examenului de corigenţă (data înscrisă în adeverinţa de absolvire eliberată de instituţia de învăţământ). Absolvenţii instituţiilor de învăţământ pot beneficia de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc anumite condiţii, respectiv: se înregistrează în termen de 60 zile de la absolvire la agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul sau reşedinţa sau la alţi furnizori de servicii specializate, acreditaţi; nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale; nu urmează o formă de învăţământ la data solicitării dreptului; nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare.
AJOFM DOLJ

Pentru a solicita ajutor de şomaj, absolvenţii trebuie să ducă la AJOFM actul de identitate în copie şi originar, actul de absolvire a formei de învăţământ, adeverinţă de la medic cu menţiunea apt muncă/clinic sănătos sau cu eventualele restricţii medicale.

Indemnizaţia de şomaj poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data absolvirii. Se acordă o singură dată pentru fiecare formă de învăţmânt absolvită, lunar, pe o perioada de 6 luni,  iar cuantumul acesteia reprezinta 50% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare. În prezent valoarea indicatorului social de referinţă este de 500 ron.
AJOFM DOLJ

Absolvenţii care primesc indemnizaţie de şomaj sunt obligaţi să se prezinte lunar la AJOFM, sau de câte ori sunt chemaţi, pentru a primi sprijin în vederea încadrării în muncă, dar şi să participe la cursurile de formare profesională oferite de agenţie.

Politica