vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Oltul, pe harta energetică a Europei

Experiment unic în România. La Frunzaru, judeţul Olt, a fost pusă, vineri, 9 mai,în funcţiune prima centrală hidroelectrică prin pompaj din ţara noastră. Experimentul va dura 30 de zile, iar la final se va decide dacă va fi menţinut şi finanţat.
Pentru a demara proiectul s-au făcut investiţii în retehnologizare în valoare de 400 milioane de euro.

Este o centrală ce va lucra în regim dublu de azi(n.r. – vineri, 9 mai), reversibil: pompă-generator, funcţiunea prin pompare fiind obţinută ca urmare a retehnologizării celor 20 de hidroagregate din cadrul celor cinci centrale hidroelectrice de pe Oltul Inferior începând din amonte: Ipoteşti, Drăgăneşti, Frunzaru, Rusăneşti şi Izbiceni. Ce facem noi astăzi( n.r.-vineri, 9 mai) la Frunzaru este să pornim, practic, un studiu de o lună de zile a acestor 20 de grupuri în regim de generator de energie – ziua, şi în regim de pompare – noaptea. În acest răstimp, noi vom culege şi vom analiza un set valoros de informaţii, de natură tehnică şi comercială care să poată fundamenta, într-un sens sau altul, un material argumentat decidenţilor politici pentru că, până la urmă, se pare că vorbim despre o decizie politică vizavi de ce înseamnă acest proiect lansat azi (n.r.-vineri, 9 mai) în practică, care va concluziona dacă acest proiect merită a fi păstrat şi finanţat în continuare.
A declarat Remus Borza, administrator special Hidroelectrica S.A.

La eveniment a fost prezent şi ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cred că este un moment istoric pentru România: practic, punem pe harta Europei judeţul Olt şi România însăşi cu o nouă realizare tehnică. Ţara noastră, începând de astăzi(n.r.-vineri, 9 mai), va avea la dispoziţie într-o manieră operaţională 200 MW prin pompare. Din punct de vedere energetic, nu numai că suntem primul producător în lume de petrol şi gaze sau singura ţară din UE ce are un ciclu nuclear complet sau suntem una dintre ţările din UE cu cea mai bună independenţă energetică sau suntem ţara din UE cu cel mai echilibrat mix energetic, ci suntem şi o ţară ce are în plus 200 MW instalaţii prin pompaj. Este un lucru de care trebuie să fim mândri.
A spus ministrul

Politica