vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Moldova sub pericolul întoarcerii la năravurile pro-Rusia

Timp de trei zile, Cetatea Băniei a fost gazda Campaniei „Adevărata Basarabie”, proiect derulat la nivel naţional şi coordonat de Federaţia Asociaţiilor de Basarabeni din România, alături de care au mai participat patru organizaţii: A.T.R.A.G. Iaşi, O.S.B.Constanţa, ATB Braşov şi A.S.B.Craiova.
În întâmpinarea evenimentului au venit şi Augustin Ioan, secretar de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului, prof. univ. dr. Ion Turculeanu, Decanul Baroului Dolj, europarlamentarul Marian Jean Marinescu, raportorul Grupului PPE pentru regulamentul de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova, deputat Ionuţ Stroe, şeful Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Dan Lupescu, directorul Direcţiei pentru Cultură Dolj, dar şi alte personalităţi.
O atenţie asupra importanţei dreptului de liberă circulaţie a moldovenilor în spaţiul UE a fost semnalată de deputatul Ionuţ Stroe care a ţinut să precizeze faptul că democraţia în Moldova este încă destul de fragilă.

Procesul poate fi reversibil, iar posibilitatea reorientării cetăţenilor moldoveni către pericolul Rusia încă există. Voi nu realizaţi ce şansă uriaşă aveţi prin libertatea de a călători în alte ţări. Puteţi să vă plimbaţi, să cunoaşteţi alte locuri şi alţi oameni, dar cel mai important este faptul că aveţi şansa să studiaţi în străinătate, iar valorile acumulate acolo le puteţi împărţi cu semenii voştri. Mergeţi, îmbogăţiţi-vă spiritul, dar, vă rog, reîntorceţi-vă în Moldova pentru a pune umărul la progresul acestei ţări. Ţara voastră are mare nevoie de oameni ca voi, oameni pro-europeni.
A fost mesajul adresat tinerilor moldoveni de către deputatul Ionuţ Stroe

Cartuşe puse sub roţi şi sute de litri de motorină furate din rezervoarele autocarelor artiştilor de la Naţionalul Craiovean!
Nu este un scenariu de film şi din fericire evenimentele s-au petrecut fără consecinţe, imediat după 1990 când actorii Naţionalului craiovean au mers în Republica Moldova pentru a susţine o serie de spectacole.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Este un frumos vis de mai ceea ce se întâmplă în Cetatea Băniei. Dorinţa tinerilor moldoveni ca ţara lor să se unească cu patria mamă, este mult mai mare decât acum 20 sau 30 de ani în urmă. Spun asta pentru că, în 1990, am avut ocazia să însoţesc, în Moldova, echipa actorilor de la Teatrul Naţional din Craiova. Atunci am avut şansa să comunicăm direct cu fraţii noştrii de peste Prut. Tot atunci am făcut şi un fel de sondaj, întrebându-i dacă în sufletul lor există ideea Unirii cu patria mamă. Răspunsurile au fost dintre cele mai diversificate, unele chiar îndreptăţite: „De ce să ne unim? Ce se va alege din unirea a două sărăcii?”. Îmbucurător este faptul că lucrurile s-au schimbat mult, iar în pieptul generaţiei tinere s-a reaprins dorinţa ca patria natală să se unească cu România. Acea vizită a fost una plină de peripeţii. Când am revenit în incinta Teatrului Naţional din Chişinău am fost întâmpinaţi de fiica femeii de serviciu de acolo. Copila ne-a avertizat că doi băieţi ruşi puseseră cartuşe sub roţile autocarelor noastre. De câte ori treceam pe lângă autocare aveam grijă să verificăm roţile. O altă ispravă a fost când la plecare nu au mai pornit autocarele. Toată delegaţia stătea pe lângă autocare neînţelegând ce se întâmplă. În cele nouă zile cât am stat acolo ni se furase motorina din autocare. Sute de litri de motorină au dispărut fară urmă din rezervoare.
Îşi aminteşte Dan Lupescu, directorul Direcţiei pentru Cultură Dolj

Numeroasele acţiuni pro-România şi pro-Europene vin să reconfirme încă o dată faptul că în Moldova s-a născut o nouă generaţie care nu se lasă încorsetată de politici pro-ruse. Scopul acestei campanii fiind şi acela de a arăta tinerilor situaţia reală din Republica Moldova, de a prezenta adevăratele aspecte ale vieţii socio-culturale, dar şi de a aduce în lumină cultura românească specifică zonei.

Este adevărat că în Moldova mai există simpatii pro-ruse, însă datoria noastră este să schimbăm aceste apucături care nu fac decat rău ţării noastre. Copiii Moldovei au dreptul la o altă viaţă, au dreptul la educaţie, la formarea unor alte valori. Nu ne mai putem întoarce în trecut. Simbolul sub care s-a derulat întreg evenimentul este „Podul de Flori” din 1990, atunci când în el au fost lansate flori de pe ambele maluri ale Prutului. România este ţara noastră mamă, iar prin acordarea burselor de studiu, statul român a investit enorm în viitorul tinerilor moldoveni. Prin liberalizarea vizelor avem posibilitatea să călătorim şi să dezvoltăm ceea ce am învăţat până acum.
A declarat Ion Cobâşenco, preşedintele FAB România

Politica