vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Circulaţia feroviară, deschisă pe podul Noua Europă

Circulaţia feroviară pe podul de peste Dunăre, Calafat-Vidin, a fost inaugurată la sfârşitul săptămânii trecute de autorităţi române şi bulgare.
Începând cu duminică, între Craiova şi Vidin vor circula două trenuri pe zi care vor pleca la 08.00 şi, respectiv la 13.19 de la Craiova şi vor sosi la Vidin la 11.00 şi la 16.30. Cursele de retur de la Vidin vor fi la 12.25 şi la 17.40, cu sosire la Craiova la 15.28 şi 21.06. Biletul Craiova-Vidin va costa 46 lei, iar între Craiova şi Sofia cu trenuri de legătură de la Vidin — 98 lei.

Circulaţia feroviară pe podul mixt (rutier/feroviar) de la Calafat – Vidin, al doilea punct de trecere peste Dunăre, va asigura un flux direct pentru traficul de călători şi de marfă şi va reduce timpul necesar pentru parcurgerea distanţei Craiova – Golenţi – Vidin. Pentru legătura feroviară pe podul mixt de frontieră între cele două ţări, peste fluviul Dunărea, s-au executat lucrări de modernizare a 5,9 km linie simplă până la staţia Golenţi, 1,9 km cale ferată în staţia Golenţi (4 linii) şi construcţia a 3,2 km linie nouă simplă electrificată care permite accesul direct de pe pod pe calea ferată Golenţi-Calafat. Prin racordarea căii ferate existente Craiova – Calafat (ramura sudică a Coridorului IV Pan-European) la noul pod mixt de la Calafat-Vidin, sistemul feroviar va contribui astfel la dezvoltarea economică din judeţele Dolj şi Mehedinţi, prin creşterea capacităţii de transport de mărfuri şi promovarea distribuţiei mărfurilor în această regiune, şi nu în ultimul rând la consolidarea relaţiilor economice dintre România şi Bulgaria. Valoarea investiţiei pentru partea română a fost de 27.538.471,88 euro, sursa de finanţare fiind asigurată de Comisia Europeană, cu fonduri nerambursabile (75%) şi de Guvernul Romaniei, cu fonduri de la bugetul de stat (25%). Podul mixt (rutier/feroviar) de la Calafat – Vidin, al doilea punct de trecere peste Dunăre, are o lungime de aproximativ doi kilometri, 4 patru benzi rutiere – două pe fiecare sens, o linie simplă de cale ferată, două trotuare şi o pistă pentru biciclişti.
CFR

Politica