vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

EUROPARLAMENTARE 2014 / Prima dezbatere electorală la Craiova

Casa de Cultură a Studenţilor (CCS) Craiova a fost ieri gazda unei dezbateri publice care face parte din seria celor electorale  pe care Asociaţia Pro Democraţia ( APD) le organizează în următoarea perioadă şi la care sunt invitaţi să participe candidaţii partidelor politice la alegerile pentru Parlamentul European.
Asociaţia Pro Democraţia doreşte ca prin acest demers să faciliteze dialogul între candidaţii la funcţia de europarlamentar şi alegători, orientând dezbaterea electorală spre teme de interes european şi naţional.

Pîrvulescu: «U.E. s-a comportat deplorabil în ultimii cinci ani»

Dezbaterea “Impactul crizei asupra instituţiilor europene’’ a fost moderată de conf.univ.dr. Cristian Pîrvulescu, preşedintele de onoare al Asociaţiei Pro Democraţia (APD). Pîrvulescu a criticat dur mişcările Uniunii Europene, precizând că aceasta “s-a comportat deplorabil în ultimii cinci ani’’.

Policlinica Buna Vestire Craiova

M-am gândit să ne referim, în primul rând, la consecinţele crizei economice, pentru că Uniunea Europeană s-a comportat deplorabil în ultimii cinci ani. Aceasta a reacţionat târziu, a găsit soluţii în ultimul moment. Este nevoie de o reformă instituţională. Este U.E. capabilă să joace un rol important în situaţia din Ucraina? România beneficiază astăzi atât de protecţia NATO, cât şi de sprijinul U.E.
A declarat conf.univ.dr. Cristian Pîrvulescu, preşedintele de onoare al Asociaţiei Pro Democraţia (APD)

La polul opus, europarlamentarul Marian Jean Marinescu, candidat şi la alegerile din 25 mai, a vorbit despre reconstrucţia principiilor Uniunii Europene şi despre mijloacele pe care aceasta le deţine pentru a interveni, atunci când este nevoie.

Am fost acolo şi am văzut ce s-a întâmplat în decursul timpului, ca şi reacţie la criză. Din momentul în care Comisia Europeană începe să elaboreze o reglementare, fie aceasta directivă sau regulament, încep consultările cu statele membre. Înainte de a apărea propunerea, statele membrele îşi pot da cu părerea, iar comisia iese cu o propunere pe care statele membre au văzut-o deja. Criza a pornit în momentul în care, în U.E. existau 27 state membre şi a creat un val de naţionalism, cred că a avut până la urmă o reacţie foarte bună. Criza a adus noi reglementări europene care previn o situaţie ca cea care s-a întâmplat şi care creează o bază pentru o dezvoltare sănătoasă a Europei. Până la urmă, U.E. şi-a reconstruit principiile. Comisia Europeană are acum mijloacele necesare să intervină, are bugetul necesar. Până la urmă criza nu a fost economică, ci financiară. Dacă nu era Uniunea Europeană, băncile mureau, oamenii mureau. U.E. a salvat moneda euro, ceea ce înseamnă că a salvat economia.
A explicat Marian Jean Marinescu

Marian Jean Marinescu: «Intrarea în zona euro ar fi excepţională pentru economie»

Totodată, Marinescu a subliniat importanţa intrării României în zona euro, care reprezintă unul dintre obiectivele strategice.  

Politica fiscală nu este politică comunitară. Nu ai mai multă influenţă ca membru al U.E. dacă eşti în zona euro. Intrarea în zona euro ar fi excepţională, tot pentru economie. Ar fi foarte bine ca România să intre în această zonă, dar cu condiţia să ne revenim din punct de vedere economic. Ar fi ideal ca leul să ajungă egal cu euro, la schimb, dar acesta este un vis.
A declarat Marinescu

Giosan: «Zona euro va merge mai devreme sau mai târziu către o convergenţă fiscală»

În actuala U.E. avem pe de o parte zona euro şi pe de altă parte ţările non-euro. Dacă se va întâmpla acest lucru, marea problemă care se pune este dacă ne aliniem încet, încet atât la partea monetară, cât şi la partea fiscală. Această situaţie trebuie conştientizată de toată lumea, pentru că zona euro va merge mai devreme sau mai târziu către o convergenţă fiscală. Dacă nu intrăm în zona euro, puterea de influenţă a României va fi limitată.
A precizat Victor Giosan, candidat PNL

«Am avut fonduri, dar nu am fost în stare să le atragem»

La rândul său, reprezentantul Partidului Verde care a fost prezent la dezbatere a dorit să evidenţieze că România nu deţine pregătirea necesară pentru atragerea fondurilor europene:
Va trebui să urmărim interesele României. S-a văzut că am avut fonduri, dar nu am fost în stare să le atragem, din cauză că nu a fost cineva să ne înveţe. Eu susţin ideea că Europa nu ne reprezintă aşa cum ar trebui.

«Criza din România a fost dublată de o criză a unei guvernări de stânga»

Pe de altă parte, candidatul partidului Forţa Civică (FC) la europarlamentare a fost de părere că actuala criză care persistă în ţară se “datorează’’ unei “bune guvernări interne’’.

Criza există, nu s-a terminat, doar ca ea se manifestă diferit în fiecare ţară a U.E. Această criză din România a fost dublată de o criză a unei guvernări de stânga.
A precizat Cristian Nicolae, candidat FC

Politica