vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Sărbătoarea liliacului de la Ponoarele – Mehedinţi afectată de vreme

Ieri în comuna mehedinţeană Ponoarele, au fost aşteptaţi mii de oameni să petreacă în singura pădure de liliac sălbatic din ţara noastră, la o serbare câmpenească din care nu vor lipsi muzica şi dansurile populare, micii şi berea.
Organizatorii, Primăria şi Consiliul Local Ponoarele, au pregătit spectacole în aer liber, susţinute de formaţii de muzică populară din Mehedinţi şi judeţele limitrofe, de solişti de muzică populară de valoare, dar şi de tarafuri de artişti locali, precum şi dansuri populare autentice. Autorităţile au făcut pregătiri pentru această sărbătoare dar ploaia le-a pus probleme. Duminică, festivitatea a fost  deschisă la ora 10.00 fiind invitate opt ansambluri populare din ţară.  Comercianţii şi-au amplasat tarabele cu mici, bere şi produse tradiţionale în platoul pădurii de liliac, întregind atmosfera de sărbătoare.

Şi în acest an, invitaţi speciali ai evenimentului au fost Niculina Stoican şi Petrică Mîţu Stoian. Cei doi au susţinut concerte, dumincă seara, în încheierea evenimentului. Pădurea de liliac, declarată monument al naturii, se află între satele Ponoarele, Tihoi şi Băluţa. În apropierea sa se află lacul Zăton, de origine vulcanică, care se întinde pe 5 km şi se pierde în peşteri. Un punct de atracţie deosebit este Podul Natural, sau Podul lui Dumnezeu, format dintr-o stâncă uriaşă, prăvălită peste un curs de apă. Zona mai cuprinde Steiul Ponorii, o stâncă uriaşă pe care Sfântul Nicodim voia să construiască o Mănăstire. Până la urmă, a fost construită o Bisericuţă, despre care marele Nicolae Iorga spunea că ar aparţine cu adevărat construcţiilor ridicate de Nicodim.

Celebra pădure de liliac, locul în care se desfăşoară sărbătoarea anuală cu acelaşi nume se află la 3 kilometri de Ponoarele, singurul drum de acces fiind unul pietruit şi deosebit de aglomerat cu prilejul sărbătorii. Nu doar pădurea de liliac atrage turiştii în acest colţ mirific al zonei de nord din Mehedinţi, ci şi multe alte frumuseţi  care sunt  catalogate drept monumente ale naturii, unice în Europa. De exemplu, Podul lui Dumnezeu este o arcadă de calcar (de 4 m grosime), cu o lungime de cca 60 de metri, o deschidere de 27 de metri, şi o lăţime de 9,7 metri, fiind al doilea pod natural din Europa, ca mărime, şi singurul funcţional (pe deasupra sa trece şoseaua Drobeta-Turnu-Severin – Baia de Arama – Băile Herculane).

Policlinica Buna Vestire Craiova

Podul s-a format prin prăbuşirea unui perete al Peşterii Bulba care prin cei 5.000 de metri de galerii şi prin arhitectura sa interioară deosebită este o atracţie turistică. Deasupra peşterii şi a podului se află un deal plin cu formaţiuni carstice, între care „lapiezurile îngropate” – încreţituri calcaroase – ce alcătuiesc Câmpul Afroditei şi Câmpul Cleopatrei, unice în Europa, la altitudini de până la 600 de metri. La cealaltă ieşire a peşterii (pentru cine mai are puterea să ajungă până acolo), întâlnim Lacul Zaton, un lac de origine carstică şi care, având legătură cu sistemul hidrografic al peşterii, este când plin ochi, când pustiu şi crăpat.

Politica