vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ponta a fost în campanie la Craiova

Premierul Victor Ponta, preşedinte al PSD, a fost sâmbătă în campanie la Craiova. Ponta a vizitat mai întâi fabrica Softronic care a produs prima ramă electrică din România, însoţit de ministrul Dan Şova, preşedintele PSD Dolj, Claudiu Manda, şi prefectul de Dolj, Marius Deca. A urcat şi în vestitul tren şi a claxonat când a ajuns în locomotivă.  

Faptul că dânsul este prezent aici este un semn că Guvernul are grijă de industria română. Acest tren are hard şi soft românesc, oltenesc. Aşteptăm din partea dânşilor multă încredere în forţa şi inteligenţa oltenească.
A spus reprezentantul firmei

Ponta a declarat la finalul vizitei:
Trebuie să fim foarte siguri că în planul de modernizare, pe de o parte, sigur e vorba de infrastructura feroviară, dar şi de modernizare a parcului tehnic, respectând toate principiile şi toate standardele şi obligaţiile europene. Mai trebuie o investiţie importantă, în partea de oameni, în partea de pregătire, cu sistemul de educaţie dual, profesional.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În timp ce premierul vizita fabrica de trenuri electrice, vicepremierul Liviu Dragnea, împreună cu preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa şi primarul Craiovei Lia Olguţa Vasilescu, mergeau la stadionul “Ion Oblemenco” şi promiteau că noua arenă se va face clar, deşi nici studiul de fezabilitate nu este realizat.

Am intrat într-o procedură oficială în ceea ce priveşte realizarea complexului sportiv. Va fi unul dintre cele mai frumoase din ţară. Suntem în procedură de achiziţionare a soluţiei arhitectonice, am declanşat procedura de concurs de soluţii, deschiderea ofertelor va fi în 26 iunie. Este vorba de un stadion cu o capacitate de 30 de mii de locuri, este estimat la o valoare între 45 şi 55 de milioane de euro. Valoarea mai apropiată de realitate va fi după ce vom avea studiul de fezabilitate. Dacă lucrurile se derulează fără contestaţiile obişnuite în România, în mod normal undeva în septembrie, octombrie am putea să discutăm serios că putem să ne apucăm de investiţie, durata de realizare este între 24 şi 26 de luni.
Liviu Dragnea

«Ce avioane? Dacă aveţi stadion nu mai contează nimica»

Oficialităţile s-au reunit la Fabrica de Avioane Craiova. Olguţa Vasilescu a fost primită cu un buchet de lalele. Ponta a afirmat că dacă e stadion, nu mai contează altceva.

Victor Ponta:  Gata aţi prezentat stadionul. Atunci orice facem nu mai contează, gata!
Lia Olguţa Vasilescu: Nu chiar aşa, da’…
Victor Ponta:  Ce avioane? Dacă aveţi stadion nu mai contează nimica, ştiu eu cum e!

Ediţie Specială scria în urmă cu o săptămână: “ca o ironie a sorţii situaţia din Ucraina, tensiunile din regiune, ar putea aduce un câştig pentru Craiova”.

Victor Ponta a avut o reacţie similară, însă a uitat să menţioneze “ironia sorţii”:
Îl reprezint pe domnul ministru al Apărării, mi-a zis să vă dau o veste bună, de-aia am venit încoace. Sunt nişte veşti rele legate de ceea ce se întâmplă în regiunea noastră şi atunci sunt veşti bune pentru industria de apărare.

Victor Ponta a fost primit în fabrică de un grup de munictori cu aplauze. A urcat într-un IAR Şoim 99. “Vin să mă daţi cu ele, când vin cu contractele pentru alea noi”, a afirmat premierul.
La finalul vizitei Victor Ponta a reiterat că s-a luat decizia suplimentării bugetului MApN cu 700 milioane de lei în contextul tensiunilor din regiune.

Am luat deja decizia de a mări bugetul Ministerului Apărării, în acest an, cu 700 milioane de lei, pentru modernizarea şi întreţinerea echipamentului militar şi am venit să le dau vestea şi celor de la Craiova, în urma discuţiei pe care am avut-o cu Ministrul Apărării, că vor avea în continuare comenzi. Aceeaşi veste bună este şi pentru alte unităţi de producţie din România, de alte tipuri de echipament militar. Vreau să fim cât de bine pregătiţi se poate pentru toate provocările pe care le avem la graniţa de răsărit. Vreau pentru următorul CSAT să pregătim şi din partea guvernamentală şi din partea celorlalte instituţii ale statului, o analiză şi o strategie referitoare la modul în care putem să sprijinim integritatea independenţa şi drumul proeuropean al Republicii Moldova. Este cea mai mare provocare de securitate pentru România din ultimii 20 de ani. Acum vedem că decizia de a intra în NATO se dovedeşte că a fost corectă. România are capacitatea şi militar şi strategic de a-şi îndeplini toate obligaţiile, în primul rând faţă de populaţia noastră, faţă de întreaga alianţă şi în mod special cu extensie a responsabilităţii noastre faţă de românii de pe malul celălalt al Prutului.  Cred că este un mesaj foarte clar pentru federaţia rusă că noi, toţi cei care suntem membri ai NATO nu vom sta pur şi simplu impasibili în faţa agresiunii.
Victor Ponta

Întrebat despre o convocare a CSAT pentru a se discuta situaţia din Ucraina, preşedintele României, Traian Băsescu a răspuns râzând: “S-a discutat demult, da’ (n.r. premierul) nu şi-a dat seama când”.

Parcul Industrial vizitat de premier

Vizita lui Victor Ponta, în calitate de premier al României, s-a încheiat la Parcul Industrial, acolo unde i-a fost prezentată şi cea mai mai mare investiţie ce urmează a fi făcută, respectiv fabrica ETI.

Parcul acesta industrial este un proiect de succes. A atras şi şapte milioane de euro din fonduri europene, peste 35 de firme, peste o mie de locuri de muncă. Acum cea mai galonată dintre investiţiile acestea, de peste 30 de milioane de euro, peste 350 de locuri de muncă, este fabrica ETI. Este aprobat ajutor de stat.
I-a spus preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, premierului

Reprezentanţii Parcului Industrial au pregătit pentru Victor Ponta un tort special.

Miting electoral cu Polivalenta plină

Victor Ponta a mers apoi cu stafful la Sala Polivalentă acolo unde fusese programat să se desfăşoare mitingul electoral. Sala a fost plină până la refuz de oameni purtând tricouri inscripţionate cu PSD, înarmaţi cu steaguri ale României şi UE.
Moderator a fost preşedintele PSD Dolj, Claudiu Manda.
”Sunt mândru că împreună cu dumneavoastră reprezint organizaţia de la Dolj şi vă mulţumesc pentru asta.
Au luat cuvântul: Ion Prioteasa, Mircea Geoană, Liviu Dragnea, Olguţa Vasilescu, Ecaterina Andronescu şi Victor Ponta. Cel mai aplaudat şi aclamat om al serii a fost Mircea Geoană.

Despre candidaţii la europarlamentare s-a vorbit puţin şi niciunul nu a fost invitat să vorbească despre programul electoral. Nu a fost prezentat niciun candidat al Doljului, al Olteniei.
De altfel, întreaga întâlnire a fost un preambul al campaniei pentru prezidenţiale, unde Ponta ar urma să fie candidatul PSD, dar şi pentru ca Bucureştiul să îşi arate susţinerea pentru Olguţa Vasilescu, în condiţiile în care aceasta nu mai stă bine în sondaje, iar recent PMP a anunţat că strânge semnături pentru demiterea acesteia din funcţia de primar al Craiovei.

Despre mitingul electoral vom vorbi însă pe larg în cadrul campaniei “Nu-i mai lăsa să fure”, respectiv, în ediţia de vineri, 9 mai, a cotidianului “Ediţie Specială”.

Politica