joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

La mulţi ani, Mircea Cornişteanu!

Regizorul şi directorul Teatrului Naţional „ Marin Sorescu”, Mircea Cornişteanu, împlineşte duminică, 13 aprilie, 70 de ani de viaţă şi 41 de carieră artistică. Colectivul artistic şi tehnic al teatrului îi urează viaţă lungă, prosperă, sănătate şi putere de muncă pentru a duce la capăt proiectele artistice în care este implicat.
Îşi doreşte să încheie directoratul “cu cel mai important proiect care s-a făcut în teatrul românesc de la «Trilogia antică» a lui Andrei Şerban. Sunt câţiva ani de când încerc să-l conving pe Robert Wilson să lucreze la Teatrul din Craiova şi am reuşit.” Unul dintre cei mai apreciaţi regizori români, Mircea Cornişteanu este autorul primei Integrale Caragiale în lumea teatrului românesc, realizată la Naţionalul craiovean. Primul său spectacol după o piesă de I.L Caragiale,
“O scrisoare pierdută”, a fost pus în scenă pe 19 aprilie 1974 la Craiova, în timpul directoratului lui Amza Pellea.

Născut la 13 aprilie 1944, în Bucureşti, Mircea Cornişteanu şi-a legat indisolubil cariera artistică de Teatrul Naţional Craiova. A absolvit Facultatea de Limba şi Literatura română a Universităţii Bucureşti, promoţia 1967, precum şi Facultatea de Regie-Teatru a I.A.T.C., promoţia 1973, clasa Radu Penciulescu. Din 1973 până în 1990 a fiost regizor la Craiova, apoi, timp de nouă ani a fost regizor la Teatrul „C.I. Nottara.” Între 1997-2000 a fost director al Teatrului „Sică Alexandrescu” din Braşov. Din anul 2000 a devenit directorul general al T.N.C., fiind la ora actuală unul dintre cei mai longevivi directori din istoria teatrului craiovean. În 40 de ani de carieră a realizat peste 150 de spectacole pe scenele a mai mult de 25 de teatre profesioniste din ţară şi străinătate (Polonia, fosta U.R.S.S., Cipru), spectacole de teatru, teatru de păpuşi, musical-uri, operetă şi teatru de televiziune.

A obţinut peste 20 de premii pentru regie sau cel mai bun spectacol la diferite competiţii şi festivaluri

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pentru unele dintre spectacolele realizate a obţinut peste 20 de premii pentru regie sau cel mai bun spectacol la diferite competiţii şi festivaluri. A fost distins cu Premiul UNITER (2010) pentru întreaga activitate şi cu Premiul UNITER (2011) pentru cel mai bun spectacol TV pentru „Unde-i revolveru?” de Görgey Gabor. A montat până în prezent 25 de spectacole după opera lui Caragiale, dintre care cinci spectacole cu piesa “O scrisoare pierdută”. Mircea Cornişteanu a realizat atât Integrala comediilor lui Caragiale, cât şi alte spectacole bazate pe proza şi corespondenţa acestuia, dar şi spectacole din dramaturgia românească şi internaţională, după scrierile dramatice ale unor autori prestigioşi, de la Cehov (un „Unchiul Vanea” de neuitat) până la Neil LaBute.A iniţiat proiecte importante ale T.N.C Marin Sorescu, între care „Întâlnirile SpectActor” şi concursul pentru regizori şi dramaturgi tineri români sunt de notorietate naţională.
Este laureat în 1993 şi 1996 cu Premiul naţional de umor pentru spectacole de teatru. Cavaler al Ordinului Naţional „Serviciul Credincios”. A fost secretar general al Convenţiei Teatrale Europene ales la Adunarea Generală de la Nisa – 2005 şi reales la Adunarea Generală de la Craiova – 2007. Societar de onoare al Teatrului Naţional Craiova.

“Filozofia” sa de viaţă este simplă, în cheie stoică:
Am avut noroc să cunosc artişti, nu ştiu câţi au avut acest noroc; am avut noroc că nu m-am săturat, că nu m-am lăsat răpus de rutină. Îmi place să merg la teatru, îmi place să lucrez cu tinerii, să ies dimineaţa în grădină şi să intru în casă seara târziu. Îmi place să conduc maşina repede. Sunt un norocos.

Politica