vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Manifestări de Ziua Poliţiei Române

Eveniment cultural la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj. Amfiteatrul „G-ral Ion Eugen Sandu” de la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, a găzduit, ieri, un eveniment cultural de mare însemnătate pentru poliţiştii doljeni şi persoanele pasionate de istoria instituţiei Poliţiei, a poliţiei doljene în special.

Astfel, au fost lansate două volume, două lucrări de mare anvergură ce tratează evoluţia istorică a acestei instituţii, garant al drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Prima operă, “DIN ISTORIA INSTITUŢIEI POLIŢIEI ÎN JUDEŢUL DOLJ”, a fost scrisă de colegul nostru, comisar şef de poliţie dr. Emilian COJOCARU, în colaborare cu domnul Dinică CIOBOTEA  şi domnul  Ion ZARZĂRĂ şi sub coordonarea şefului Inspectoratului de Poliţie Dolj , domnul comisar şef de poliţie dr. Constantin NICOLESCU. Volumul I lansat astăzi tratează evoluţia Poliţiei în judeţul nostru de la primele atestări istorice şi până în anul 1878. Cea de-a doua lucrare, „DOCUMENTE DIN ISTORIA POLIŢIEI DOLJENE” a fost scrisă de un alt coleg din cadrul I.P.J. Dolj, subcomisar de poliţie dr. Nicolae VÎLVOI în colaborare cu doamna Mihaela DUDU şi domnul Alexandru MLADINESCU şi tot sub coordonarea şefului Inspectoratului de Poliţie Dolj , domnul comisar şef de poliţie dr. Constantin NICOLESCU. În lucrarea de faţă, precedată de o introducere în care este prezentat succint istoricul acestei instituţii,  sunt reunite unele dintre cele mai reprezentative documente din istoria poliţiei doljene care se găsesc în depozitele Serviciului Judeţean Dolj al Arhivelor  Naţionale şi Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj. Evenimentul a debutat cu o alocuţiune a domnului comisar şef Dr. Constantin Nicolescu  – şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj care a făcut o scurtă prezentare a autorilor şi volumelor lansate astăzi. La această festivitate au participat pe lângă autori şi reprezentanţi de seamă, oameni de cultură şi istorici care au luat cuvântul şi au adus numai cuvinte de laudă celor două opere şi autorilor pentru realizările literare reuşite. Astfel, au luat cuvântul domnul CEZAR AVRAM – Prof. Univ. Dr. la  Universitatea din Craiova şi  Director al Institutului de Cercetări Socio-Umane “C.S. Nicolaescu Plopşor”  Craiova, domnul Prof. Univ. Dr. TOMA RĂDULESCU, domnul Dr. GABRIEL CROITORU – cercetător ştiinţific principal III în cadrul Institutului de Cercetări Socio-Umane C.S. Nicolaescu Plopşor Craiova şi apoi domnul Conf. Univ. Dr.  CONSTANŢIU DINULESCU – din cadrul Facultăţii de Drept, Departamentul de Istorie – Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, preşedintele Filialei Dolj a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România.
IPJ DOLJ

La final, festivitatea a fost încheiată de comisarul şef de poliţie dr. Constantin NICOLESCU, care a precizat că “Albumul Documente din istoria poliţiei doljene  este dedicat tuturor poliţiştilor doljeni; cu alte cuvinte, acelor oameni care ştiu foarte bine ce înseamnă datoria şi onoarea, truda zilnică în folosul comunităţii pentru aplicarea legii, prevenirea şi combaterea criminalităţii”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Poliţia olteană şi-a deschis porţile

Manifestările dedicate Zilei Poliţiei Române au debutat la IPJ Olt cu  Ziua Porţilor Deschise. Evenimentul s-a adresat elevilor care au dorit să fie alături de poliţişti la ceas aniversar.

Cu această ocazie, poliţiştii olteni au primit vizita a peste 100 de elevi, din clasele a III-a, a IX-a, a X-a şi a XI-a, de la Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu”, Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, Colegiul Naţional „Carol I” şi O.N.G.-ul „Cercetaşii României – Centrul local Vintilă Vodă”, din Slatina. Elevilor le-au fost prezentate dotările poliţiei, de la arme, tehnica de intervenţie şi laboratorul criminalistic până la autospeciale.
IPJ Olt

Activităţile pentru marcarea semnificaţiei acestei zile vor continua astăzi, în faţa Instituţiei Prefectului – Judeţul Olt, unde vor fi amenajate standuri, pe care vor fi expuse materiale de informare din cadrul unor structuri reprezentative ale I.P.J. Olt, precum Biroul Arme, Explozibili, Substanţe Periculoase, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, şi altele. Pe lângă organizarea acestor standuri, vor fi prezentate autoturisme şi echipamente din dotarea Serviciului de Poliţie Rutieră, Serviciului pentru Acţiuni Speciale, laboratorul criminalistic mobil.
Tot astăzi, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Olt, în prezenţa invitaţilor, printre care şi două delegaţii din Republica Bulgaria, Şeful Inspectoratului, comisar şef de poliţie Florescu Eugen Cătălin, va prezenta aspecte din activităţile şi realizările poliţiei din judeţul Olt.

Politica