marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Detenţie pe viaţă pentru trei dintre autorii dublului asasinat din Meriş

Cei patru tineri, dintre care unul minor, judecaţi pentru omor deosebit de grav după ce i-au ucis pe Ion Ulăreanu, zis „Axi”, de 28 de ani, din Filiaşi şi pe Ileana Gabriela Dumitrana de 19 ani, din Turceni, apoi i-au pus în maşină şi i-au incendiat, s-au ales cu detenţie pe viaţă. Mai puţin autorul minor, care va fi încarcerat într-un centru de detenţie pentru următorii 15 ani. Hotărârea a fost luată vineri, 21 martie a.c., de Curtea de Apel Craiova şi este definitivă. Instanţa a admis apelul procurorilor împotriva sentinţei Tribunalului Gorj prin care autorii primiseră, în noiembrie 2013, pedepse cuprinse între 15 şi 30 de ani de puşcărie. Judecătorii au decis, în schimb, reducerea cuantumului despăgubirilor pe care le au de achitat cei patru criminali.

Judecătorii Curţii de  Apel Craiova au soluţionat, vineri, 21 martie a.c., apelurile declarate de inculpaţi dar şi de procurori împotriva sentinţei Tribunalului Gorj din 20 noiembrie 2013 în cazul dublului asasinat comis de patru tineri din Gorj, căruia i-au căzut victime Ion Ulăreanu, zis „Axi”, de 28 de ani, din Filiaşi şi Ileana Gabriela Dumitrana de 19 ani, din Turceni, totul din cauza etnobotanicelor. Instanţa a admis apelul procurorilor declarat împotriva sentinţei de pe 20 noiembrie 2013 prin care Tribunalul Gorj l-a condamnat pe inculpatul Mînea Florin Claudiu la 28 de ani închisoare, pe Ionescu Dragoş la 30 ani închisoare, pe Bălan Mihai Dorin la 28 de ani închisoare şi pe inculpatul minor Drăgoi Bogdan Alexandru la 15 de ani închisoare, şi le-a agravat pedepsele inculpaţilor. Astfel, Mînea, Ionescu şi Bălan au fost condamnaţi de Curtea de Apel Craiova la detenţie pe viaţă, iar Drăgoi, care este minor, la internarea într-un centru de detenţie pentru următorii 15 ani. Magistraţii au admis apelurile inculpaţilor în ceea ce priveşte despăgibirile, dispunând reducerea acestora.

Reduce despăgubirile privind daunele morale şi obligă toţi inculpaţii în solidar, inculpatul minor în solidar cu părţile responsabile civilmente Drăgoi Alexandru şi Drăgoi Camelia la plata sumei de 100.000 lei cu titlul de daune morale către partea civilă Ulăreanu Ionela Liliana. Obligă inculpaţii în solidar, inculpatul minor în solidar cu părţile responsabile civilmente Drăgoi Alexandru şi Drăgoi Camelia la plata unei rente globale în sumă de 6.000 lei cu titlul de pensie de întreţinere în favoarea minorei Ulăreanu Erica Maria calculată de la data faptei şi până în prezent şi a unei rente periodice lunare în sumă de 1.000 lei începând cu data prezentei sentinţe şi până la majoratul minorei sau până la finalizarea studiilor, cel mult de 26 de ani, inclusiv, ori până la noi dispoziţii ale instanţe Menţine restul dispoziţiilor sentinţei. Cheltuielile judiciare în sumă de 1.300 de lei din care câte 300 de lei onorariu apărător oficiu către Baroul Dolj, pentru inculpaţii Mînea Florin Claudiu, Ionescu Dragoş şi inc. Bălan Mihai Dorin şi 200 de lei onorariu apărător oficiu către Baroul Dolj pentru inc. Drăgoi Bogdan Alexandru, care vor fi avansate din fondurile Ministerului de Justiţie prin Curtea de Apel Craiova, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică.
Se arată în sentinţa Curţii de Apel Craiova

Policlinica Buna Vestire Craiova

Reamintim că, cei patru tineri reţinuţi în cazul dublului asasinat din localitatea mehedinţeană Meriş au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv, în iulie 2013, de către procurorii Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Potrivit rechizitoriului întocmit în cauză, în vara anului 2012, inculpaţii Mînea Florin Claudiu şi D. B. A. (Drăgoi Bogdan Alexandru) au cunoscut-o pe victima Ulăreanu Ion,  zis “Axi”, care se ocupa de mai mult timp cu vânzarea de substanţe etnobotanice în zonele Motru, Strehaia şi Dr. Tr. Severin, iar în perioada 2012 – 27.05.2013 au cumpărat, în repetate rânduri, substanţe etnobotanice, ocazie cu care victima se deplasa la domiciliul inculpatul Mînea Florin Claudiu, între aceştia intervenind o relaţie de încredere şi apropiere. Pe 27 mai a.c., în jurul orelor 16 – 17, inculpaţii s-au întâlnit în faţa blocului unde domicilia inculpatul Mînea Florin Claudiu şi s-au hotărât să procure substanţe etnobotanice, hotărând să-i ceară lui Ulăreanu să le aducă substanţe etnobotanice, urmând să se întâlnească în afara oraşului Motru, unde puteau să -l agreseze pentru a-i lua substanţele fără să plătească.

Inculpatul minor D. B. A., în jurul orei 17, l-a contactat telefonic pe Ulăreanu Ion şi i-a solicitat să-i aducă în seara respectivă, în oraşul Motru, substanţe etnobotanice în valoare de 2.000 de lei, iar după ce au stabilit un plan de acţiune, inculpaţii Mînea Florin Claudiu, Ionescu Dragoş, Bălan Mihai Dorin s-au deplasat în zona gării, pe digul de protecţie al râului Motru, în vederea identificării locului de întâlnire cu Ulăreanu Ion. Câteva ore mai târziu, cei patru inculpaţi s-au reîntâlnit în apartamentul inculpatului Mînea Florin Claudiu, iar în jurul orei 23, inculpatul minor D. B. A. a plecat să se întâlnească cu victima la intrarea în oraşul Motru. Ceilalţi trei inculpaţi, înarmaţi cu o cheie franceză, o cheie metalică fixă şi un picior de scaun, s-au deplasat în punctul Râpa, situat între podul peste râul Motru şi satul Râpa. În jurul orei 23,30, Ulăreanu Ion, însoţit de cealaltă victimă, Gabriela Dumitrana, a  ajuns în municipiul Motru, la intersecţia străzilor Macului şi Parângului, unde s-au întâlnit cu inculpatul minor D. G. A., care  a urcat în autoturismul marca Hiunday Coupe, înmatriculat în Bulgaria, sub numărul BH 5769 BT, de culoare neagră, condus de victima Ulăreanu Ion, toţi trei deplasându-se în punctul Râpa, unde au ajuns în jurul orei 23.50.

Inculpatul minor D. B. A. a încercat să determine victima să pătrundă cu autoturismul pe un drum forestier, situat la circa 53 de metri de podul peste râul Motru, pe partea stângă din direcţia de deplasare Motru – Râpa, însă aceasta a refuzat şi, întorcând autoturismul, i-a spus inculpatului minor, care coborâse, că opreşte înainte de trecerea peste pod. Minorul a traversat strada şi a mers la locul unde se afla ascuns în lizieră inculpatul Mînea Florin Claudiu, în timp ce inculpaţii Bălan Mihai Dorin şi Ionescu Dragoş plecaseră spre autoturismul victimei. Aceştia au  deschis uşa din partea stângă a autoturismului, Bălan Mihai Dorin lovindu-l pe Ulăreanu cu o cheie fixă metalică în zona capului, iar Ionescu Dragoş, peste tot corpul, cu piciorul de la scaun. În urma loviturilor, Ulăreanu Ion a căzut pe spate, cu capul pe scaunul din dreapta faţă, iar cei doi inculpaţi l-au tras de picioare afară, ducându-l în faţa autoturismului. La un  moment dat, victima a reuşit să  se  ridice în picioare, însă fiind lovită în  zona  feţei şi abdomenului cu pumnii de  către Bălan Mihai Dorin, a căzut la pământ,  între autoturism şi canalul colector, iar  cei doi inculpaţi au  continuat să-i aplice  lovituri până au constatat că aceasta a decedat, după care au introdus victima în autoturism, pe bancheta  din spate.

Între timp, de autoturism s-a apropiat  Mînea Florin Claudiu, lovind-o pe victima Dumitrana Gabriela, care coborâse din autoturism şi ţipa, strigând “ajutor”, cu pumnii în zona feţei, apoi i-a aplicat o lovitură puternică cu cheia franceză în zona capului. Urmare loviturii cu cheia franceză, Dumitrana Gabriela a căzut la pământ şi s-a rostogolit în canalul colector betonat, situat la o diferenţă de nivel de circa trei metri. Întrucât inculpatul minor D. B. A. rămăsese pe podul ce ducea la drumul forestier, inculpatul Bălan Mihai Dorin l-a apelat telefonic şi l-a chemat să-i ajute să o ridice pe Dumitrana Gabriela din canalul colector, după care au introdus-o în portbagajul autoturismului şi s-au deplasat, prin satul Râpa, către punctul “La lacuri” din satul Meriş, comuna Broşteni, jud. Mehedinţi (situat la 4,9 kilometri) pentru a arunca autoturismul cu cadavrele în lac, aşa cum se înţeleseseră.

Ajungând spre capătul lacului, inculpaţii, auzind-o pe victima Dumitrana Gabriela gemând, au oprit autoturismul, iar inculpatul Ionescu Dragoş, deschizând portbagajul, a înfăşurat gâtul victimei cu mâneca de la geacă, strangulând-o, în timp ce inculpatul minor D. B. A. s-a asigurat că nu este nicio persoană în zonă, după care şi-au continuat deplasarea. Cei patru au încercat să ajungă pe partea cealaltă a lacului, unde locul era accesibil scufundării, însă inculpatul Mînea Claudiu Florin, pierzând controlul volanului, a intrat cu autoturismul în mlaştina din capătul lacului.
În acel moment, inculpaţii s-au hotărât să sustragă bunurile ce se aflau în autoturism, după care să-l incendieze, astfel că inculpatul Ionescu Dragoş a aruncat cele două telefoane ale victimelor în lac şi, după ce şi-au pus fiecare şosete pe mâini, au început să caute bunurile aflate în autoturismul victimei Ulăreanu Ion, însuşindu-şi mai multe pachete cu substanţe etnobotanice, suma de 300 de lei, din geanta victimei Dumitrana Gabriela, o cameră video, un pachet de ţigări şi un ceas Rolex. Inculpaţii au incendiat apoi autoturismul în care se aflau cadavrele şi după ce s-au asigurat că cele două trupuri au ars în totalitate, şi-au împărţit bunurile şi suma de bani sustrase de la victime.

Politica