joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ion Prioteasa: Doljul are alocate, la acest început de an, 22 de milioane de lei în vederea continuării Programului Naţional de Dezvoltare Locală

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a convocat, marţi, la Palatul Administrativ, o întâlnire informală cu primarii localităţilor în care vor fi realizate, în acest an, lucrări cu fonduri alocate prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), coordonat de către administraţia doljeană.
Potrivit preşedintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa, cea mai mare parte a finanţării repartizate judeţului va fi utilizată pentru continuarea unor investiţii în obiective care vizează infrastructura de alimentare cu apă şi de canalizare, precum şi cea de transport.

Doljul are alocate, la acest început de an, 22 de milioane de lei în vederea continuării Programului Naţional de Dezvoltare Locală, un proiect guvernamental menit să contribuie la rezolvarea unora dintre problemele prioritare ale comunităţilor.
Este o sumă generoasă, considerabil mai mare decât cea de care judeţul a beneficiat în anul 2013 şi care va fi utilizată pentru aproape 50 de obiective de investiţii, fie că ne referim la dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă şi de canalizare, fie la infrastructura de transport.
Doresc să fac, încă de la început, precizarea că fondurile destinate acestui program, de a cărui bună gestionare la nivel judeţean se ocupă CJ Dolj, au fost repartizate pe criterii stricte, stabilite de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Astfel, cea mai mare parte a sumei, aproape 20 de milioane de lei, este alocată pentru continuarea unor lucrări aflate în desfăşurare, ponderea cea mai însemnată având-o cele ajunse în stadii avansate de realizare, de peste 60 la sută. În acest sens, o veste bună se leagă de faptul că nouă dintre aceste investiţii vor putea fi recepţionate în cursul acestui an şi aici mă refer la reţele de apă şi canalizare şi la drumuri în Amărăştii de Sus, Ghidici, cu două obiective, Bechet, Almăj, Gângiova, Călăraşi, Breasta şi Cerăt.
De altfel, singurele proiecte noi care au fost incluse în schema de finanţare vizează refacerea unor drumuri comunale şi străzi rurale din şapte localităţi, infrastructură afectată de recentele inundaţii, din urmă cu aproape două săptămâni.
Pentru aceste lucrări s-au repartizat aproape 2,5 milioane de lei din fondurile primite prin intermediul PNDL. Susţinerea financiară guvernamentală este dublată de efortul lăudabil pe care primarii îl fac, în sprijinul comunităţilor pe care le gospodăresc, de a găsi sursele necesare pentru a acoperi o importantă cofinanţare, care, iată, se ridică la peste 1,4 milioane de lei.  
În concluzie, cred că putem afirma că PNDL ajută în mod semnificativ la realizarea unor investiţii esenţiale în special pentru dezvoltarea mediului rural şi care, în lipsa acestui program, cu greu puteau fi puse în operă.
Nu mai miră pe nimeni faptul că primarii doljeni, care au trecut deja cu brio proba accesării banilor europeni, sunt printre primii şi în clasamentul proiectelor derulate cu finanţare guvernamentală. Judeţul nostru are incluse în acest program nu mai puţin de 81 de obiective aflate în diverse stadii de execuţie.
Vorbim, aşadar, despre un efort conjugat pentru modernizarea judeţului, în care investiţii cum sunt cele finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală completează cu succes politica noastră, a echipei de la CJ Dolj, de atragere a fondurilor nerambursabile, exemplu grăitor fiind masterplanul pentru apă şi canalizare, prin care beneficiem, doar într-o primă etapă, de peste 185 de milioane de euro.

A declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa

Programul Naţional de Dezvoltare Locală, aprobat prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 28/2013, a preluat toate obiectivele de investiţii aflate în execuţie care au fost finanţate de la bugetul de stat în baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 577/1997 şi ordonanţelor Guvernului nr. 7/2006 şi nr. 40/2006.
În anul 2014, judeţului Dolj i-a fost alocată suma de 22 de milioane de lei, fiind propuse spre finanţare 49 de obiective de investiţii, dintre care 42 în continuare şi 7 noi.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica