joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cărţi tipărite versus cărţi electronice şi audio

Când vine vorba de cărţi, oricât de interesantă ar fi povestea, paginile interminabile, ne fac uneori să ne dăm bătuţi şi să ne îndreptăm către alte mijloace prin care să ne documentăm mai rapid. De multe ori, timpul nu ne permite să parcurgem filele unei cărţi tipărite, doar ideea că trebuie să ne ţintim ochii pe hârtie, ore în şir ne face să ne gândim de două ori dacă ne apucăm să lecturăm în acest mod.
Având în vedere că ne aflăm într-o societate, în care tehnologia avansează în fiecare secundă, o modalitate în pas cu timpul, pentru a nu neglija cărţile, o reprezintă cărţile audio şi electronice. Secţia mediatecă din cadrul Bibliotecii Judeţene dispune de informaţii pe mai multe suporturi decât cele tradiţionale. În acest mod, cartea poate fi “auzită” şi percepută diferit.

Mediateca bibliotecii este deosebită. Aici găsim informaţii înregistrate pe alte tipuri de suporturi decât hârtie, începând de la diapozitive şi benzi magnetice, discuri de vinil, casete audio, casete video şi până la CD-uri audio, DVD-uri, blueray–uri, baze de date. Toate aceste documente de bibliotecă se accesează prin intermediul unor aparate şi sunt percepute de utilizator audio, vizual sau audio-video. Diversitatea suporturilor de înregistrare şi a tehnicii de redare relevă rapiditatea cu care evoluează azi tehnica şi tehnologia informaţiei.
Carmen Ticu, bibliotecar

De altfel, utilizatorii bibliotecii pot găsi aici, un spaţiu de relaxare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Colecţiile secţiei conţin muzică din toate genurile (iniţial secţia s-a numit secţia muzicală), cursuri de limbi străine (audio – pe CD-uri, audio-video, pe casete video, interactive pentru PC), dramatizări audio ale poveştilor, ale pieselor de teatru, filme documentare, filme artistice, enciclopedii, cărţi audio, carţi electronice, albume de artă.
A mai spus Carmen Ticu,bibliotecar

Într-un timp scurt, secţia mediatecă de la Biblioteca Judeţeană a început să fie din ce în ce mai dotată.

Când am venit în această secţie, iunie 2003, secţia avea diapozitive, benzi magnetice, o colecţie mare de discuri de vinil, multe casete audio şi câteva casete video. Trecerea la CD-uri audio şi DVD-uri – cele mai solicitate azi,  a fost foarte rapidă, în 2-3 ani. Primul DVD, Shogunul, l-am achiziţionat înainte de a avea DVD-player.
A relatat Carmen Ticu, bibliotecar

Cărţile electronice şi audio, biblioteca viitorului?

Viitorul cărţii îl reprezintă cărţile audio şi cărţile electronice. În condiţiile în care omul modern este într-o permanentă criză de timp, îşi solicită ochii constant în ecranele PC-urilor, laptop-urilor, telefoanelor, cărţile audio sunt o soluţie ideală. Ele pot fi ascultate în maşină, în mijloacele de transport în comun, acasă când avem de făcut treburi administrative. În plus, sunt uşoare şi nu ocupă spaţiu excesiv. Cărtile electronice pot fi accesate pe PC, laptop, e-reader, tabletă şi smartphone. În plus, posibilităţile de redare a unor detalii sunt mult superioare – mă gândesc la cărţile de specialitate în care experimentele, fenomenele pot fi redate nu numai prin imagini statice ci chiar în mişcare.  În plus, spaţiul de stocare este imens; pe un singur CD sau stick, pot fi stocate rafturi de cărţi.
A declarat Carmen Ticu, bibliotecar

Deşi cărţile tradiţionale au pierdut teren în faţa celor electronice, nu vor dispărea de pe piaţă. Mai mult, prin intermediul cărţilor electronice, natura poate avea de câştigat.

Impactul asupra mediului va fi imens ; păduri intregi vor fi cruţate de la sacrificare pentru hârtie, rafturi, creioane, etc. În plus, cernelurile tipografice – produse toxice,  nu vor mai fi produse în cantităţi atât de mari.
Carmen Ticu,bibliotecar

Nu se renunţă încă la cartea tradiţională, tiparită pe hârtie din aceleaşi motive pentru care nu se renunţă la combustibilii fosili. Sunt prea mulţi oameni implicaţi în industria tipografică pe de o parte şi există un conservatorism, o teamă a celor prea obişnuiti cu cartea pe hârtie. Avantajele pe care le oferă tehnologia modernă însă, nu pot fi neglijate şi voles-nolens, vom fi obligaţi să ne modernizăm.
Carmen Ticu, bibliotecar

La momentul actual, tot mai mulţi copii, încă de la vârste fragede fac “cunoştinţă” cu tehnologia modernă.

Sunt deja şcoli care au adoptat tabletele încă de la clasele mici. Copiii învaţă să scrie şi îşi fac temele pe tablete. În loc de ghiozdane pline de cărţi, caiete, creioane, au  simple tablete. Lecţiile sunt interactive, participative  şi mult mai atractive. Se pot desfăşura şi în afara sălii de clasă, de exemplu în natură, înt-un muzeu, etc.  Ei vor prefera cărţile electronice şi cărtile audio cu siguranţă; vor fi mai ieftine şi mai comode.
A relatat Carmen Ticu, bibliotecar

În România, editurile care publică astfel cărţi audio şi cărţi electronice sunt: Editura Humanitas, Litera, Casa Radio. Nu se publică în tiraje mari, deoarece nici cererea nu este pe măsură.

Politica