joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mai bine şi nu prea

Ministerul Educaţiei Naţonale a centralizat datele privind rezulatele probelor susţinute în cadrul simulării naţionale pentru examenul de Bacalaureat, atât pentru elevii clasei a XI-a, cât şi pentru elevii clasei a XII-a. Analizele efectuate până la această dată arată că elevii clasei a XII-a au obţinut note peste 5, astfel: 52,8% la Limba română, 67,78% la Limba maternă, 42,51% la proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie) şi 53,92% la proba la alegere a profilului. Situaţia pentru clasa a XI-a se prezintă astfel: la proba de Limba română – 44,22% dintre elevi au luat note peste 5, la proba pentru Limba maternă – 62,42%, iar la proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie) – 36,32%.

Elevii clasei a XI-a nu au susţinut proba la alegere

Scopul organizării de către MEN a simulării probelor scrise de Bacalaureat, atât pentru clasa a XI-a, cât şi pentru clasa a XII-a, este, pe de o parte, familiarizarea elevilor cu rigorile acestui tip de examen, iar pe de altă parte, de a ajuta elevii să conştientizeze nivelul de pregătire, înainte de Bacalaureat, şi de a lua măsuri în consecinţă pentru îmbunătăţirea rezultatului final. Noutăţile pe care MEN le-a adus în acest an au fost includerea elevilor de clasa a XI-a în cadrul simulării şi faptul că subiectele pentru probe au fost unice, la nivel naţional. Subiectele au fost diferenţiate, în funcţie de filieră, profil şi specializare, şi au fost realizate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, în conformitate cu modelele de examen publicate încă din luna noiembrie 2013 pe site-ul www.edu.ro.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Elevii clasei a XI-a nu au susţinut proba la alegere, având în vedere că aria de acoperire disciplinară în clasa a XI-a nu este similară celei de clasa a XII-a. De asemenea, elevii clasei a XI-a au susţinut proba la Istorie (proba obligatorie a profilului) în baza programei parcurse pentru clasa a XI-a, şi nu a XII-a, aşa cum se procedează în cadrul examenului naţional de Bacalaureat.
Rezultatele obţinute la simulările naţionale din anul şcolar 2013-2014 nu vor fi trecute în catalog, dar sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.

Promovabilitate sub 50% la clasa a XI-a

În judeţul Dolj, 41,61% dintre elevii de clasa a XI-a au obţinut note de promovabilitate la simulare, la disciplina de Limba şi literatura română. Judeţul Dolj se clasează, astfel, pe locul 25 la nivel naţional. În ceea ce priveşte simularea la proba obligatorie a profilului ( matematică sau istorie), doar 29,67% dintre elevii de clasa a XI-a au reuşit să obţină note peste cinci, judeţul Dolj plasându-se pe locul 32, la nivel naţional.

Procente mai «răsărite» la clasa a XII-a

Liceeni din anii terminali par să fi fost ceva mai bine pregătiţi decât colegii de breaslă, de clasa a XI-a. Media de promovabilitate înregistrată la clasa a XII-a, la limba şi literatura română este de 55,30%, judeţul Dolj clasându-se pe locul 12, la nivel naţional. Elevii doljeni de clasa a XII-a au dovedit că sunt mai bine pregătiţi, decât cei de a XI-a, şi la proba obligatorie a profilului. 42,16% dinte cei prezenţi la simularea susţinută la matematică sau istorie au reuşit să obţină note de trecere, Doljul ocupând locul 21, la nivel naţional. Cea de-a treia simulare, la proba la alegere a profilul a adus un procent de 53,02% de promovabilitate.

Nu există nicio medie de 10. Niciun elev nu a reuşit performanţa de a obţine nota maximă la toate probele la care s-a susţinut simularea. Faţă de luna noiembrie, când au mai avut loc simulări, s-a înregistrat o creştere de zece procente. Sperăm să fie de bun augur aceste testări, iar în vară Doljul să înregistreze un procent cât mai mare de promovabilitate.
A declarat Alexandrina Năstase, inspector în cadrul ISJ Dolj

Chiar dacă procentele sunt ceva mai optimiste, situaţia Doljului, la nivel naţional, nu este tocmai roz. Acesta se plasează undeva la jumătatea clasamentului.

Mehedinţi, pe locul trei. Din coadă

Deşi procentul de promovabilitate nu este unul de lăudat, dintre judeţele Olteniei, Doljul stă cel mai bine în clasament.
Astfel, la Vâlcea au promovat 41,06% dintre elevii care au susţinut simularea examenului de Bacalaureat, iar la Gorj 40,65%.
În Olt procentul de promovabilitate a fost de 35,78%, iar la Mehedinţi de doar 30, 23%, elevii mehedinţeni situându-se pe locul trei din coada clasamentului.

Politica