joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Severin, scandal pe anveloparea blocurilor

Un imens scandal s-a iscat în Drobeta Turnu Severin din pricina lucrărilor de anvelopare care s-au efectuat în anul 2010 la blocurile din municipiu. Supăraţi sunt şi constructorii, dar mai ales locatarii care susţin că s-au făcut lucrări de mântuială.
Mulţi severineni şi-ar fi dorit ca blocurile unde locuiesc să intre în acel program prin care, cu fonduri guvernamentale, au fost anvelopate locuinţele. Numai că pentru Turnu Severin doar 40 de blocuri au fost norocoase fiind înscrise în acest proiect. Norocoase la vremea respectivă pentru că acum marea majoritate a locatarilor care trăiesc în aceste blocuri sunt profund nemulţumiţi. Oamenii spun că lucrările sunt de mântuială, s-au făcut pe fugă, fără muncitori calificaţi. Acum la 4 ani de la efectuarea lucrărilor, tencuiala pică, jgheaburile sunt rupte, apa se infiltrează prin pereţi, iar locatarii au mucegai pe pereţi.
La blocurile T de pe aleea Privighetorilor din cartierul Crihala, apartamentele arată mai rău decât înainte de anvelopare. Acum pică tencuiala „La mine acolo spre stradă e căzută tencuiala, când au pus termopanele au spart din zid şi în colţul sufrageriei e mucegai”, spune Fica Băloi, o locatară nemulţumită.

Să vină o comisie, să facă verificări şi apoi plătim. Eu zic că este o lucrare superficială, de mântuială, nu s-a lucrat cu personal calificat, care să poată să facă o lucrare de durată, de perspectivă, acum pică tencuiala. La bază trebuiau să facă o bordură de ciment fiindcă se infiltrează apa, la burlane consolele trebuiau să fie metalice nu din plastic, la prima zăpadă, fiindcă nu au pus parazăpezi, din cauza greutăţii au picat.
A spus Petre Păcală, un alt locatar

Este foarte prost construit, s-au mâncat mulţi bani şi lucrarea este foarte proastă.Au căzut toate burlanele, nu sunt nici prinse, nici din material bun.
A spus Ion Giurăscu care locuieşte în acelaşi bloc

Policlinica Buna Vestire Craiova

Preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 14, Dumitru Malcasian, spune că oamenii au fost daţi în judecată pentru că nu au achitat banii către firma de construcţii, însă nu i se pare firesc din moment ce lucrările nu au fost finalizate, fără să existe un proces verbal de recepţie.

Situaţia este foarte complicată, Primăria ne-a dat în judecată ca să plătim. Noi suntem de acord să plătim, dar să plătim pe un lucru care este terminat, cu proces verbal de recepţie. Pentru un apartament cu 3 camere costul este de circa 4000 de lei, un apartament cu 2 camere în jur de 3000 de lei, iar pentru o garsonieră – în jur de 2000 de lei. Dar nu avem o situaţie clară, constructorul ştie la cine a pus termopane, la cine n-a pus şi nouă ne spune. Păi eu ştiu la cine a pus, câte termopane, din ce categorie?
Spune Dumitru Malcasian

În plus, locatarii sunt nemulţumiţi de modul cum au fost efectuate lucrările, astfel că demersul de a strânge banii este aproape imposibil.

Lucrările sunt făcute de mântuială. Apa se strânge la baza blocului, trebuiau să facă un trotuar de protecţie, dar nu au făcut altceva decât să ne distrugă blocul şi o să pice, apa se infiltrează şi distruge temelia. Marile deficienţe, dacă o luăm de sus până jos: pe plafon în loc să pună polistiren extrudat au pus expadant, au pus polisterenul pe tencuială învechită cu durată de viaţă expirată, burlanele au început să iasă din pereţi, trotuarul de protecţie, burlanele, jgheaburile sunt sub orice critică.
A mai spus Dumitru Malcasian, preşedintele Asociaţiei nr 14

Programul este în „impas” Primăria municipiului Drobeta Turnu Severin recunoaşte că sunt probleme în ceea ce priveşte lucrările de anvelopare şi că a apelat la justiţie pentru a rezolva conflictul dintre proprietarii apartamentelor şi firmele de construcţii.

Noi suntem cu acest program într-un impas dacă s-ar putea spune aşa. Nu e cazul unui singur bloc sunt mai multe asociaţii fiindcă aşa cum ştim în baza programului guvernamental de anvelopare şi reabilitare termică, contribuţia Guvernului a fost de 50 la sută, a Consiliului Local de 30 la sută şi a asociaţiilor de proprietari de 20 la sută. Avem o inventariere strictă, pe fiecare bloc în parte, impasul fiind pentru că nu există nici o asociaţie de proprietari care să se apropie măcar de suma care le-a venit de plată, drept pentru care constructorii spun că nu mai lucrează din cauza datoriilor.
A declarat Romică Vîlcu, viceprimarul municipiului Turnu Severin

Datoria este de 7.000.000 de lei

La nivelul oraşului, datoria totală pe programul de anvelopare este de circa 7.000.000 de lei.

Constructorii spun că nu mai lucrează decât în condiţiile în care li se mai achită din bani, iar proprietarii nu vor să achite nici un ban fiindcă nu sunt lucrările gata, drept pentru care negăsind nici o soluţie am ajuns la concluzia că instanţa de judecată va dispune dacă obligă constructorul să-şi termine lucrarea urmând să oblige şi locatarii să achite sumele datorate sau obligă locatarii să achite partea care li se cuvenea, după care constructorul să-şi încheie lucrările şi să semneze procesul verbal de recepţie finală.
A mai spus vicele Romulus  Vîlcu

Primăria şi Guvernul au achitat circa 80 la sută din sumele datorate către firmele de construcţii, locatarii aproape nimic, iar lucrările sunt efectuate la cele 40 de blocuri în proporţie de circa 95 la sută.

Politica