sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Lupta împotriva discriminării rasiale

Asociaţia Tineret ONU este o organizaţie nonguvernamentală înfiinţată în 2009, în Bucureşti şi din luna mai 2013 a luat naştere şi filiala din Craiova. Formată din tineri, ei doresc să promoveze valorile ONU tot pentru tinerii români, prin organizarea de seminarii, workshopuri, conferinţe de presă pe diverse teme.
Biblioteca Judeţeană Alexandru şi Aristia Aman le pune la dispoziţie secţia Audio-Video din cadrul Bibliotecii Judeţene în ziua de 21 martie, care semnifică Ziua Internaţională de luptă pentru Eliminarea Discriminării Rasiale, specificată într-un calendar al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), aceasta va fi subliniată prin vizionarea filmului “12 ani de Sclavie”.

Ziua de 21 Martie, face parte dintr-un calendar de sărbători al Naţiunilor Unite, dorim să o promovăm prin organizarea unei sesiuni de film, prin discriminarea zero, şi am selectat filmul “12 ani de Sclavie” care a primit foarte multe premii, ne gândeam că ar fi un bun punct de pornire ca apoi să avem şi o dezbatere şi o discuţie pe această temă.
A spus Nicolae Drîmboi, preşedintele Asociaţiei Tineret ONU

Opţiunea pentru vizionarea acestui film nu este întâmplătoare fiindcă “12 Ani de Sclavie” ilustrează cel mai bine problema discriminării, prin punerea în scenă a poveştii unui bărbat de culoare care luptă pentru supravieţuire şi libertate. Înainte de izbucnirea Războiului Civil din Statele Unite, Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor), un negru care pune preţ pe libertate, este răpit şi vândut ca sclav. Trecând prin momente de o cruzime insuportabilă, dar şi prin clipe neaşteptate de blândeţe, pentru Solomon nepreţuite rămân viaţa şi demnitatea sa. Această zi va fi punctată de către aceşti tineri pentru a conştientiza situaţiile cu care se confruntă societatea actuală.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Acest calendar de sărbători propus de Organizaţia Naţiunilor Unite încearcă să atragă atenţia acestor zile prin anumite probleme actuale, am înţeles că este şi Ziua Meteorologiei, de exemplu aceasta atrage atenţia asupra încălzirii globale. În filmul “12 ani de sclavie” este vorba de trafic de persoane, tratarea violenţei, toate aceste zile merită să fie marcate de instituţiile de cultură. Organizaţia Naţiunilor Unite încearcă să atragă atenţia prin acest calendar asupra problemelor actuale ale întregii planete, care sunt în număr mare, ne adaptăm la realitatea comunităţii noastre.
A relatat Nicolae Drîmboi, preşedintele Asociaţiei Tineret ONU

În ziua de 21 martie a anului 1960, la o demonstraţie paşnică din Sharpeville, Africa de Sud, poliţia a ucis nu mai puţin de 69 de persoane care manifestau împotriva legilor care promovau apartheidul. Prin proclamarea acestei zile, Adunarea Generală a făcut apel la comunitatea internaţională să îşi sporească eforturile de a elimina toate formele de discriminare rasială.
Conceptul de apartheid a reprezentat pentru omenire un sistem social, politic şi economic rasist impus de guvernele minorităţii albe din Africa de Sud, devenind regimul guvernamental din această ţară până la începutul anilor ’90.
21 martie a fost declarată Ziua internaţională pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare rasistă de Consiliul General al Naţiunilor Unite ca urmare a asasinatelor a 70 de demonstranţi anti-apartheid în Sharpeville, Africa de Sud, în 1960. Anual, în timpul săptămânii europene de acţiuni, mii de persoane se organizează pentru mai multă toleranţă, drepturi egale şi o sărbătorire a diversităţii europene.

Politica