marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Doljul riscă să rămână fără încă un parlamentar

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a cerut Camerei Deputaţilor, revocarea din funcţie a deputatului PDL Dolj Ştefan Stoica.
ANI a decis că deputatul a fost în incompatibilitate în perioada în care a fost consilier judeţean şi a deţinut şi funcţia de Director al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova.
Pe 15 octombrie 2013 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat verdictul definitiv: Ştefan Stoica, incompatibil.
Pe 11 martie ANI a emis un comunicat de presă prin care solicită celor două Camere ale Parlamentului revocare din funcţie a lui Ştefan Stoica, dar şi a senatorului Mora Akos Daniel.

Agenţia Naţională de Integritate solicită Senatului României şi Camerei Deputaţilor aplicarea sancţiunii disciplinare de revocare din funcţie a senatorului Mora Akos Daniel, respectiv a deputatului Stoica Ştefan Bucur, ca urmare a deciziilor nr. 6289/2013 şi 6734/2013, emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu consecinţa menţinerii ca legale şi temeinice a rapoartelor de evaluare emise de Agenţia Naţională de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a acestora. Menţionăm faptul că au trecut mai bine de cinci luni de la emiterea de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile, perioadă în care nu s-au aplicat sancţiunile disciplinare prevăzute de lege, şi anume revocarea din funcţie a celor doi membri ai Parlamentului, contrar deciziei Curţii Constituţionale nr. 460 din 13 noiembrie 2013, potrivit căreia „Senatul în plenul său are obligaţia de a hotărî, prin vot, cu privire la încetarea sau nu a calităţii de senator a domnului Mora Akos Daniel, ca urmare a constatării stării de incompatibilitate a acestuia de către Agenţia Naţională de Integritate”.
Potrivit Raportului Anticorupţie al Uniunii Europene, remis opiniei publice la data de 3 februarie 2014, „parlamentul a dat dovadă de o lipsă de consecvenţă în luarea deciziilor referitoare la probleme de integritate, inclusiv în ceea ce priveşte acţiunile ulterioare deciziilor ANI în situaţii de conflicte de interese şi de incompatibilitate. Odată definitive, aceste decizii ar trebui să ducă la încetarea mandatului respectivului funcţionar ales. Totuşi, de la mijlocul anului 2012, sistemul judiciar a trebuit să sesizeze de două ori Curtea Constituţională în urma refuzului Parlamentului de a pune capăt mandatelor ca urmare a unor hotărâri judecătoreşti definitive privind incompatibilitatea unor parlamentari. Cel mai recent caz datează din toamna anului 2013 şi se referă la decizia ANI privind incompatibilitatea unui senator care a fost confirmată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi pe care Senatul nu a aplicat-o. Prin urmare, Curtea Constituţională a trebuit să intervină încă o dată, printr-o hotărâre privind conflictul constituţional dintre puterea legislativă şi cea judiciară. De atunci, Senatul nu a acţionat în acest sens”.
De asemenea, ultimul raport al Comisiei Europene în ceea ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România consemnează faptul că „Parlamentul nu a aplicat rapoartele ANI, chiar şi atunci când erau confirmate de hotărâri definitive ale instanţelor”.

ANI

Trei parlamentari condamnaţi la închisoare cu executare

Policlinica Buna Vestire Craiova

Dacă Ştefan Stoica riscă să îşi piardă fotoliul de deputat pentru că a fost declarat incompatibil, alţi trei parlamentari de Dolj au lăsat locurile libere după ce au fost condamnaţi definitiv la închisoare cu executare.
Fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, ales în 2012 senator în Colegiul 1 Craiova, din partea PPDD, a fost primul dintre parlamentarii doljeni care au fost revocaţi din funcţie.
În septembrie 2013, Antonie Solomon a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani de închisoare cu executare, în dosarul ”Mita de la PIC”, sub acuzaţia de luare de mită în formă continuată şi fals intelectual săvârşit în legătură directă cu o infracţiune de corupţie. O lună mai târziu senatorii au constatat încetarea mandatului lui Antonie Solomon.

În şedinţa din 5 noiembrie 2013, membrii Comisiei juridice, analizând solicitarea plenului Senatului şi luând act de hotărârea definitivă de condamnare a domnului Solomon Antonie, au constatat, cu unanimitate de voturi, încetarea de drept a mandatului de senator exercitat de acesta, începând cu data de 20 septembrie.
Se preciza în raportul suplimentar al Comisiei Juridice

Pe 10 decembrie, anul trecut deputatul PSD de Dolj, Nicolae Vasilescu (Colegiul 2 Deputaţi), a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare cu executare pentru infracţiunea de trafic de influenţă.
Nicolae Vasilescu a fost trimis în judecată în martie 2012, pe când era şeful Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, având statut de înalt funcţionar public, fiind acuzat de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Constanţa de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.
Potrivit DNA, în noiembrie 2011, Vasilescu şi doi complici ai săi, au pretins de la reprezentantul legal al unor societăţi comerciale (denunţător) suma de 2.000.000 lei, reprezentând 40% din valoarea totală a unor lucrări de construcţii efectuate în anii 2008 şi 2009 de firmele denunţătorului în beneficiul a cinci primării din judeţul Constanţa.

Banii au fost pretinşi pentru ca inculpaţii să intervină pe lângă persoane cu funcţii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi pe care să îi determine să dispună achitarea către firmele denunţătorului a datoriei primăriilor respective, în sumă totală de 5.000.000 lei. Suma de 2.000.000 lei urma a fi împărţită între cei trei inculpaţi după recuperarea efectivă şi în tranşe a datoriilor respective.
Arată procurorii

La două săptămâni de la condamnare, deputaţii au constatat vacantarea postului lui Vasilescu.
Ultimul, dar, se pare, nu cel din urmă parlamentar doljean care şi-a pierdut funcţia este Gheorghe Neţoiu, deputat PPDD, ales în 2012, în acelaşi colegiu cu Solomon. Acesta a fost condamnat definitiv în dosarul “Transferurilor” din fotbal la trei ani şI patru luni de închisoare cu executare.

În 2012 Doljul a trimis în Parlament 20 de oameni (15 de la USL). Au mai rămas 17 şi se pare că numărul lor continuă să scadă.

Încă unul. Cosmin Enea, incompatibil

Agenţia Naţională de Integritate a constatat în cazul a 32 parlamentari (22 deputaţi şi 10 senatori) încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor, precum şi posibila săvârşire a infracţiunii de fals în declaraţii, după cum urmează. Între cei vizaţi se află şi deputatul PNL, Cosmin Enea.

Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 20 decembrie 2012, întrucât deţine, simultan, funcţia de deputat şi calitatea de persoană fizică autorizată în cadrul ENEA CONSTANTIN-COSMIN PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ.
ANI

Cosmin Enea are posibilitatea să atace în instanţă decizia ANI.

Politica