miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Colegiul Naţional «Carol I», angrenat într-un proiect de talie internaţională

Colegiul Naţional “Carol I’’ desfăşoară până în 2015 un parteneriat multilateral Comenius denumit ’’Preocupări, nelinişti şi speranţe ale tinerilor europeni’’. Obiectivele acestuia sunt cunoaşterea, aprecierea, promovarea diversităţii culturale şi a dialogului intercultural, cunoaşterea trecutului, a patrimoniului istoric şi cultural, analiza problemelor şi a dificultăţilor cu care se confruntă tinerii, precum şi depistarea soluţiilor pentru a le depăşi, promovarea valorilor democratice, a toleranţei şi respectului reciproc, dezvoltarea capacităţilor organizaţionale, a spiritului critic şi a autonomiei elevilor, utilizarea TIC pentru elaborarea materialelor şi comunicarea între parteneri, sporirea motivaţiei pentru învăţarea limbilor străine-mijloc de comunicare, acces către universul Celuilalt.
Totodată, temele proiectului vizează viaţa adolescenţilor şi probleme ale acestora precum: preocupări, nelinişti, speranţe privind rolul lor în societate, dar şi istoria- evenimente şi personalităţi istorice marcante pentru regiune, modele de urmat, surse de inspiraţie. În plus, acţiunea în cadrul căreia este angrenat Colegiul Naţional ’’Carol I’’ va dezvolta şi teme precum tradiţii-dansuri, muzică, tradiţii culinare legate de sărbători, dar şi mitologie- mituri şi personaje legendare, mituri şi realităţi actuale în viziunea tinerilor.

Activităţile desfăşurate de-a lungul celor doi ani de proiect vor viza realizarea unor produse finale, comune liceelor partenere: prezentări powerpoint, site-ul web al proiectului, expoziţii de afişe intitulate <>, galerii foto realizate în timpul reuniunilor de proiect de la Craiova, Klaipeda şi Brive-la- Gaillarde, dezbateri şi discuţii pe temele specifice proiectului, aplicarea şi interpretarea unei anchete sociologice, ateliere de dansuri şi muzică folclorică, concurs de cunoştinţe generale vizând temele proiectului. Proiectul este transdisciplinar, implicând elevi şi profesori din ariile curriculare.
Alexandrina Thorwachter, managerul Colegiului Naţional ,, Carol I’’

Proiectul denumit “Preocupări, nelinişti şi speranţe ale tinerilor europeni’’ implică un grup ţintă format din 120 elevi care vor participa la diverse activităţi, de-a lungul celor doi ani şcolari.
Beneficiind de finanţare europeană, vor fi realizate 24 de mobilităţi- elevi şi profesori care vor participa la reuniunile de proiect din Lituania ( octombrie 2014) şi Franţa ( aprilie 2015). Colegiul Naţional “Carol I’’, găzduieşte, în prezent, prima reuniune de proiect.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Acest proiect are ca partener colegiul nostru, în calitate de coordonator, un liceu din Lituania şi al treilea partener este un liceu din Franţa. Aceasta este prima reuniune de proiect. Timp de doi ani vor fi trei reuniuni de proiect. Săptămâna aceasta am primit o delegaţie de francezi şi lituanieni. Este vorba de 12 francezi- patru profesori şi opt elevi, iar din delegaţia lituaniană fac parte opt elevi şi trei profesori. Ceea ce vedeţi acum este o expoziţie de afişe, pe care au realizat-o elevi români, francezi şi lituanieni.
A declarat Alina Ioanicescu, coordonator proiect

«Este un fel de îmbogăţire spirituală a acestor elevi»

Suntem abia la începutul acestei experienţe. Este un fel de îmbogăţire spirituală a acestor elevi. Este vorba de o manieră de a înlătura anumite prejudecăţi între popoarele noastre, de a vedea specificul fiecărei culturi. Este foarte important pentru tinerii noştri să fie împreună, să se cunoască.
A declarat Louisette Bonnet, coordonator echipa franceză

«Obiectivele acestui proiect sunt atinse»

Sunt lucruri destul de importante şi de grave care se întâmplă în Ucraina şi de aceea este bine ca popoarele Europei să fie împreună pentru a vedea adevăratele valori şi pentru a lupta împotriva lucrurilor rele care se întâmplă. Ne gândim că obiectivele acestui proiect sunt atinse.
A precizat Alma Barkauskiene, coordonator echipa lituaniană

Politica