sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Avem COD PORTOCALIU. La Craiova, ca de obicei..bălţi şi nămol

Prefectura Dolj transmite:

Ca urmare a precipitaţiilor însemnate cantitativ şi a scurgerilor de pe versanţi din data de 06.03.2014 au fost afectate sectoare de  drumuri judeţene şi DN 65 C, astfel: DJ 641 Caracal – Mischii km 44+200 este inundat pe o porţiune de circa 50 m la ieşirea din comuna Pieleşti, circulaţia  autoturismelor este deviată pe str.Vidra, comuna Pieleşti iar autovehiculele de capacitate mare pe drumul comunal DC 87; pe DN 65C la km 11+ 900, datorită ploilor şi scurgerii apelor de pe versanţi apa a pătruns pe carosabil, circulaţia autovehiculelor desfăşurându-se astfel pe o distanţă de circa 100 m pe un singur sens de mers, din direcţia Craiova – Bălceşti; pe raza comunei Robăneşti, satul Robăneştii de Sus, ca urmare a ploilor şi scurgerilor de pe versanţi, la intersecţia  DJ 641 cu DC 1A ( km 21+300 m ), între localităţile Robăneşti – Cîmpeni, pe o distanţă de 200 metri este acoperit cu apă, având o adâncime de aproximativ 20 cm; pe DJ 641 ( km 39 ) ce face legătura între satele Robăneştii de Jos – Bojoiu ca urmare a ploilor şi scurgerilor de pe versanţi este impracticabil din cauza nivelului ridicat al apei; DJ 641, km 30+900 m, ca urmare a ploilor şi scurgerilor de pe versanţi, în comuna Teslui, între satele Viişoara Mare şi Viişoara Mică, apa a pătruns pe carosabil pe o distanţă de 100 metri, având o adâncime de aproximativ 20 cm; s-a luat măsura închiderii DJ 641 de la Km.38 pe raza comunei Robăneşti până la km. 44 la intersecţia cu DN 65 pe raza comunei Pieleşti ca urmare a a ploilor şi scurgerilor de pe versanţi.

Olt. Oamenii se autoevacuează

Policlinica Buna Vestire Craiova

COD Portocaliu şi la Olt. Sunt afectate serios trei localităţi: Movileni, Şerbăneşti şi Schitu. Mai mulţi oameni şi-au părăsit casele de bună voie şi au plecat la rude. 40 de pompieri militari şi civili au lucrat neîncetat în localitatea Movileni pentru a ridica diguri de apărare în zonele care pot fi afectate de revărsarea pârâului Doroftei.

––––––-

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o nouă avertizare hidrologică valabilă de ieri de la prânz şi până astăzi, la ora 18.00. Fenomenele hidrologice vizate sunt: creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri  din bazinele hidrografice menţionate, cu depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE

Se instituie COD PORTOCALIU începând cu data de 06.03.2014 ora 18:00 pe Desnăţui şi afluentul său Terpeziţa (judeţul Dolj), Raznic (afluent al Jiului- judeţul Dolj), Teslui şi pe Beica (afluenţi ai Oltului inferior – (judeţul Olt). COD GALBEN Se menţine COD GALBEN pe Drincea (judeţul Mehedinţi), Jiu-sector Filiaşi-Podari (judeţul Dolj) şi pe unii afluenţi din bazinul mijlociu şi inferior (judeţele Mehedinţi, Gorj şi Dolj), pe Olteţ (judeţele Gorj şi Vâlcea) şi pe unii afluenţi ai Oltului inferior din (judeţele Olt şi Vâlcea), pe râurile din bazinele: Vedea (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), Călmăţui (judeţul Teleorman) şi  Neajlov (judeţele Dâmboviţa şi Giurgiu). Se menţionează că aceste fenomene se pot produce şi pe afluenţi de grad inferior ai acestor râuri şi pe cursurile de apă necadastrate.
Arată textul averitzării

Menţionăm ca la celelalte staţii hidrometrice din judeţul Dolj aflate în teritoriul administrat de către Administraţia Bazinală de Apă Jiu nu sunt depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE. Totodată subliniem faptul că, în localitatea doljeană Mischii, nu a fost depăşită Cota de Atenţie a pârâului Teslui, iar inundaţiile din această comună sunt datorate scurgerii apei de pe versanţi, tuburile  existente neputând să asigure scurgerea către  pârâu.  Lucrările hidrotehnice aflate în administrarea A.B.A Jiu se comportă în condiţii de siguranţă, iar echipele Apelor Române adaptează programele de exploatare, în vederea asigurării atenuării tranşelor de viitură, după caz. Totodată, A.B.A Jiu, prin subunităţile sale de la nivel judeţean, este pregătită să intervină cu echipe şi utilajele de intervenţie operativă. Se menţine în permanenţă legătura cu Inspectoratele Judeţene de Urgenţă şi Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă. De asemenea, Administraţia  Bazinală de Apă Jiu atenţionează autorităţile locale să fie pregătite să intervină în special în zona podurilor şi a podeţelor îndepărtând acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetaţie şi plutitori, care ar putea obtura secţiunile de scurgere ale râurilor. De asemenea, autorităţile locale trebuie să fie pregătite pentru a asigura starea de permanenţă la sedii.  Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră”. În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice, vom reveni cu informaţii suplimentare.
ABA Jiu

Dezastru în Craiova

Probleme au fost şi în Craiova. La una dintre intrările în oraş se formaseră ieri adevărate lacuri. Maşinile mici, abia reuşeau să treacă. În plus, aşa cum era de aşteptat, bălţile, mocirla şi gropile sunt la loc de cinste cam pe fiecare drum mărginaş.
Pentru a ieşi la ,,suprafaţă’’, craiovenii trebuie să escaladeze şi să înfrunte toate aceste ,,capcane’’.
 Mai mult, unii şoferi se plâng de faptul că drumurile proaste le cauzează probleme serioase, fiind nevoiţi să investească sume mari de bani pentru a-şi repara maşinile.
Pe de altă parte, cei care nu au carnet de conducere şi locuiesc pe una dintre străzile din cartierul Brestei povestesc că găsesc cu greu un taxi care să accepte să circule pe acolo.

Taximetriştii refuză comenzile clienţilor din cartierele mărginaşe

Astfel, din cauza drumului dezastruos, taximetriştii refuză comenzile clienţilor din cartierele mărginaşe, pentru că riscă să rămână cu maşinile pe butuci. Şoferii sunt nevoiţi să treacă, zilnic, prin acest test de rezistenţă. Conducătorii auto trebuie să scoată bani grei din buzunar pentru a-şi repara maşinile. Unele străzi din cartierul Brestei nu au fost niciodată asfaltate. În aceeaşi situaţie se găsesc mai multe drumuri şi din cartierul Lascăr Catargiu.
Străzile de la periferia oraşului au devenit adevărate câmpuri de luptă chiar şi pentru copii. Aceştia trebuie să plece chiar şi cu 30 minute mai devreme, de acasă, pentru a ajunge la şcoală. Mai mult, părinţii spun că trebuie ca cei mici să aibă mereu la ei o a doua pereche de încălţăminte, pentru a putea ajunge curaţi la şcoală. Taximetriştii refuză categoric să intre în aceste zone, cu greu un şofer cu inimă mare acceptă şi îşi asumă riscul de a rămâne cu maşina pe butuci.

Eu nu iau comenzi în Brestei, pentru că ştiu ce dezastru este pe acolo. Mai degrabă aş accepta o comandă undeva pe la ţară. M-am învăţat minte, pentru că acum vreo doi, trei ani am rămas cu maşina blocată, pe strada Sadova. Cu greu am reuşit să o scot de acolo, cu ajutorul unor oameni. Altfel, nu ştiu ce făceam.
A povestit un taximetrist

Alţii, se încumetă totuşi să intre în aceste zone, fiind îndemnaţi de nevoia de bani.

Eu accept să merg oriunde doreşte clientul. Nu fac mofturi. Orice ban este bine-venit. Decât să stau în staţie cu orele, mai bine prefer să iau o comandă. Aşa sunt mulţumit şi eu, şi clientul.
A povestit un alt taximetrist

Mocirlă cât vezi cu ochii

Mai mult decât atât, unele drumuri nu sunt nici măcar pietruite, aspectul lor fiind asemănător cu cel al unui grajd: nămol cât vezi cu ochii, bălţi şi nicio bucăţică de pământ pe care să poţi călca fără a te murdări.

Nici la ţară nu există aşa ceva. Străzile noastre sunt adevărate pericole. Maşinile se strică, taximetriştii nu se încumetă să ia comenzi în această zonă şi în plus trebuie să mergem foarte mult pe jos, în aceste condiţii de-a dreptul inumane, pentru a ajunge la strada principală. Este o adevărată bătaie de joc. Nu mi-am închipuit nicio secundă că în secolul XXI vom trăi aşa. Dacă stăm în Brestei înseamnă că nu suntem şi noi tot oameni? De ce noi nu putem beneficia de niciun privilegiu? Mi se pare tragică această situaţie, nu există nici măcar piatră cubică. Avem şi noi copii care mai vor să iasă în oraş sau să-şi aducă un coleg sau o colegă pe acasă. Ne este foarte ruşine. Nimeni nu ia nicio măsură. Ne-am săturat de laudele doamnei Primar. În loc să înceapă cu ce este mai rău, ea procedează exact invers.
A spus Ştefania Ciocan

«I-aş invita pe domnii şi doamnele care ne conduc oraşul să-şi părăsească pentru câteva zile locul călduros din birou şi să vină aici»

Mai bine prefer să circul prin nămol, decât să mai scot maşina. Maşina mea se uzează, iar cei de la Primărie se fac că nu văd. I-aş invita pe domnii şi doamnele care ne conduc oraşul să-şi părăsească pentru câteva zile locul călduros din birou şi să vină aici, printre noi. Să se trezească la prima oră a dimineţii şi să plece cu teama că e posibil să nu ajungă la destinaţie din cauză că maşina se poate fărâma pe drum. Totul, << datorită>> acestor minunate gropi. Am tot auzit pe posturile locale şi am citit prin ziare că actualul primar a asfaltat nenumărate străzi de când a preluat şefia Craiovei. În ce zone sunt aceste străzi că eu nu le văd? Să le fie ruşine pentru că ne mint pe faţă, fără niciun fel de resentimente.
A spus Florin R.

S-a intervenit pentru înlăturarea apei pe 14 străzi din Craiova.

În vederea înlăturării urmărilor ploilor abundente căzute în ultima perioadă S.C. Compania de Apă Oltenia S.A. acţionează pe teritoriul municipiului Craiova, începând din data de 03.03.2014, 24 de ore din 24 cu utilaje (5 vidanje, 4 motopompe, 4 autospeciale tip woma) şi personal specializat, în următoarele zone: ALEEA IV BRESTEI, ALEEA V BRESTEI, STR. BRESTEI, STR. BRESTEI – NR. 526,  STR. FERMIERULUI, ALEEA I BÂLTENI, STR. BIHORULUI, STR. ECOULUI, STR. PETRILA, STR. HOMER,  STR.PRELUNGIREA BECHETULUI, ALEEA I ODESA, ALEEA II ODESA, ALEEA III TEILOR. De asemenea, se intervine şi în zonele unde sunt solicitări.
CAO

Articolul precedent
Articolul următor

Politica