joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Elevii, prinşi în «offside»

Elevii claselor a XI-a si a XII-a au susţinut ieri simularea examenului de bacalaureat la cea de-a doua probă, respectiv matematică sau istorie, în funcţie de profilul fiecărui elev. Testarea a început la ora 9.00, când s-au deschis plicurile sigilate cu subiectul multiplicat. Timpul destinat rezolvării subiectelor a fost de trei ore, iar elevii au fost supravegheaţi de profesori de altă specialitate. Este pentru prima oară când simularea probelor de BAC are loc la nivel naţional, cu aceleaşi subiecte pentru toţi liceenii. O premieră este şi susţinerea simulării de către elevii claselor a XI-a.

Simulările îi pot motiva pe liceeni?

Elevii claselor a XI-a şi a XII-a au susţinut ieri simularea examenului scris la matematică sau istorie, din cadrul Bacalaureatului. Scopul acestei testări este familiarizarea cu rigorile examenului şi optimizarea rezultatelor la bacalaureat,  după cum precizează Ministerul Educaţiei Naţionale în Procedura privind organizarea şi desfăşurarea simulării evaluării naţionale, pentru elevii clasei a VIII-a şi a simulării probelor scrise ale examenului de bacalaureat naţional, în anul şcolar 2013-2014. Doar 56,4% dintre absolvenţii de clasa a XII-a au promovat anul trecut Bacalaureatul, după ce în 2012 promovabilitatea la nivel naţional a fost de 44,26%. Accesul elevilor în sălile de clasă este permis în fiecare zi de simulare până la ora 8.30, iar simularea Bacalaureatului a început la ora 9.00, moment în care în fiecare sală s-au deschis plicurile sigilate care conţin subiectul multiplicat. Timpul destinat rezolvării subiectelor este de trei ore, din momentul în care fiecare elev a primit subiectele fotocopiate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Rezultatele nu se contestă şi nu se trec în catalog

Elevii au fost supravegheaţi în timpul simulării de câte doi profesori pe clasă, care predau altă materie decât Limba şi literatura română. Profesorii supraveghetori provin din şcoala în care elevii susţin simularea, iar preşedintele comisiei de organizare a simulării este directorul liceului. Rezultatele obţinute la simulările Bacalaureatului 2014 nu se contestă şi nu se trec în catalog. Ele sunt analizate la nivelul fiecărui liceu prin discuţii individuale cu elevii, prin dezbateri la nivelul clasei, prin şedinţe cu părinţii şi la nivelul consiliului profesoral. În urma acestor analize, fiecare şcoală va trebui să facă un raport pe care să îl transmită Inspectoratului Şcolar. La şcolile cu rezultate slabe, raportul va trebui să includă şi un plan de acţiune cu măsuri de remediere a situaţiei. Mai departe, inspectoratele şcolare vor realiza, la rândul lor, câte un raport care va cuprinde planuri de acţiune şi măsuri de monitorizare, raport pe care îl vor trimite la Ministerul Educaţiei Naţionale în termen de maximum o lună de la ultima probă de simulare. Şcolile sunt obligate să ia toate măsurile necesare pentru ca activitatea didactică a claselor a IX-a şi a X-a, care nu sunt implicate în simulări, să se desfăşoare corespunzător, după un program stabilit de consiliul de administraţie al şcolii.

Bacalaureat – Calendar Simulări – Clasele a XI-a şi a XII-a

– 3 martie 2014 Simulare – proba scrisă – Limba şi literatura română
– 4 martie 2014 Simulare – proba scrisă – Limba şi literatura maternă
– 5 martie 2014 Simulare – proba scrisă – Proba obligatorie a profilului E)c)
– 7 martie 2014 Simulare – proba scrisă – Proba la alegere a profilului şi specializării E)d)
– 14 martie 2014 Afişarea rezultatelor

4.936 elevi de clasa a XI-a s-au prezentat la simularea probei obligatorii a profilului

În judeţul Dolj, 6.468 de elevi de clasa a XI-a au fost înscrişi pentru a susţine simularea examenului de bacalaureat la cele două discipline. Dintre aceştia doar 4.936 s-au prezentat la cea de-a doua probă, respectiv 3.780 elevi au susţinut simularea la proba de matematică – 76,1% şi 1.156 au susţinut proba la istorie- 76,9%.

4.240 elevi de clasa a XII-a au susţinut cea de-a doua probă scrisă a simulării examenului maturităţii

Pe de altă parte, 5.464 elevi de clasa a XII-a s-au înscris pentru susţinerea celei de-a doua probe a simulării examenului maturităţii. Dintre aceştia, doar 4.240 liceeni s-au prezentat la evaluare: 3.112 elevi au susţinut simularea la matematică- 74,6% şi 1.128 au susţinut simularea la istorie- 87,2%.

Subiectele, abordabile şi nu prea

Dacă la istorie subiectele au fost mai pe înţelesul elevilor, la matematică aceştia nu prea s-au descurcat cu partea a treia. Mulţi dintre liceeni spun că alţi colegi de-ai lor au ales să nu se prezinte la simulare, de teamă să nu obţină rezultate slabe.

La istorie nu au fost subiecte foarte grele. Primele două părţi au fost destul de abordabile. Cred că oricât de prost ai fi fost pregătit, tot poţi obţine un cinci sau un şase. Ce-i drept, a treia parte a ridicat mai multe probleme. Nu am ştiut cum să ne încadrăm în materie şi ce anume să scriem.
A spus un elev de la Liceul Teoretic ,, Tudor Arghezi’’

Eu am dat simularea la matematică. Nu am avut timp să-mi pun la punct toată materia şi sincer nici nu m-am stresat prea mult. Sunt abia în clasa a XI-a şi consider că mai am destul timp să-mi pun la punct lucrurile la care încă nu mă descurc aşa cum trebuie. Din câte am vorbit şi cu restul colegilor mei, la matematică a fost ceva mai greu decât subiectele de la istori.
A spus o elevă de la C.N. “Fraţii Buzeşti’’

12 eliminaţi la cea de-a doua probă a simulării

Mai mult de atât, incidentele nu au întârziat să apară nici de această dată. Liceenii doljeni au uitat că anumiţi colegi de-ai lor au fost eliminaţi la prima probă, la limba şi literatura română, şi au comis-o şi ei. Aceştia au încercat să-şi ducă de nas profesorii, însă ,,trucul’’ nu le-a reuşit.
Nouă elevi de clasa a XI-a au fost eliminaţi din simulare. Dintre aceştia, şapte susţineau simularea la matematică şi doi la istorie. Eliminaţii provin din următoarele licee: Liceul Matei Basarab–matematică (1), CTAM C-tin Brâncuşi–matematică (1), Liceul de Arte Marin Sorescu–istorie (1), Liceul Traian Vuia –matematică (1), Liceul Teoretic Independenţa Calafat–istorie (1), Colegiul Ştefan Odobleja –matematică (4).

Liceele Vuia şi Ştefan Odobleja, eliminări după eliminări

La polul opus, elevii de liceu din anul terminal au fost ceva mai cuminţi. Doar trei au încercat să umble cu ,,copiuţa’’. Eliminaţii sunt elevi ai următoarelor licee: Liceul Traian Vuia –matematică (1) şi istorie (1), Colegiul Ştefan Odobleja –matematică (1).

–––––-

Simulări clasa a VIII-a

Doljul în top 3 cele mai proaste rezultate, zice Ministerul

ISJ spune că e o eroare, suntem la mijlocul clasamentului

Ministerul Educaţiei a dat publicităţii rezultatele examenelor de la simularea naţională la clasa a VIII-a. Doar 48,8% dintre elevii prezenţi au obţinut medii peste 5. Notă de trecere la Limba română au obţinut 66,95% dintre elevii care au dat testele şi doar 30,4 % au promovat la Matematică. Potrivit Ministerului Educaţiei cele mai mari procente de note peste 5 s-au înregistrat în municipiul Bucureşti 64,21% , judeţul Brăila — 60,42% şi judeţul Cluj 59,18%.

Cele mai slabe rezultate s-au înregistrat în Călăraşi — 34,18%, Caraş-Severin—36,28% şi Dolj—37,95%. Reprezentanţii ISJ Dolj spun însă că este o eroare a Ministerului. În judeţ promovabilitatea ar fi de 47,7%. Rezultatele vor fi afişate vineri.

(A. M. C.)

Politica