vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Eşti o victimă a violenţei în familie?

Cazurile de violenţă în familie nu pot fi niciodată prezentate în alb şi negru, şi contrar părerilor generale conform cărora victimele sunt persoane slabe, incapabile să accepte realitatea şi să lupte pentru drepturile lor natural, întâlnim violenţă în toate păturile sociale, indiferent de nivelul de educaţie primit. Există o problemă în societatea noastră, acea mentalitate de blamare a victimei, care este infiltrată în gândirea colectivă, violenţa în familie mai degrabă asociată cu greşelile victimei, decât cu faptele agresorului. Mulţi îşi pun întrebarea de ce aleg femeile să trăiască într-o căsnicie sau relaţie abuzivă. Răspunsul nu este unul simplu, victima ajunge să considere că abuzurile la care este expusă, atât cele de natură fizică, dar mai ales cele de natură psihică sunt o stare de normalitate.

În relaţiile în care ar putea fi întâlnit abuzul familial şi emoţional, unul dintre parteneri are tendinţa de a fi în centrul atenţiei, acesta manifestându-şi furia mai ales dacă celălalt partener prezintă orice semn de independenţă sau autonomie. Posesivitatea şi gelozia extremă sunt forme excesive de control. Partenerul îşi poate pierde cumpătul doar când celălalt se uită la o persoană de sex opus. Abuzul verbal şi emoţional reprezintă, de asemenea, o formă de violenţă. Afirmaţiile depreciative cum ar fi: “eşti un prost”, “nu are sens ce spui”, “eşti nebun” etc. sunt deseori întâlnite în cazurile de violenţă domestică.

Lipsa de respect pentru un partener este un semn de avertizare al unui posibil abuz în familie. Părerile victimelor abuzului domestic sunt anulate de către partenerul abuziv, care încearcă întotdeauna să-l influenţeze pe celălalt să facă totul ca şi el. Când nu se caută o cale de mijloc şi partenerul abuziv ia decizii pe cont propriu cu privire la lucrurile importante, ar trebui să se ridice un semn de întrebare legat de normalitatea relaţiei familiale. Chiar dacă unul dintre parteneri este întreţinătorul principal al familiei, ar trebui să aibă întotdeauna şi consimţământul celuilalt. Agresorii sunt foarte pricepuţi în a-şi manipula şi a-şi controla victimele. Oamenii care au fost abuzaţi emoţional sau bătuţi, sunt deprimaţi, speriaţi, ruşinaţi si confuzi. Ei au nevoie de ajutor pentru a se reintegra în plan social, deseori fiind izolaţi de familie şi prieteni. Prin depistarea semnalelor de avertizare şi oferirea necondiţionată a sprijinului altei persoane, victima poate fi ajutată să evite o situaţie violentă şi să înceapă tratamentul adecvat.  Multe dintre victimele abuzului domestic au raportat senzaţia de izolare, singurătate şi deprimare. Mulţi îşi urăsc viaţa şi doresc să fugă de situaţia în care se află, experimentează frică şi anxietate atunci când se află în prezenţa partenerului abuziv.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Daca vă aflaţi în oricare din situaţiile de mai sus, este foarte important să solicitaţi ajutor. În multe dintre cazuri, consilierea familială poate fi de ajutor în rezolvarea situaţiei, dar în altele însă, plecarea sau ruperea relaţiei reprezintă singura soluţie. Dacă sunteţi femeie şi vă este teamă că nu veţi reuşi să vă întreţineţi singură familia,  înainte de a lua măsuri radicale, încercaţi să discutaţi cu autorităţile, să găsiţi soluţii pentru rezolvarea problemelor care ar putea interveni prin despărţirea de partenerul abuziv. E bine de ştiut, că la nivelul fiecărui judeţ au fost constituite unităţi speciale pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, acestea oferind  cu titlu gratuit servicii sociale de asistenţă juridică, psihologică, medicală, îngrijire, hrană şi cazare victimelor violenţei în familie.

Pentru situaţiile în care viaţa, integritatea fizică sau psihică ori libertatea sunt puse în pericol de către un membru al familiei, se poate solicita la instanţa judecătorească competentă, un ordin de protecţie, prin care faţă de agresor pot fi luate mai multe măsuri cum ar fi: evacuarea temporară din locuinţa familiei; reintegrarea victimei în locuinţa familiei; obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime, interzicerea oricărui contact cu victima, etc. Emiterea ordinului de protecţie se bazează pe dovezi ale violenţei la care a fost supusă victima precum certificat medico-legal, proces verbal de constatare de la poliţie sau doi martori la incident care nu sunt membri de familie. Nu uitaţi: înainte să luaţi decizia separării de agresor adresaţi-vă unităţilor de protecţie socială, cereţi informaţii de la poliţişti cu privire la ceea ce puteţi face pentru a vă fi mai bine.

Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii VÂLCEA

Politica