sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

81 DE ANI DE PROTECŢIE CIVILE ÎN ROMÂNIA

Cu prilejul sărbătoririi a 81 de ani de la înfinţarea primei structuri de Protecţie Civilă din România, avem deosebita plăcere să vă adresăm invitaţia de a participa la festivitatea organizată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, în ziua de 28 februarie 2014, începând cu ora 09:30. 28 februarie reprezintă o zi aniversară, împlinindu-se 81 de ani de la apariţia Protecţiei Civile în ţara noastră. Conceptul a evoluat de-a lungul acestei perioade regăsindu-se sub diferite forme precum “Apărare Pasivă contra Atacurilor Aeriene”, “Apărarea Locală Antiaeriană” sau “Apărarea Civilă”.În anul 1930, Ministerul de Interne elaborează Regulamentul Apărării Pasive Contra Atacurilor Aeriene, aprobat prin înalt Decret Regal. Trei ani mai târziu, la 28 februarie 1933, prin Decretul Regal nr. 468 se aprobă Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene, având ca scop „să limiteze efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”. Prin prevederile sale, detaşează net apărarea pasivă de apărarea activă. Momentul este considerat drept actul de naştere al Protecţiei Civile.

Cea de-a patra Convenţie de la Geneva din 12.08.1949 şi Protocoalele Adiţionale nr. I şi nr. II din 1977, adoptate de România prin Decretul nr. 224 din 11.05.1990, stabilesc că prin expresia “protecţie civilă” se înţelege îndeplinirea tuturor sarcinilor umanitare destinate să protejeze populaţia civilă împotriva pericolelor, ostilităţilor sau dezastrelor, asigurând condiţiile necesare supravieţuirii. Aceste sarcini sunt: serviciul de alertă, evacuarea, organizarea de adăposturi, aplicarea măsurilor de camuflaj, salvarea, primul ajutor şi asistenţa religioasă, decontaminarea, adăpostirea, aprovizionarea de urgenţă, ordinea în zona sinistraţilor, serviciile funerare de urgenţă, prevenirea şi stingerea incendiilor şi altele.
Îndeplinirea acestor sarcini are la bază principii şi norme adoptate şi recunoscute pe plan mondial, astfel:

Solidaritatea: Protecţia Civilă este o mişcare universală al cărei obiectiv este protecţia populaţiei, a proprietăţilor şi mediului acestora, în faţa dezastrelor naturale sau provocate de accidente şi ajutorarea acestora în spiritul umanităţii, imparţialităţii şi solidarităţii. Serviciul public: Protecţia Civilă este un serviciu stabilit de către un stat, pe baza legislaţiei fiecărei ţări, în spiritul Dreptului Internaţional Umanitar. Sarcinile sale principale sunt prevenirea, pregătirea, planificarea şi intervenţia în contextul dezastrelor naturale sau provocate de accidente şi/sau acţiuni militare. Coordonarea: Protecţia Civilă are funcţia de coordonator al întregii protecţii, asistenţei şi operaţiunilor desfăşurate pentru îndeplinirea scopului fundamental. Emblema unificatoare: Emblema distinctivă internaţională a Protecţiei Civile este un triunghi echilateral albastru pe fond portocaliu. Persoanele care au acest însemn au datoria să protejeze şi să asiste în orice împrejurare victimele dezastrelor sau conflictelor armate şi să promoveze în rândul populaţiei o cultură a prevenirii în faţa dezastrelor. Personalul protecţiei civile, echipamentul şi instalaţiile acestuia, precum şi proprietatea sub controlul acestora trebuie respectate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Obiectivul fundamental al protecţiei civile în România îl constituie realizarea capacităţii naţionale de răspuns, necesară şi adecvată pentru asigurarea prevenirii populaţiei în cazul producerii atacurilor executate de un eventual agresor terestru, aerian sau maritim, precum şi în cazul iminenţei producerii unor dezastre naturale sau tehnologice, să asigure protecţie populaţiei în caz de dezastre şi/sau conflict armat, să participe la planificarea, pregătirea, organizarea, şi conducerea eficientă a acţiunilor de intervenţie pentru înlăturarea efectelor acestora.Cu ocazia sărbătoririi Zilei Protecţiei Civile din România, în perioada 27.02 – 28.02, între orele 0900 şi 1500 , ISU “Oltenia” al judeţului Dolj organizează, pe esplanada Teatrului Naţional “Marin Sorescu” din Craiova, expoziţie de tehnică specifică de intervenţie, fotografie şi pictură.Reamintim totodată că în data de 1 martie se celebrează Ziua mondială a Protecţiei (Apărării) Civile, sărbătoare instituită printr-o decizie a Adunării Generale a Organizaţiei Internaţionale de Apărare Civilă (International Civil Defence Organization – ICDO) în anul 1990. Aceasta zi comemorează intrarea în vigoare a Constituţiei ICDO ca o organizaţie interguvernamentală în 1972 şi are două scopuri principale: de a aduce un tribut eforturilor, sacrificiilor şi realizărilot tuturor serviciilor naţionale responsabile pentru lupta împotriva dezastrelor şi de a aduce în atenţia publicului importanţa vitală a protecţiei civile şi de sensibilizare cu privire la pregătirea, precum şi măsurile de prevenire şi de auto-protecţie în caz de accidente sau de dezastre.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

Politica