vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

ACTIVITĂŢI DE PREVENIRE ÎN ŞCOLI

În luna februarie a început implementarea programelor de prevenire a criminalităţii, respectiv Programul de prevenire a infracţiunilor cu violenţă, Programul de prevenire a infracţiunilor de furt şi Programul de prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor. În problematica prevenirii criminalităţii  este vorba de responsabilizarea cetăţenilor privind adoptarea unui comportament prudent şi de conştientizarea riscurilor. În săptămâna 17-21 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au desfăşurat mai multe activităţi de informare în instituţii şcolare din Râmnicu Vâlcea, nivel liceal, respectiv Liceul Tehnologic Ferdinand I, Liceul Tehnologic G-ral Magheru şi Colegiul Energetic.

Există un nivel de indisciplină inerent în şcoli, ca rezultat al faptului că elevii sunt la o vârstă la care sunt tentaţi să treacă peste reguli, iar această indisciplină poate duce la un comportament violent. În şcoală sunt des întâlnite injuriile, jignirile, îmbrâncelile, intimidările, vulgarităţile. Conflictele au de cele mai multe ori o justificare minoră, însă pot culmina cu agresiuni fizice.

Elevii nu discută cu profesorii şi preferă să-şi rezolve singuri conflictele ce apar între ei, fără implicarea cadrelor didactice, dar simt nevoia unor ore în care să discute despre problema conflictului, metode şi tehnici de negociere a conflictelor sau despre consecinţele comportamentului violent. În procesul de instruire accentul cade pe rolul răspunderii personale. Nu trebuie promovată atitudinea de a tolera violenţa (în cazul bătăilor din curtea şcolii, sau în clasă), ci de a lua atitudine, după posibilităţi, împotriva violenţei. Copiii sunt în şcoală şase sau şapte ore pe zi. În rest sunt acasă, pe stradă, se uită la televizor. Tot ce învaţă în şcoală – cum să vorbească, cum să se poarte – este contrazis de ce văd în rest. Părinţii nu se implică suficient. Şcoala singură nu poate să reziste tendinţei actuale. Este nevoie de o politică hotărâtă de combatere a violenţei sociale şi de educare a adulţilor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

IPJ Vâlcea

Articolul precedent
Articolul următor

Politica