joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

EXCLUSIV / Scandal pe criterii politice la Colegiul Naţional «Carol I»

Politica e o curvă care înghite copii

Că politica e o curvă (din DEX: depravată, ipocrită, josnică, necinstită, care se oferă pe bani) nu mai e pentru nimeni o noutate. Ba chiar mai toţi ne-am obişnuit cu ideea. Dar când politica devine o curvă care înghite copii nu putem trece cu vederea. Pentru că da, asta a devenit, cel puţin la Craiova- o curvă care înghite copii.
În ultima vreme partidele de pe scena politică românească au tot înfiinţat Ligi ale elevilor, probabil pentru că cele generale, cele de femei, ori cele de vârstnici nu mai sunt suficiente. În plus, e mai uşor să suceşti minţile unui copil, să îi spui că totul va fi roz, că va curge lapte şi miere, dacă votează pe x sau y. Ei bine, nu e rău să înveţi copiii cu această lume. Poate unii chiar au ceea ce le trebuie ca peste ani să devină politicieni, poate mai buni, mai serioşi decât predecesorii. Dar când  foloseşti elevul pentru diverse treburi “de jos” fără să îi spui ce are voie să facă, unde şi ce poate păţi dacă nu respectă anumite reguli, şi când elevul e sancţionat, când viitorul îi este pus în cumpănă din cauza treburilor “de jos” la care tu l-ai îndemnat, iar tu te speli pe mâini, atunci e grav. Atunci tu, ca politician, ai devenit un om de cea mai joasă speţă. Mai mult, dacă ameninţi un elev că îl exmatriculezi pentru că a îndrăznit să strângă nişte semnături pentru un alt partid decât cel pe care îl reprezinţi, iar apoi să faci presiuni asupra lui, a familei lui să nu facă public acest lucru…nici nu te mai poţi numi om.
Exemplul elocvent că politica a devenit o curvă care înghite copii îl avem la unul dintre cele mai prestigioase licee din Bănie.
Un scandal cu elevi, cu roşu şi portocaliu şi cu dascăli care au uitat care le e menirea.

–––––––––

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ameninţări cu exmatricularea şi scăderea mediilor la purtare

Ameninţări cu exmatricularea şi scăderea mediilor la purtare. Pe criterii politice.  Încă din prima zi de şcoală a noului semestru ( luni, 10 februarie) s-a iscat un mare scandal la Colegiul Naţional ,, Carol I’’ între două eleve de clasa a XII-a şi managerul unităţii de învăţământ, Alexandrina Thorwachter. Două eleve ale colegiului, în clasa a XII-a au stârnit furia managerului general în momentul în care şi-au rugat cei mai buni prieteni din clasă să completeze un sondaj pentru alegerile europarlamentare din primăvara acestui an. Din motive lesne de înţeles nu vom divulga numele celor două eleve.

«Ne-am dus doar la prietenele noastre apropiate pentru a ne completa acele foi»

Eu şi cu colega mea aveam nişte foi de la PDL, un tabel cu sigla partidului, un fel de listă de susţinători pentru alegerile europarlamentare. Am dorit să facem un fel de sondaj, dar nu am implicat pe nimeni, ne-am dus doar la prietenele noastre apropiate pentru a ne completa acele foi cu datele lor personale.
A spus una dintre elevele implicate în scandal

«Sunt înscrisă la organizaţia de tineret a PDL de puţin timp»

Una dintre eleve susţine că face parte de puţin timp din cadrul organizaţiei de tineret a PDL. Tabelele pe care le-a oferit colegelor sale din clasă le-a primit de la secretara PDL Craiova, iar în cadrul unei întruniri cu ceilalţi membrii din organizaţia de tineret i s-a explicat, de către preşedintele Organizaţiei Tineretului Democrat Liberal ( OTDL) Craiova, că poate împărţi aceste tabele prietenilor, dar şi rudelor apropiate pentru a fi completate.

Încă nu am carnet de membru. Sunt înscrisă la organizaţia de tineret de puţin timp. Secretara de la PDL mi-a dat foile cu tabelele, iar la şedinţa cu tineretul mi s-a explicat ce trebuie să fac cu ele, de către preşedintele OTDL Craiova. El m-a sfătuit să-i rog pe prietenii mei şi pe rudele apropiate să completeze acel tabel, cu preferinţele fiecăruia dintre ei.
A explicat aceasta

Colega pesedistă le-a pârât directoarei (tot pesedistă)

Totodată, fata spune că acele tabele au fost completate în pauza dintre cursuri, rugându-le doar pe cele mai bune prietene ale sale din clasă, să-şi manifeste opinia în privinţa alegerilor din toamnă. Eleva susţine că în acel moment, o altă colegă a sa, fiind membră a  Partidului Social Democrat (PSD), ca şi managerul general al liceului, a înştiinţat conducerea de ceea ce au făcut cele două fete.

Le-am rugat doar pe prietenele mele cele mai bune din clasă să-mi completeze tabelul. Eu am strâns şase semnături, iar colega mea a strâns zece. O altă colegă de-a noastră este înscrisă în PSD, iar în pauza următoare s-a dus la Alexandrina Thorwachter şi ne-a pârât.
A relatat eleva liceului

Alexandrina Thorwachter le-a ameninţat pe cele două că va chema poliţia pentru a se ocupa de caz

Aflând de eveniment, managerul de la Carol I le-a chemat pe cele două fete în cabinetul său. Elevele i-au explicat acesteia că nu au realizat că acţiunea lor ar putea fi percepută ca şi campanie electorală ori propagandă, însă directorul general nu s-a dezis. Mai mult decât atât, Alexandrina Thorwachter le-a ameninţat pe cele două că va chema poliţia pentru a se ocupa de caz.

Imediat a venit elevul de serviciu să ne cheme la directorul general. Aceasta m-a întrebat cui am dat în clasă să completeze acel tabel şi mi-a zis că eu nu am voie să strâng semnături fără acordul dânsei. Mi-a reproşat că de ce îndrăznesc să fac asta, că încalc regulamentul. Mi-a cerut acele tabele şi m-a întrebat dacă sunt membru PDL. Atunci, dânsa mi-a adus la cunoştinţă că face parte din PSD, dar că nu a mai întâlnit astfel de lucruri în şcoală. I-am explicat în repetate rânduri că nu am realiza că aş face propagandă în şcoală, iar dânsa m-a ameninţat că va chema poliţia şi pe părinţii noştri. Ne-a pus să dăm declaraţii şi am refuzat, apoi i-a chemat pe colegii noştri care au  acceptat să completeze acele tabele, iar ei au fost nevoiţi să dea declaraţie.
A explicat fata

«M-a făcut proastă şi m-a ameninţat că va propune în consiliul de administraţie să fim exmatriculate trei, patru zile»

În următoarea zi ( marţi, 11 februarie), managerul general a continuat seria ameninţărilor către cele două eleve.
Mai mult, fata susţine că pe lângă faptul că directorul general le-a ameninţat că vor fi exmatriculate trei sau patru zile, le va scădea şi media la purtare. De asemenea, directorul colegiului a jignit-o pe elevă, pentru modul în care a procedat cu acele tabele.

Doamna director m-a întrebat de ce nu a venit mama la şcoală. I-am explicat că va veni, dar că momentan nu poate. I-am explicat încă o dată că eu fac parte din organizaţia de tineret de puţin timp, iar colega mea este doar simpatizantă. A urmat apoi o contrazicere între mine şi dânsa ( n.r.- Alexandrina Thorwachter), pe motiv că eu aş fi încălcat regulamentul. Din nou, i-am explicat că intenţia mea nu a fost aceea de a face propagandă şi că nu am realizat că e greşit. Mi-a zis apoi că am tupeu, că de ce îndrăznesc să o contrazic. Mi-a adus şi jigniri, m-a făcut proastă în mai multe rânduri. M-a ameninţat că va propune în consiliul de administraţie să fim exmatriculate trei, patru zile atât eu, cât şi colega mea şi că ne va scădea şi media la purtare din cauză că vom acumula absenţe ce nu vor putea fi motivate.
A relatat fata

«Colegii mei n-au declarat nicio clipă cum că eu i-aş fi influenţat să completeze acele tabele»

Şi cum toate ameninţările şi jignirile nu ar fi fost de ajuns, managerul general al Colegiului Naţional ,, Carol I’’ a acuzat-o pe una dintre cele două eleve de influenţă asupra colegilor săi.

Colegii mei n-au declarat nicio clipă cum că eu i-aş fi influenţat să completeze acele tabele, nici măcar în declaraţia scrisă pe care au dat-o nu au enunţat aşa ceva. Am rugat-o pe doamna director să-mi arate şi regulamentul în care se vorbeşte de partea politică, însă nu a dorit.
A povestit aceasta

Criteriile politice, atât de importante?

Eleva spune că în după-amiaza aceleiaşi zile ( n.r.- marţi, 11 februarie), mama sa s-a prezentat la şcoală pentru a discuta cu managerul, care i-a pus aceeaşi întrebare ca şi fetei, şi anume dacă face parte din PDL(nr. mama ne-a declarat că nu a fost niciodată în niciun partid). Sunt oare atât de importante aceste considerente politice, doamna director?

Mama a declarat că a luat la cunoştinţă situaţia şi a încercat să-i explice doamnei director că nu ştiam că nu este bine să procedez aşa, pentru că nu sunt demult în partid. Atunci a venit întrebarea managerului către mama mea: dacă şi ea face parte din PDL?
A explicat eleva

Prima abatere- avertisment sau sancţiune?

Mai mult, fata susţine că a încercat să-i explice managerului că la prima abatere ar trebui să fie doar avertizată, nu şi sancţionată, dar totul la fost în zadar. Aceasta a discutat şi cu preşedintele PDL Craiova, Mărinică Dincă.

Am discutat şi cu Mărinică Dincă şi mi-a zis că directorul general face asta să mă intimideze, că exagerează şi încearcă să mă sperie. Mi-a zis să stau liniştită, că nu am încălcat legea.
A spus eleva

Alexandrina Thorwachter ne ameninţă şi pe noi cu judecata

Am mers la Alexandrina Thorwachter, managerul unităţii de învăţământ,  pentru a afla şi varianta acesteia legată de scandal. Vizibil enervată nu s-a arătat interesată să lămurească problema ci a vrut să afle cum am intrat noi în posesia acestor informaţii. Ba mai mult, ne-a ameninţat că va da în judecată cotidianul Ediţie Specială, dacă vom publica vreun articol referitor la scandalul iscat. O nouă intimidare, doamna Thorwachter? Noi nu suntem elevii dumneavoastră şi îi sfătuim şi pe ei să nu se lase speriaţi de frustrările dumneavoastră. Trebuie să mai spunem, că după ce am vizitat-o pe directoare, aceasta a început să facă presiuni asupra elevei, asupra familiei ei ca să-şi retragă declaraţiile, să nu cumva să transpire în presă despre ceea ce face doamna Thorwachter. Bineînţeles, mereu aceeaşi posibilă exmatriculare.

Inspectorul  şcolar general va face lămuriri când ancheta va fi finalizată

 Inspectorul şcolar general al ISJ Dolj, Georgică Bercea a spus că momentan nu poate declara nimic, din cauză că există o anchetă în desfăşurare. Anul trecut, Georgică Bercea o premia pe Alexandria Thorwachter cu diplomă de excelenţă pentru managerul anului şcolar 2012-2013 ca semn de preţuire şi recunoaştere a activităţii desfăşurate în unitatea de învăţământ pe care o conduce. Alexandrina Thorwachter este într-un top al celor mai bogaţi directori de şcoli. Potrivit topului prezentat de Digi24, directoarea de la Carol are un apartament şi trei conturi de peste 160.000 de lei. Anul trecut a încasat aproape 30.000 de lei pentru că a ocupat funcţia de director şi alţi 8.000 de lei din meditaţii. Nici nu se sfieşte să spună că este membră de partid, ba chiar se laudă cu asta. Sursa menţionată scrie că este singurul director de liceu care îşi notează în declaraţia de interese şi apartenenţa politică – este membru PSD.

Codul de Etică al cadrelor didactice

Totodată, Codul de Etică al cadrelor didactice se referă la unele valori esenţiale legate de profesia de profesor, şi anume: integritatea, onestitatea, respectul, responsabilitatea şi încrederea.
Profesorul trebuie să demonstreze INTEGRITATE prin: crearea şi menţinerea relaţiilor profesionale corespunzătoare, prin comportarea cu imparţialitate, încredere şi onestitate.
Profesorul trebuie să demonstreze ONESTITATE prin: exersarea acţiunilor de zi cu zi cu corectitudine, de la gânduri la fapte şi prin exprimarea stimei faţă de o altă persoană, acţionând şi discutând sincer şi corect.
Profesorul trebuie să demonstreze RESPECT fiind tolerant, atent şi înţelegător cu alte persoane, părerile şi valorile lor şi totodată fiind conştient de faptul că relaţia cu elevii şi părinţii acestora trebuie să fie bazată pe respect reciproc, încredere şi dacă este necesar, pe confidenţialitate.
Profesorul trebuie să demonstreze RESPONSABILITATE prin: oferirea priorităţii educaţiei şi îngrijirii elevilor, angajarea în activităţi de dezvoltare profesională continuă şi de îmbunătăţire a strategiilor de predare-învăţare şi colaborarea şi cooperarea cu colegii  în interesul educării şi bunăstării discipolilor.
Profesorul trebuie să demonstreze ÎNCREDERE fiind cinstit şi rezonabil, dar şi prin participarea la bunăstarea indivizilor şi a comunităţii , precum şi soluţionarea conflictelor prin discuţii profesionale şi de reflecţie.

Integritate şi onestitate, pe muchie de cuţit

În cazul prezentat mai sus, de câtă integritate şi onestitate aţi dat dovadă, doamna director? Să nu mai punem la socoteală că aveţi atâţia ani de învăţământ în spate şi puţini ani până când ieşiţi la pensie. Zic să grăbiţi cu pensionarea. V-aţi face un bine dumneavoastră şi, mai ales, sistemului de învăţământ.

–––––––––

Politica nu se face la şcoală, nici la serviciu

În urma acestui scandal, aşa cum era normal i-am contactat pe reprezentanţii celor două partide PSD şi PDL.Alexandrina Thorwachter este vicepreşedintă la organizaţia de femei a PSD Dolj. Preşedinta OFSD Dolj, Daniela Tarniţă ne-a declarat că nu cunoaşte pentru moment îndeaproape cazul, urmând să se informeze, dar că dezaprobă astfel de comportamente.

Politica este interzisă la locul de muncă, în instituţiile statului şi mai ales în şcoli. Dumneaei(n.r. Alexandrina Thorwachter ) ar fi trebuit să aibă o altă atitudine faţă de eleva respectivă. Voi avea o discuţie cu doamna Thorwachter, sper să îşi schimbe abordarea, altfel va suporta consecinţele. Elevii trebuie să meargă la şcoală, să înveţe, să îşi croiască un drum în viaţă, nu să fie prinşi în jocurile adulţilor, să devină victime fără voie.
Daniela Tarniţă, preşedinte OFSD Dolj

Aceeaşi reacţie a avut-o şi secretarul general al PSD Craiova, Radu Preda.

Politica se face în afara programului de lucru, în afara şcolii. Elevii nu trebuie să sufere din cauza politicii. Noi trebuie să ne asigurăm că au parte de o educaţie bună, nu de scandaluri.
Radu Preda, secretar general PSD Craiova

Tinerii din PDL, chemaţi la instrucţie

După ce tânăra de clasa XII-a a trecut printr-un stres inimaginabil cu doar câteva luni înainte de cel mai important examen din viaţa unui elev, Bacalaureatul, pedeliştii s-au gândit să o dea exemplu celorlalţi tineri de la partid.

Am avut o şedinţă cu tineretul democrat-liberal. Li s-a spus de la început să apeleze la cercul lor de cunoştinţe, dar cum sunt elevi, cercul lor de cunoştinţe este compus şi din colegii de şcoală. În şedinţă i-am instruit să nu mai meargă cu acele liste în şcoli, spunându-le despre eleva care risca să fie exmatriculată.
Ne-a declarat Flavius Sirop, prim-vicepreşedinte PDL Craiova

Ce o fi fost atât de greu să le spună să nu strângă semnături în şcoli înainte ca un elev să aibă de suferit?

Reacţia directoarei, cu iz politic

Am cerut opinia şi reprezentanţilor unui partid politic neimplicat în scandalul de la Carol. Senatorul PNL Mario Ovidiu Oprea consideră că principalii vinovaţi pentru ceea ce s-a întâmplat elevei sunt cei de la PDL, iar reacţia directoarei, a fost una cu iz politic.

În toată această nefericită întâmplare, singurii nevinovaţi, în opinia mea, sunt elevii. Cea mai mare vină o poartă cei de la PDL, care le-au pus în mână acele liste. Chiar dacă nu au îndrumat elevele să strângă semnături în cadrul şcolii, bănuiesc că nu îşi doreau să se ajungă la aşa ceva, dar trebuiau să aibă grijă. Cel care s-a ocupat de acest lucru, să le explice clar ce trebuie şi ce nu trebuie să facă. Repet, în opinia mea, ei sunt principalii vinovaţi. În ceea ce priveşte situaţia de la liceu, consider că s-a reacţionat total greşit. În astfel de situaţii nu reacţionezi de unul singur indiferent de funcţie şi responsabilitate. Trebuia mai întâi să se facă o anchetă, apoi să fie consiliul profesoral şi să se aplice sancţiuni dacă era cazul, nicidecum să se recurgă la ameninţări, aşa cum povesteşte eleva că s-a întâmplat. Reacţia celei care a reuşit escaladarea conflictului (n.r. directoarea Thorwachter) este o reacţie cu iz politic, nu trebuie să te răzbuni pe elevi. Trebuie să le explici.
Elevii nu pot fi trataţi ca membri de partid. Ei sunt conştiincioşi şi iau totul ca pe o sarcină pe care trebuie să o ducă la îndeplinire. Elevii nu au nicio vină. Era nevoie de reacţii mai cumpătate, elevii sunt sensibili, sunt copii. Nu trebuie să ajungă să sufere, sau să se întâmple, Doamne fereşte, vreo dramă.

Mario Ovidiu Oprea, senator PNL

Facem apel la toţi politicienii, nu numai la cei care fac parte din partidele implicate în acest scandal, să se gândească de două ori, înainte să delege diverse sarcini elevilor, să îşi asume greşelile lor, să îi sprijine dacă au nevoie, nu doar să îi folosească. Ei sunt viitorul ţării.

Politica