sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Decontarea navetei, o problema mult prea mare?

Iarna înoată prin zăpadă, trezindu-se în zorii zilei pentru a ajunge la şcoală. Fie că este ger, vânt sau caniculă sunt prezenţi la datorie, pentru a-i ajuta pe elevi să devină persoane cerebrale, integre, care să-şi clădească viaţa după anumite principii morale. Răsplata? Salariu cât mai mic şi ignoranţă totală din partea consiliilor locale care refuză să-şi facă datoria, neîndeplinindu-şi obligaţiile de serviciu. În această situaţie se regăsesc foarte multe cadre didactice doljene care fac naveta. Primarii şi consiliile locale din anumite localităţi doljene refuză să deconteze drumul dascălilor, care se deplasează chiar şi 40,50 km pentru a ajunge la unitatea de învăţământ în cadrul căreia profesează. Costurile pentru transport pot ajunge chiar şi la 200,300 de lei, având în vedere că salariul unui profesor debutant nu depăşeşte 900 lei. Mai concret, unii dascăli, din puţinul pe care îl câştigă sunt nevoiţi să-şi acopere şi cheltuielile de deplasare, doar pentru că anumite primării din judeţ refuză categoric decontarea transportului.

Rada: «Nepunerea în aplicare a unei hotărâri definitive şi irevocabile constituie faptă penală»

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ ( FSLI) Dolj, Constantin Rada a declarat că la momentul actual există o serie de procese, pentru a obţine câştig de cauză în această privinţă. Din păcate, nici după câştigarea proceselor nu se întâmplă nimic, pentru că anumite primării şi anumiţi primari refuză în continuare să achite banii profesorilor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Avem la ora actuală o serie întreagă de procese, unele s-au câştigat, altele urmează a obţine câştig de cauză. Din păcate, nici după câştigarea proceselor nu se întâmplă nimic, pentru că  primăriile, primarii refuză în continuare să achite banii colegilor noştri. Probabil va trebui să intervenim la un moment dat, la nivel de Guvern sau Parlament şi legislaţia să fie foarte clară în acest sens. Există lege care spune foarte clar că nepunerea în aplicare a unei hotărâri definitive şi irevocabile constituie faptă penală.
Constantin Rada, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ ( FSLI) Dolj

Breasta, Coşoveni, Orodel şi Lipovu, pe lista neagră

Datorită proceselor pe care FSLI le-a intentat în instanţă, foarte multe primării decontează acum naveta cadrelor didactice, iar printre acestea se află: Pleniţa, Apele Vii, Catane, Negoi, Galicea Mare, Ghindeni, Goieşti, Ostroveni, dar şi multe altele. Pe de altă parte, pe lista neagră a localităţilor unde decontarea navetei este trecută, de către primării, la categoria ,, neimportant’’ se află: Breasta, Coşoveni, Orodel şi Lipovu. În aceste zone, naveta nu a mai fost decontată de ani buni. În plus, primăria din Coşoveni nu are un consiliu local, deciziile nefiind luate de…nimeni!

În legătură cu plata navetei sunt consilii locale care se achită riguros, dar din păcate sunt şi alţii care nu fac acest lucru. Dar există şi şcoli unde nu se întâmplă acest lucru: şcoala din Breasta, care e la doar 12 km distanţă de Craiova. Cu toate eforturile noastre, domnul Primar nu vrea să plătească naveta cadrelor didactice. Am avut întâlniri cu dumnealui, iar în urma acestora dădea banii de navetă pe câte două, trei luni, după care uita acest lucru. La Breasta, naveta n-a mai fost decontată de peste trei ani, motiv pentru care ne aflăm în instanţă de judecată cu şcoala Breasta. Aş reaminti şcoala din Coşoveni, unde naveta nu este decontată dintr-o cauză hilară, pentru că nu există consiliu local şi practic nu are cine să stabilească anumite lucruri. De asemenea, şi şcoala din Orodel se află pe lista neagră, unde tot de câţiva ani n-a mai fost decontată naveta. Acesta este şi motivul pentru care noi am acţionat în instanţă. Se pare că în România altfel nu se poate, chiar dacă te judeci şi obţii câştig de cauză, legea se aplică greu chiar şi după hotărârea instanţei de judecată.
Constantin Rada, preşedintele  FSLI Dolj

«La Lipovu există o disfuncţie atât la nivelul de conducere a şcolii, cât şi la nivelul primăriei»

La Lipovu este o altă problemă cu naveta cadrelor didactice. Acolo există şi o disfuncţie la nivel de conducere a şcolii, dar şi la nivelul primăriei. Eu le-am explicat tuturor directorilor că primarul este ales patru ani, iar managerul de şcoală este numit, motiv pentru care este bine să întreţină o relaţie amiabilă cu primăria. Se pare că aici, la Lipovu, este greu de realizat acest lucru şi suferă, în primul rând, cadrele didactice.
A adăugat preşedintele FSLI Dolj

Rada a mai spus că în legea bugetului apare, la un moment dat, că în situaţia în care rămân bani din cheltuielile materiale, unităţile de învăţământ pot deconta naveta dascălilor, condiţia fiind ca distanţa să nu fie mai mare de 50 km. La nivelul judeţului Dolj există peste 3 000 de cadre didactice care fac navetă.

Este o mare greşeală pe care au făcut-o cei de la Ministerul Educaţiei sau cei de la Ministerul Finanţelor, deoarece primarii au crezut că au scăpat de decontarea navetei şi că nu va mai fi nevoie să plătească ei. Însă chestiunea este foarte clară, fiind doar un surplus pe care şcolile îl puteau folosi pentru rezolvarea acestei probleme. Lucrul acesta nu-i scuteşte pe primari de îndeplinirea obligaţiilor care apar în Legea 1 a Educaţiei, care spune foarte clar că aceste cheltuieli pentru navetă se fac din bugetul consiliilor locale. Noi am avut nişte procese acum doi ani, pe care le-am câştigat. Atunci, foarte multe consilii au început să plătească, pentru că în situaţia în care un consiliu local nu plăteşte, deşi procesul a fost câştigat de noi, apelăm la executorul judecătoresc, iar astfel li se blochează contul şi se opresc banii pentru plata navetei. Foarte mulţi primari evită să se ajungă în acest punct, pentru că ei vor trebui apoi să plătească şi alte cheltuieli care privesc executarea. Sunt câteva sute de oameni cu care ne aflăm în procese şi aşteptăm câştig de cauză. Primarii nu trebuie să uite că atunci când vii în campanie electorală promit numeroase lucruri şi trebuie să se ţină de cuvânt, inclusiv cu decontarea navetei. De asemenea, primarii nu trebuie să uite că toţi elevii au şansă egală la educaţie, deci au nevoie de profesori calificaţi care trebuie să fie plătiţi. Dacă la 10,12 km nu se decontează, ce se va întâmpla cu colegii mei care fac navetă la 40,50 km?
Constantin Rada

Apel călduros către toate consiliile locale şi primari

Fac un apel călduros către toate consiliile locale, către toţi primarii din judeţul Dolj, să înţeleagă această necesitate de a achita naveta cadrelor didactice în integralitate. În tot acest proces pentru decontare am conlucrat cu ISJ Dolj . Mereu, conducerea ISJ Dolj a fost la curent cu problemele existente în acest sens.
A mai spus Rada

Rada: «Dacă directorii fac 14,15 ore la catedră, cine se mai ocupă de şcoală?»

Conform celor afirmate de Constantin Rada, a apărut o notă în legea bugetului în care se spune că directorii unităţilor de învăţământ cărora nu le ajunge bugetul, vor avea degrevarea de normă didactică de patru ore. Se pare că acest lucru a fost, în cele din urmă, blocat.

Cineva se joacă cu noi. Am reuşit să blocăm acest lucru, am ajuns până la primul ministru, pentru că este absolut aberant ca de exemplu, mariile colegii din Craiova, cărora nu le ajung banii conform costului standard, directorii aceştia să aibă degrevare patru ore. Dacă ei fac 14,15 ore la catedră, cine se mai ocupă de şcoală? Multă lume nu vrea să înţeleagă că şcoală trebuie să fie condusă, ori ca să fie condusă un om trebuie să se ocupe de acest lucru. A veni acum şi a-l pune pe acest om să aibă obligaţii de catedră 14 ore, înseamnă că acea şcoală nu mai poate fi condusă. Să nu uităm că un director de şcoală este chemat la inspectorat, la primărie şi atunci el ce ar trebui să facă? Să nu se ducă , să rezolve problemele şcolii ori pleacă de la ore şi lasă clasă descoperită.  Am blocat acest lucru, iar directorii rămân degrevaţi ca şi până acum, urmând să găsim alte modalităţi de creştere a bugetului. Am sesizat primul-ministru şi sperăm că vor creşte aceste costuri standard, pentru că am realizat nişte calcule în diverse şcoli. Absolut în nicio şcoală nu ajung banii, conform costului standard. Sperăm ca acest semnal de alarmă va avea ecou, în sensul că va trebui modificată hotărârea de guvern privind acest cost standard’.
A conchis Constantin Rada

Politica