sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Formaţiunile de gheaţă se restrâng. Debitele râurilor, sub cotele de apărare

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor şi Administraţia Naţională ”Apele Române”, se aşteaptă la creşteri de debite pe râuri ca urmare a efectului combinat al precipitaţiilor prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă, evoluţiei formaţiunilor de gheaţă şi propagării. În prezent, nu sunt riscuri de inundaţii.

Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) prezente pe majoritatea râurilor (cu excepţia râurilor Vişeu, Iza Tur, Crasna, Barcău, Crişuri şi cele din Banat) vor fi în diminuare şi restrângere. Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
ABA JIU

În bazinul hidrografic Jiu, formaţiunile de gheaţă existente pe râuri  au fost în diminuare, restrângere, până la eliminare mai ales pe cursurile de apă situate în bazinul superior şi  mijlociu. Potrivit Administraţiei Bazinale de Apă Jiu, se menţine podul de gheaţă şi gheaţă la mal doar în bazinul inferior la următoarele staţii hidrometrice: pod de gheaţă: acumularea Fântânele (DJ), gheaţă la mal: s. h. Breasta (DJ).                

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pe fondul temperaturilor, în acest moment, este asigurată scurgerea apei prin masa gheţii, fără probleme asupra cursului de apă. Acest proces lent de restrângere a gheţurilor va continua pe fondul temperaturilor pozitive pe timpul zilei şi a temperaturilor negative pe timpul nopţii. Debitele şi nivelurile pe râul Jiu,  au fost staţionare şi uşor variabile cu tendinţa de scădere în bazinul superior şi în creştere în restul bazinului, cu precădere în sectorul inferior, datorită  efectului cumulat al cedării apei din stratul de zăpadă, precipitaţiilor înregistrate, evoluţiei formaţiunilor de gheaţă şi propagării din amonte, situându-se sub COTELE  DE APĂRARE. Debitele şi nivelurile pe afluenţi şi râurile interioare  au fost în general staţionare şi în scădere pe cursurile de apă situate în bazinul superior şi în creştere pe cele situate în bazinul mijlociu şi inferior al râului Jiu, datorită cedării apei din stratul de zăpadă, precipitaţiilor înregistrate, evoluţiei formaţiunilor de gheaţă şi propagării, situându-se sub COTELE  DE APĂRARE.La această oră, volumele de apă necesare alimentării cu apă a populaţiei din ţară sunt asigurate în totalitate, rezerva existentă în acumulări fiind în jur de 3 miliarde metri cubi. Specialiştii Apelor Române, de la nivel central şi local, acţionează conform programelor de exploatare pe timp friguros şi a fost asigurat accesul la toate barajele şi prizele de apă de la nivelul subunităţilor ANAR. În funcţie de evoluţia situaţiei, vom reveni cu informaţii suplimentare.
ABA JIU

Politica