joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Avocat condamnat pentru trafic de influenţă

Un avocat al Baroului Dolj, trimis în judecată pentru trafic de influenţă de procurorii DNA Craiova în august 2011, a fost condamnat de Curtea de Apel Craiova la 1 an şi 2 luni de închisoare cu executare. Sentinţa a fost pronunţată vineri şi nu este definitivă, putând fi atacată cu apel. Avocatul a fost denunţat de un client căruia îi ceruse 300 de euro susţinând că-l va scăpa de dosarul penal pentru infracţiuni la regimul circulaţiei şi îi va obţine permisul de conducere înapoi şi ca să acopere şpaga cerută a falsificat contractul încheiat cu bărbatul pe care trebuia să-l reprezinte. Procurorii DNA Craiova îl trimiteau în judecată, pe 22 august 2011, pe Bogdan David Oane, avocat în cadrul Baroului Dolj, suspendat din 1 noiembrie 2010, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii craioveni au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada noiembrie 2009 – ianuarie 2010, inculpatul Oane Bogdan David, în calitate de avocat, a pretins şi primit suma de 300 euro de la un denunţător, afirmând că are influenţă asupra unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti şi că ar obţine o soluţie favorabilă denunţătorului, în sensul de a i se restitui permisul de conducere şi de a nu fi trimis în judecată pentru încălcarea unor prevederi la regimul circulaţiei pe drumurile publice.Ulterior, în cursul lunii martie 2011, pentru a ascunde infracţiunea de corupţie pentru care procurorii anticorupţie iniţiaseră cercetările, inculpatul Oane Bogdan David a contrafăcut contractul de asistenţă juridică pe care l-ar fi încheiat cu denunţătorul, prin inserarea, în cuprinsul actului, a unor împrejurări necorespunzătoare adevărului şi anume că denunţătorul, în calitate de client s-ar fi obligat să-i plătească sumele de 1.500 euro cu titlu de onorariu şi 200 lei pentru fiecare deplasare ocazionată de serviciile de asistenţă juridică.
După cum comunicau reprezentanţii DNA Craiova la momentul trimiterii în judecată a inculpatului

Dată fiind calitatea acestuia, dosarul a fost înregistrat şi judecat la Curtea de Apel Craiova.După mai bine de 2 ani de proces, la sfârşitul săptămânii trecute, vineri, 7 februarie a.c., judecătorii au pronunţat sentinţa în dosar. Avocatul craiovean a fost condamnat la 1 an şi 2 luni de închisoare cu executare. În plus, instanţa l-a obligat la restituirea celor 300 de euro către denunţător şi la achitarea sumei de 5.000 de lei cheltuieli judiciare. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Condamnă inculpatul Oane Bogdan David la pedeapsa de 1 an şi 2 luni închisoare. În baza art.290 CP cu aplic. art. 17 lit. c din Lg. 78/2000 coroborat cu art. 18 din Lg. 78/2000, art. 74 alin.1, lit.a, alin.2 CP, art. 76 lit.e CP şi art. 5 NCP. Condamnă inculpatul Oane Bogdan David la pedeapsa de 2 luni închisoare. În baza art. 33 lit. a CP, 34 lit. b CP cu aplic. art.5 NCP, Inculpatul Oane Bogdan David va executa pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 2 luni închisoare. În baza art. 71 CP interzice inculpatului drepturile prev. de art. 64 lit. a teza a II-a , b CP pe durata executării pedepsei principale. În baza art. 6/1 alin.4 din Lg. 78/2000 dispune restituirea către martorul denunţător Burdulea Ionuţ a sumei de 300 EURO. În baza art. 348 CPP dispune anularea contractului de asistenţă juridică nr. 14/18.11.2009 seria 028804. Obligă inculpatul Oane Bogdan David la plata sumei de 5000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 200 lei reprezintă onorariu apărător din oficiu şi va fi avansată din fondurile Min. Justiţiei. Cu apel. Pronunţată în şedinţă publică.
Se arată în încheierea de şedinţă a Curţii de Apel Craiova

Politica