vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Sfatul poliţiştului

Pentru prevenirea înşelăciunilor, I.P.J. Vâlcea vă recomandă:

– cumpărarea de produse petroliere de la vânzători autorizaţi, înţelegem dorinţa de a economisi banii, dar aceasta se poate întoarce împotriva dumneavoastră şi veţi avea o pagubă în loc de economii. Acest sfat se aplică şi pentru alte bunuri, precum bijuterii.
În această săptămână, poliţiştii au fost sesizaţi că o femei de 77 de ani  a fost înşelată de două persoane necunoscute. Acestea s-au prezentat la domiciliul victimei şi i-au propus efectuarea un schimb de bijuterii.
După plecarea persoanelor în cauză femeia a constatat că bijuteriile primite la schimb sunt din metal comun.

– în cazul în care locuiţi la casă, în special în mediul rural, nu primiţi persoane necunoscute în curte, cu atât mai puţin în casă. Aveţi grijă la persoanele care vă propun afaceri, precum vânzarea-cumpărarea de cazane, cumpărarea de fier vechi sau produse alimentare. Aceştia vor folosi diferite motive să intre în curte sau locuinţă pentru a observa unde vă ţineţi bunurile de valoare, iar ulterior să şi le însuşească pe nedrept.

Policlinica Buna Vestire Craiova

– nu fiţi naivi, nu vă lăsaţi păcăliţi de propunerile de ghicit în palmă. Aceste persoane acţionează în grup, în timp ce o persoană vă „ghiceşte în palmă”, celelalte vă ghicesc în buzunare sau genţi bunurile de valoare sau banii şi fără ca dumneavoastră să observaţi, vi le sustrag. De asemenea, dacă aceste persoane vă propun să vă folosească bijuteriile pentru a face „vrăji”, refuzaţi-le, o să rămâneţi fără bunuri. Metoda de a înşela în acest caz este aceea de a pune bijuteriile într-o hârtie, se rostesc cuvintele „magice”, vi se restituie o altă hârtie, fără bijuterii de această dată, cu menţiunea să o desfaceţi când ajungeţi acasă pentru că astfel nu se mai împlineşte vraja.

– în cazul în care sunteţi în vârstă şi nu aveţi posibilităţi de deplasare, şi vreţi să depuneţi la bancă o sumă mare de bani, dar într-o altă localitate decât cea de domiciliu, aveţi grijă ce persoană alegeţi să o împuterniciţi să facă tranzacţii în locul dumneavoastră, există riscul să rămâneţi fără bani în mod legal.

– dacă aveţi procese în instanţă, alegeţi-vă ca reprezentant un avocat, recunoscut ca fiind de încredere, evitaţi organizaţiile neguvernamentale cu nume pompos si care vă promit că o să vă rezolve toate problemele în mod gratuit, menţionăm că reprezentanţii acestor organizaţii nu pot decât să vă ofere consultanţă juridică şi nu reprezentare în instanţă, dar pentru a vă lămuri exact asupra acestor probleme în cazul în care lucraţi cu astfel de ONG-uri cereţi şi studiaţi statutul de organizare, acolo sunt prevăzute atribuţiile acestora, astfel puteţi afla ce poate face acea organizaţie pentru dumneavoastră.

Fiţi atenţi la cei ce vă înconjoară, nu toţi sunt de încredere şi nu toţi vă vor binele.
Dacă aţi fost victima infracţiunii de înşelăciune, în cazul în care infracţiunea este recentă ( să nu fi trecut mai mult de o oră de la săvârşirea infracţiunii) suna-ţi la 112, iar în celelalte cazuri adresaţi-vă cu plângere la subunitatea de poliţie de care aparţineţi.
 

IPJ VÂLCEA

Politica