marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Hänsel şi Gretel – premieră la Craiova

Opera Română Craiova anunţă premiera spectacolului de operă Hänsel şi Gretel de Engelbert Humperdinck, joi, 6 februarie 2014, ora 19:00, sub conducerea muzicală a maestrului Alexandru Iosub. Regia spectacolului este una deosebită – creaţia unui talentat regizor – Traian Savinescu (Cluj-Napoca). Concepută iniţial ca un amuzament pentru copii, opera Hänsel şi Gretel a fost refăcută de Humperdinck la îndemnurile lui Richard Strauss, care s-a oferit şi să dirijeze premiera noii versiuni. Reflectând spiritul muzicii germane, cu o apreciabilă fineţe a scriiturii vocale şi orchestrale, lucrarea a contribuit efectiv la afirmarea unui stil naţional în momentul în care verismul începuse să domine toate scenele lirice. Ea a rămas un titlu adesea prezent, mai ales în ţările de cultură germană.

Premiera spectacolului va aduce pe scena Operei Române Craiova o distribuţie de excepţie:
Hänsel – Florentina Soare, Gretel – DIANA ŢUGUI, Gertrude, mama copiilor – EDITH MAG,Peter, tatăl copiilor – IOAN CHERATA,Vrăjitoarea Wilma – LAURENŢIU NICU, Crăiasa pădurii – EVA ŞTEFĂNESCU, Moş Ene – LAURENŢIU NICU, Soţia lui Moş Ene – NOEMI MODRA, Pajul zânei – NOEMI MODRA, Scriitoarea / Mătuşa Bertha – EDITH MAG, Adelheid – ANDREEA GHEORGHE, Engelbert – PAVEL UNCU.

Regia acestei premiere este o realizare aparte la care Traian Savinescu (Cluj-Napoca) visa de ceva timp:
Opţiunea unei instituţii muzicale pentru o operă cum este Hänsel şi Gretel certifică acea instituţie ca având un cert simţ al valorii, echilibrului şi bunului-gust. Pentru că acestea sunt şi calităţi ale lucrării lui Engelbert Humperdinck, ce impun şi creatorilor spectacolului coordonate artistice şi estetice ferme., spune regizorul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Costumele şi decorurile sunt creaţia lui Răsvan Drăgănescu, care reuşeşte să aducă la viaţă  imaginile frumos conturate odinioară de Fraţii Grimm.

Pe cei care nu reuşesc să îşi cumpere un bilet la premiera din 6 februarie a.c., îi anunţăm că va mai avea loc o reprezentaţie a operei în data de 8 februarie a.c..

–––––-
Traian Savinescu

Născut în Arad, regizorul Traian Savinescu a absolvit Facultatea de Chimie din Cluj-Napoca, iar după 20 de ani a urmat în paralel cursurile Facultăţii de Teatru (specializarea Regie teatru) şi ale Academiei de Muzică „Gh. Dima” (Regie teatru muzical) din acelaşi oraş. După 18 ani în care a fost profesor de chimie au urmat 10 ani pe care i-a petrecut la Filarmonica „Transilvania” din Cluj-Napoca în calitate de artist liric, apoi a devenit director şi regizor artistic al Teatrului „Puck” din Cluj-Napoca.

În domeniul teatrului dramatic, a semnat regia unor piese precum „Titanic vals” de T. Muşatescu (Teatrul Naţional din Cluj-Napoca), „Maestrul Pathelin” de T. Arghezi (Teatrul de Stat din Turda) şi „Mincinosul” de D. Psathas (Teatrul Zamolxis din Cluj-Napoca). Printre operele pe care le-a pus în scenă Traian Savinescu se numără „Livieta şi pungaşul” de G. Pergolesi (Opera Comică pentru Copii din Bucureşti), „Der Apotheker” (Farmacistul) de J. Haydn (Alfas del Pi din Alicante, Spania), „Copilul şi vrăjile” de Maurice Ravel, operă cu păpuşi (Teatrul „Puck” din Cluj-Napoca), „Bărbierul din Sevilla” de G. Paisiello (Opera Comică pentru Copii din Bucureşti) şi „La Canterina” de J. Haydn(Opera Naţională Română din Bucureşti).

În sfera teatrului de animaţie, regizorul Traian Savinescu a realizat spectacolele „DănilăPrepeleac”, după Ion Creangă(Teatrul de Păpuşi din Cluj), „Magii”, spectacol de autor (Teatrul „Puck” din Cluj-Napoca), „Inelul fermecat” de Cristian Pepino(Teatrul „Puck” din Cluj-Napoca), „Hänsel şi Gretel”, operă pentru copii (cu actori şi păpuşi) de Engelbert Humperdinck  (Teatrul de Animaţie din Baia Mare), „Spărgătorul de nuci” după E.T.A. Hoffman şi P.I. Ceaikovski(Teatrul de Animaţie din Baia Mare), „Muzicanţii din Bremen”, după Fraţii Grimm(Teatrul „Puck” din Cluj-Napoca şi Teatrul „Arcadia” din Oradea), „Povestea porcului”, după Ion Creangă (Teatrul „Ţăndărică” din Bucureşti), „Frumoasa Rapunzel”, după Fraţii Grimm(Teatrul „Arlechino” din Braşov) şi „Crăiasa  Zăpezii”după H.Ch. Andersen( Teatrul „Puck” din Cluj-Napoca).

Traian Savinescu a realizat muzica de spectacol pentru piesele „Cenuşăreasa”, „Magii” şi „Alina şi gâscănelul”, toate montate la Teatrul „Puck” din Cluj-Napoca şi a regizat în acelaşi oraş diverse spectacole de divertisment, printre care: „Fabula jacta est”, „Viaţa ca-n tren”,„Marele Bal al Operei” şi „Farse medievale” – comedie muzicală de Cristian Misievici. De asemenea, este autorul unor cărţi în format electronic pentru copii – Motanul Încălţat, Punguţa cu doi bani, Prâslea cel voinic şi merele de aur, apărute la Editura Pro Vita în 2005 şi cuprinse în colecţia „Cartea Magică”. Traian Savinescu a fostiniţiatorul şi directorul artistic a trei ediţii ale Festivalului Internaţional de Artă a Animaţiei „Puck-Animafest”, a realizat scenografii, scenarii, dramatizări, emisiuni culturale, de teatru radiofonic pentru copii şi traduceri ale unor librete de operă.

Printre numeroasele premii cu care i-a fost recompensată activitatea artistică se disting: Premiul de regie la Festivalul Mondial al Teatrelor de Păpuşi „Interlalka”, pentru spectacolul „Spărgătorul de nuci”, realizat la Teatrul din Baia Mare (Ujgorod, Ucraina),Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Internaţional de Artă a Animaţiei, „Puck”, pentru spectacolul „Povestea porcului”, montat la Teatrul Ţăndărică din Bucureşti(Cluj-Napoca), Premiul pentru Expresivitatea vizuală la Festivalul Internaţional “Bucurii pentru copii. Spectacole de colecţie”, pentru spectacolul „Crăiasa Zăpezii”, realizat la Teatrul „Puck” din Cluj-Napoca(Bucureşti) şi a primit  Diploma de Excelenţă pentru Promovarea Teatrului de Animaţie pe plan Naţional şi Internaţional, decernată la Teatrul Ţăndăricădin Bucureşti.
Traian Savinescu este membru al UNITER şi al UNIMA (Uniunea  Internaţională a Marionetiştilor).

Politica