miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

A.B.A Jiu dezbate «Problemele importante de gospodărire a apelor»

În acest sens, Administraţia Bazinală de Apă Jiu anunţă începerea activităţilor de consultare a  publicului în ceea ce priveşte principalele probleme de gospodărire a apelor. Informaţiile conţinute în acest document reprezintă cea mai recentă evaluare a presiunilor şi a impactului acestora asupra mediului acvatic, progresele înregistrate în atingerea obiectivelor pentru anul 2021 şi identifică  problemele importante privind gospodărirea apelor care încă afectează în mod direct sau indirect starea apelor de suprafaţă şi subterane. Mai exact, este vorba despre probleme semnificative privind: poluarea apelor cu substanţe organice, poluarea apelor cu nutrienţi, poluarea apelor cu substanţe periculoase, precum şi alterările hidromorfologice ale stării apelor produse de construcţiile/lucrările situate pe ape sau în proximitatea apelor.

Acest document a fost publicat pe site-ul A.B.A. Jiu la rubrica ”Consultarea publicului”. Aici sunt puse la dispoziţie şi materiale ajutătoare precum: îndrumar pentru consultarea publică, calendar şi programul pentru activităţile planificate, precum şi un document referitor la problemele importante din bazinul hidrografic internaţional al Dunării. Publicul poate să consulte documentul şi poate transmite observaţiile şi comentariile sale, prin email, la adresa de contact identificată pe site-ul instituţiei. Prin acest proces de consultare, se urmăreşte informarea, consultarea şi participarea celor interesaţi, inclusiv a utilizatorilor de apă, precum şi a publicului larg. Comentariile şi observaţiile publicului vor sta la baza îmbunătăţirii documentulul, atât în procesul de identificare corectă a principalelor probleme, precum şi a măsurilor care sunt necesare a fi întreprinse. Procesul de consultare a publicului va dura până la data de 22 iunie 2014.

Probleme importante de gospodărire a apelor” a fost publicat în format electronic pe site-ul A.B.A Jiu, încă din luna decembrie 2013, în vederea informării şi consultării publicului, ale cărui propuneri de îmbunătăţire vor fi luate în considerare la elaborarea documentului final şi la realizarea următorului Plan de Management Bazinal.
Director A.B.A Jiu, Marin Talău

Policlinica Buna Vestire Craiova

Procesul de consultare şi participare a publicului  reprezintă un pas important în vederea pregătirii şi realizării celui de-al doilea plan de management ale bazinelor hidrografice/spaţiilor hidrografice din România, plan care va acoperi cele mai importante probleme privind gospodărirea apelor, inclusiv stabilirea programelor de măsuri pentru reducerea poluării apelor cu substanţe organice, nutrienţi şi substanţe periculoase pentru următorii 6 ani. De asemenea, vor fi stabilite programele de măsuri în vederea reducerii efectelor alterărilor hidromorfologice. Totodată, acest document va conţine, conform cerinţelor stipulate prin Directiva Cadru Apă, fundamentarea măsurilor necesare, acţiunile, soluţiile sau lucrările care vor sta la bază pentru îndeplinirea obiectivelor de mediu aferente anului 2021. Totodată, vor fi identificate presiunile antropice importante, precum şi impactul activităţilor umane asupra stării apelor de suprafaţă şi subterane.

Al doilea Plan de Management al Bazinelor Hidrografice (2015-2021) se va finaliza în decembrie 2015 şi se va publica pe website-ul Administraţiei Naţionale ”Apele Române”. De menţionat este faptul că, primul Plan Naţional de Management a fost publicat în anul 2009 şi a fost supus procedurii de Evaluare Strategică de Mediu (SEA) şi procedurii de obţinere a avizului de mediu, în vederea aprobării acestuia prin Hotărâre de Guvern (HG nr.80/2011).

SCHEMA DIRECTOARE DE AMENAJARE ŞI MANAGEMENT este instrumentul principal de planificare, dezvoltare şi gospodărire a apelor la nivelul districtului de bazin hidrografic şi este alcatuită din planul de amenajare a bazinului hidrografic – componentă de gospodărire cantitativă şi planul de management al bazinului hidrografic – componentă de gospodărire calitativă, conform Legii Apelor nr. 107/ 1996 cu modificările şi completările ulterioare şi Ordinului ministrului mediului şi gospodăririi apelor nr. 1.258/2006 privind aprobarea Metodologiei şi a Instrucţiunilor tehnice pentru elaborarea schemelor directoare.

PLANUL DE MANAGEMENT AL BAZINULUI HIDROGRAFIC reprezintă instrumentul pentru implementarea Directivei Cadru Apă reglementat prin Articolul 13 şi anexa VII şi are drept scop gospodărirea echilibrată a resurselor de apă precum şi protecţia ecosistemelor acvatice, având ca obiective principale atingerea unei „stări bune” a apelor de suprafaţă şi subterane precum şi prevenirea deteriorării stării corpurilor de apă.

PLANUL DE AMENAJARE AL BAZINULUI HIDROGRAFIC are ca scop fundamentarea măsurilor, acţiunilor, soluţiilor şi lucrărilor pentru realizarea şi menţinerea echilibrului dintre cerinţele de apă ale folosinţelor şi disponibilul de apă la surse, diminuarea efectelor negative ale fenomenelor naturale asupra vieţii, bunurilor şi activităţilor umane, utilizarea potenţialului apelor şi determinarea cerinţelor de mediu privind resursele de apă.

ZONELE UMEDE sunt definite ca fiind întinderile de bălţi, mlaştini, turbării, delte, estuare, ape permanente sau temporare, naturale sau artificiale, unde apa este stătătoare sau curgătoare, dulce sau sărată, inclusiv întinderi de apă marină a căror adâncime la reflux nu depăşeşte şase metri. În anul 1991, România a aderat la Convenţia asupra zonelor umede de importanţă internaţională, aprobată prin Legea nr. 5/1991 pentru ratificarea Convenţiei asupra zonelor umede de importanţă internatională.
FAO este Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură.

Administraţia Bazinală de Apă Jiu

Politica