vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Presa din România, parţial liberă. E o noutate?

Primul raport al Comisiei Europene privind corupţia din toate ţările Uniunii Europene arată că, jurnalismul din România este, adesea, influenţat de interesele şi de afilierele politce ale proprietarilor unor societăţi media şi au existat intimidări la adresa magistraţilor şi a unor persoane implicate în combaterea corupţiei. Într-o ţară în care patroni sau directori de trusturi media sunt acuzaţi de şantaj, organisme internaţionale analizează imparţialitatea presei dar şi modul în care aceasta reflectă realitatea. Iar pentru România, raportul nu sună deloc îmbucurător.

Informarea obiectivă s-a deteriorat în ultimii ani şi jurnalismul este adesea influenţat de interesele specifice şi de afilierile politice ale proprietarilor unor societăţi de media, incluzând uneori intimidarea magistraţilor sau a unor persoane implicate în combaterea corupţiei.
Precizează raportul la capitolul mass-media şi accesul la informaţii

De asemenea, în raport se arată că “limitările libertăţii presei au redus şi mai mult accesul la informaţii la nivelul întregii ţări”. În opinia CE, această situaţie este agravată de faptul că România are cea mai scăzută rată de acoperire a internetului din UE. Mai mult, o punere în aplicare “inadecvată” a legislaţiei de reglementare a accesului la informaţii afectează capacitatea de a preveni şi de a controla corupţia. Potrivit documentului, raportul Freedom House’s Freedom of the Press 2013 a stabilit că presa din România este “parţial liberă”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Raportul anual al Freedom House privind libertatea presei arată că trei ţări europene, Ungaria, Grecia şi Bulgaria, au înregistrat un regres dramatic în acest domeniu, potrivit EurActiv. Organizaţia a făcut un top în care sunt incluse 196 de ţări din lume, iar Ungaria a căzut 16 poziţii, ocupând acum locul 56 în lume.Raportul menţionează legislaţia represivă din această ţară, care are un impact semnificativ asupra profesiei de jurnalist.Grecia a coborât 14 poziţii în top, situându-se pe locul 84. Raportul arată că ziariştii eleni lucrează în condiţii sociale şi profesionale catastrofale, fiind expuşi nemulţumirii populaţiei. Jurnaliştii trebuie să facă faţă şi riscului unor represalii violente din partea partidului de extremă-dreapta Zorii Aurii.

Bulgaria a coborât 7 poziţii în top, până pe locul 87. Comisia Europeană a criticat, în trecut, concentrarea excesivă a mass-media din Bulgaria. Ţara se află în mijlocul unui scandal de proporţii privind interceptări ilegale de telefoane, numit şi “Watergate-ul bulgar”. Potrivit informaţiilor dezvăluite, mulţi jurnalişti bulgari au fost înregistraţi ileagl.Ţara membră UE care se află pe ultimul loc în top este România, pe poziţia 88. România a urcat, totuşi, în acest clasament, comparativ cu anul trecut, când ocupa poziţia 92.
Între cele 10 ţări aflate pe primele locuri în privinţa libertăţii presei se află cinci state membre UE: Finlanda, pe primul loc, urmată de Olanda, Norvegia, Luxemburg, Andorra, Danemarca, Liechtenstein, Noua Zeelandă, Islanda şi Suedia.

Vineri s-a sărbătorit, pentru al 20-lea an, Ziua Libertăţii Presei

Prea mulţi ziarişti suferă din cauza intimdărilor, a ameninţărilor şi a violenţei. Prea mulţi trec prin experienţa detenţiei arbitrare, a torturii, de multe ori fără nicio consecinţă juridică. Trebuie să rezolvăm problema insecurităţii şi nedreptării.
Se arată în raport

Directorul general al UNESCO, Irina Bokova, a declarat că peste 600 de jurnalişti au fost ucişi în ultimii 10 ani, în situaţia din afara teatrelor de război; în 9 din 10 cazuri de asasinare a ziariştilor, autorii rămân nepedepsiţi. În acelaşi timp, Misiunea ONU de Asistenţă din Afganistan a subliniat importanţa asigurării libertăţii de expresie, în timp ce ţara se pregăteşte pentru alegerile prezidenţiale din 2014.

Politica