vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Facturi uriaşe la încălzire

Facturile la încălzirea locuinţei, pe luna decembrie, au dat fiori reci multor craioveni. De exemplu, un locatar al unui apartament de 3 camere, dintr-un bloc din cartierul Brazda lui Novac, are de plătit circa 800 lei numai pentru încălzirea locuinţei. Pe de altă parte, o pensionară de 70 de ani, trebuie să plătească un preţ aproape de două ori mai mare decât vecinii ei, pentru încălzirea locuinţei în decembrie 2013.

Situaţiile nu sunt singulare. Mulţi craioveni s-au plans de facturile uriaşe de la întreţinere, venite pe luna decembrie a anului trecut. Cei mai mulţi s-au gândit că a crescut tariful la gigacalorie şi au cerut socoteală de la Termoficare.  Directorul SC TERMO CRAIOVA a venit însă cu lămuriri. Preţul gigacaloriei nu s-a schimbat, iar problema e la asociaţiile de proprietari.

Preţul gigacaloriei a rămas constant din iunie 2012, atunci când a avut loc ultima modificare a preţului, prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 8 din 29.06.2012. În baza acestei Hotărâri, Consiliul Local Craiova a scăzut preţul de facturare al gigacaloriei de la 245 de lei, la 220,5 lei pe gigacalorie.  Contorizarea la nivel de scară de bloc a energiei termice utilizate pentru încălzire şi pentru prepararea apei calde este în sarcina SC Termo Craiova SRL. Absolut toţi contorii sunt verificaţi periodic, au verificările metrologice la zi şi sunt în parametrii stipulaţi de lege. Asociaţia de proprietari, în regie proprie sau cu ajutorul firmelor contractate de către aceasta, realizează citirea consumului pentru contorii de apă caldă şi pentru încălzire la nivel de scară de bloc şi la nivel de apartament. Pe baza citirii contorilor, SC TERMO CRAIOVA SRL emite o singură factură pe lună din totalul citit de asociaţiile de proprietari. Conform ordinului 343 din 2010, SC TERMO CRAIOVA SRL nu are dreptul, atât al acestui ordin cât şi al contractului de furnizare semnat cu asociaţiile de proprietari, de a face repartizarea costurilor aferente consumului de energie termică la nivel de scară de bloc sau de apartament. Este sarcina exclusivă a asociaţiilor de proprietari. Orice asociere a creşterii valorii totale lunare datorate de populaţie asociaţiilor de proprietari cu o creştere a tarifului gigacaloriei nu este fondată şi justificată, având în vedere că preţul gigacaloriei a rămas neschimbat din iunie 2012.
Mihai Neaţu, director TERMO Craiova

Policlinica Buna Vestire Craiova

Asociaţiile de proprietari, luate la puricat

Mihai Neaţu spune că în urma sesizărilor venite de la craioveni, a făcut mai multe verificări la blocurile din oraş. S-a aflat că şefii de asociaţii îşi dau prime de Crăciun şi îşi decontează transportul cu taxi din banii locatarilor.

Am consultat listele afişate de către asociaţiile de proprietari la parterul blocurilor şi nu am putut să nu observ discrepanţe majore între valorile întreţinerii, respectiv ale căldurii între apartamente cu suprafaţă identică, din aceeaşi scară de bloc, din scări diferite de bloc sau din cartiere diferite. Am găsit asociaţii care au trecut deratizare în luna decembrie, fond de rulment, fond de reparaţii, alte cheltuieli, taxa de repartizare acolo unde nu există calorimetre. O să se demareze un amplu proces de verificare al asociaţiilor şi pe salariile pe care şi le dau. Avem cunoştinţă de asociaţii care şi-au dat primă de Crăciun, îşi decontează taxiurile din banii asociaţiilor.
Mihai Neaţu, director SC TERMO Craiova

Au numărat degeaba elemenţii de la calorifere

În ceea ce priveşte creşterea facturii la încălzirea locuinţei, directorul TERMO Craiova spune că au fost identificate două probleme.

Prima este acea acţiune demarată de asociaţiile de proprietari, privind inventarierea suprafeţelor termice, a suprafeţelor radiante. Trebuia făcută decât pe spaţiile comune.  Nu trebuia să intrăm în casa oamenilor să le numărăm câţi elemenţi au la calorifere. Ei erau obligaţi să facă această inventariere pe spaţiile comune, bucătăria mea nu e spaţiu comun. Am casa scării spaţiu comun, partea de la subsol este spaţiu comun. Mai este un alt aspect pe lângă această inventariere care a dus automat la discrepanţe majore între noiembrie şi decembrie. Au venit oameni care îmi reclamau, îmi aduc aminte o bătrânică, avea 71 de ani, i-a venit la apartament de 41mp, în decembrie, 384 lei numai încălzirea. M-am uitat pe celelalte patru apartamente de pe aceeaşi coloană, care au aceeaşi suprafaţă, nu sărea niciunul de 231 lei. E diferenţă de 153 lei pentru săraca bătrânică. Eu nu ştiu cum fac repartiţia, cum fac calculele. Îi invit să ne facă şi nouă o demonstraţie.
Mihai Neaţu, director SC TERMO Craiova

Pe de altă parte, potrivit lui Neaţu, consumul din decembrie 2013 a crescut faţă de decembrie 2012 cu 2.800 de gigacalorii. Asta înseamnă o sumă modică la factură.

Suma facturilor emisă de SC TERMO către toţi clienţii ei, este cu 1 milion 80 de mii mai mare. Împărţit la cele 4057 scări de bloc ale Craiovei, se ajunge la fantastica sumă de 12-13 lei pe apartament. Această creştere a valorii totale este rezultatul creşterii consumului de apă caldă şi de gigacalorie.
Mihai Neaţu, director SC TERMO Craiova

Mai trebuie spus că, în prezent, datoriile craiovenilor la TERMO se ridică la 122 de milioane de lei.

Probleme şi la Severin

Şi în Severin facturile la căldură pe decembrie 2013, au fost duble faţă de luna anterioară. În acest sens, municipalitatea a înfiinţat o comisie care să verifice facturile la căldură primite de locatarii racordaţi la sistemul centralizat. Un motiv pentru verificări este şi că primăria trebuie să acorde subvenţii mai mari pentru încălzirea locuinţei.

Subvenţia pentru o gigacalorie este de 22 lei. Întrucât factura pentru luna decembrie este dublă faţă de decembrie, s-a dispus formarea unei comisii formată din specialişti care să verifice aceste facturi atât în cazul locatarilor din municipiu cât şi în cazul Primăriei.
A spus Marius Screciu, viceprimar Drobeta Turnu Severin

La Severin, preţul gigacaloriei este de 221 de lei.

Politica