vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Are SCM Craiova bani sau nu?

În ultima şedinţă a Consiliului local s-a aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Sport Club Municipal Craiova, pe anul 2014. Aleşii locali au votat ca pentru activitatea sportivă să fie alocaţi din bugetul Primăriei aproape 66 de miliarde de lei vechi, mai exact 65 de miliarde 870 de milioane. Prin fundamentarea clubului, s-au detaliat exact sumele, mai precis ce este necesar pentru salarii, activitatea administrativă dar şi cea sportivă. Cea mai interesantă parte este cea legată de activitatea sportivă, cei 21 de angajaţi ai clubului neavând cheltuieli atât de mari încât să fie de luat în seamănă. Cu salariile acestora, anul se cheltuieşte undeva în jurul a 4 miliarde de lei vechi. Din acest punct de vedere ar fi de discutat doar oportunitatea unor posturi nu şi cheltuielile ce derivă din acestea, pentru că salariile nu sunt mari, nu intră în categoria celor “nesimţite” cum este la modă acum spus. Astfel, pentru activitatea sportivă, în primă fază, la începutul anului au fost alocate  59 de miliarde 640 de milioane, împărţite pe secţii şi secţiuni.

Sunt asigurate condiţii bune de pregătire, masă şi casă

Am spus secţii şi secţiuni pentru că în fundamentarea înaintată Consiliului Local şi aprobată de acesta se regăsesc sumele defalcate pe secţii, adică volei, handbal şi baschet dar şi pe secţiuni, fiind bani separaţi pentru asigurarea calendarului competiţional, taxe către federaţiile de specialitate, medicamentaţie, masă sportivi, cantonamente sau echipament sau cupe europene. La o primă vedere, se poate trage concluzia că echipa de baschet masculin este cea mai bogată. Conducerea acesteia are la dispoziţie un buget de 19 miliarde 80 de milioane. Din aceştia 13 miliarde sunt alocaţi pentru drepturile salariale ale jucătorilor şi antrenorilor. Ajunşi la acest capitol trebuie spus că handbalul are la îndemână 12 miliarde, baschetul feminin 3, voleiul feminin 4 miliarde 300 de milioane iar voleiul masculin 9 miliarde 489 de milioane.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cu alte cuvinte baschetul masculin este urmat în ierarhie de handbal feminin şi volei masculin pentru ca cea mai prost plătită echipă să fie cea de baschet feminin. Înainte de a se ridica unele semne de întrebare referitor la corectitudinea întocmirii acestui buget, sau mai bine zis la planificarea lui pentru întreg anul calendaristic, trebuie spus că salariile sunt plătite 10 luni din  an, nu 12. În acest caz sumele trebuie privite altfel şi dacă se ţine cont de numărul de sportivi din lot se va observa că nu sunt deloc de neglijat. Revenind, semnele de întrebare apar atunci când este vorba despre componenţele loturilor. Astfel, baschetul masculin care se joacă în cinci, are în componenţă 15 sportivi, adică trei echipe şi cel mai mare fond de salarii. La polul opus, se situează echipa de baschet feminin, în sensul că surprinde  faptul că s-a fundamentat un buget de salarii de 300 de milioane pe lună în condiţiile în care acum acesta este de 70 de milioane. Pentru ce sunt restul de bani, nu se ştie. Poate pentru a suplimenta fondurile de la altă echipă sau poate se au în vedere modificări de proiect în vară. Poate atunci vor fi aduse jucătoare care să ajute tinerele craiovence să crească într-un mediu sănătos. Cum şi anul trecut s-a avut la dispoziţie bugetul amintit este de luat în calcul întrebarea ce s-a făcut cu banii. Altfel, celelalte bugete nu ridică mari semne de întrebare dar rămâne idea că salariile sunt acceptabile pentru a spera la performanţe notabile, dar nu pentru a spune că te baţi la campionat.

Taxe, taxe şi iar taxe

Dacă rubrica “competiţie” nu suscită mare interes, o etapă fiind acoperită cu 35 de milioane în cam în cazul fiecărei echipe, apare capitolul “chirii” care atrage atenţia. Astfel, pentru asigurarea cazării sportivilor este alocată o sumă fixă, de 6 milioane pe lună. În mai toate cazurile sportivii au ales să stea câte doi sau chiar trei pentru a suporta mai uşor cheltuielile cu cazarea. Vorbind despre acest capitol, lideră este echipa de handbal feminin, care asigură cazare pentru 17 sportivi. Este urmată de baschet masculin cu 15, volei masculin cu 12 şi volei feminin cu 6. Baschetul feminin iese din calcul la acest capitol pentru că toate fetele sunt din Craiova. Ceea ce pare anapoda sunt sumele cheltuite cu taxele la federaţii. Astfel, din nouă lideră se desprinde formaţia de baschet masculin cu 890 de milioane, urmată de volei masculin cu şapte sute şi handbal feminin cu 550. În cazul voleiului feminin suma este de 250 iar la baschet feminin de 89 de milioane.

Suma totală dă ceva fiori pentru că per club se cheltuiesc peste 50 de mii de euro doar la acest capitol. În fine, coborând privirea pe centralizatorul cu cheltuielile echipelor se ajunge la capitolul “masă”, pentru că sportivilor pe lângă salariu şi cazare le este asigurată şi masă, şi bine este că se face acest lucru. Unde mănâncă toţi sportivii clubului Primăriei e cu totul altă poveste dar măcar se mănâncă destul de bine. De la 15 sportivi care au cazare, la handbal se ajunge la 17 la masă, în creştere fiind şi la baschet masculin unde 15 se transformă în 20. În cazul voleiului masculin numărul scade în sensul că sunt 12 cazări dar 11 la masă iar la volei feminin se asigură masa pentru şase. Baschetul feminin este privat de masă pentru că fetele mănâncă… acasă. Cu alte cuvinte şi fără “masă” şi fără “casă”. Dacă pentru cazare ar fi inoportun, să nu spunem altcumva, să se regăsească sume alocate, măcar supliment de hrană merită şi aceste fete. După ce că au salarii cât să le ajungă să vină cu autobuzul la antrenament, unor adolescente să nu le asiguri un supliment de hrană este inadmisibil! Bine că mai primesc ceva vitamine, pentru că la capitolul “medicamentaţie” au alocate 26 de milioane.  Pentru al treilea capitol lideră este echipa de baschet. Băieţilor le sunt alocate 350 de milioane anual, fiind urmaţi de voleibalişti cu 150, handbaliste cu 140 şi voleibaliste cu 60. Printre ultimele capitole este cel “alte cheltuieli”.

Şi aici cele mai alte cheltuieli le are echipa de baschet masculin cu 890 de milioane, pe locul doi este voleiul masculin cu 560 şi … baschetul feminin cu 476. În ce-or costa alte cheltuieli la baschet feminin în cuantumul unei sume aproape cât bugetul de salarii nu se ştie, caz în care ar fi bine ca cei implicaţi în administrarea clubului să spună. Handbalul feminin are şi al “altele” de vreo 430 de milioane iar voleiul feminin de 410. Referitor la echipament cu excepţia echipei de volei feminin toate celelalte au solicitat sume pentru achiziţionare. Singura echipă car e a cerut bani pentru cantonament este cea de handbal feminin, iar pentru cupele europene cea de baschet masculin. Aici, suma este alocată pentru terminarea meciurilor din Liga Balcanică, de anul acesta. Spunem asta pentru că totalul de aproape 60 de miliarde va fi depăşit cu siguranţă. Şi atunci, de unde vine salvarea? Păi este foarte simplu!

Aşa cum s-a făcut şi în anul 2013, vor exista rectificări de buget. Sume mai mari cerute acum ar fi stârnit ceva valuri, poate nu toate îndreptăţite. Aşa, se merge pe şest şi vine rectificarea în partea a doua anului. Una care în 2013 a dus bugetul clubului craiovean la 81 de miliarde 960 de milioane. În acest caz, după detalierea bugetului aprobat, şi luând în calcul ce o să vină, pentru că va veni, este SCM Craiova un club bogat sau unul sărac? Sunt bani pentru că măcar două-trei echipe să poată spera că fac performanţe notabile sau se pierd în mediocritate? Judecaţi singuri! Nu cumva spectatorii care sunt vocali în Polivalentă atunci când unii “trag mâţa de coadă” pe parchet sau pe lângă acesta au dreptate?

Politica