vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

VIDEO/ Blesteme “spurcăciunilor” din vii şi livezi

Un obicei care vine din vechime se mai păstrează în câteva localităţi ale Olteniei. De ziua Sfântului Mucenic Trifon, gospodarii lasă grijile şi merg la biserică, pentru a asculta slujba. Nu este una obişnuită,  pentru că, după săvârşirea serviciului religios, preoţii merg în vii şi în livezi şi le stropesc cu apă sfinţită. Femeile, care vin la biserică să împartă, nu au voie aici.

Am ales, de ziua Trifonului, Galicea Mare, localitate unde sărbătoarea a devenind deja tradiţională, fiind al optulea an în care se ţine. În faţa bisericii, mai multe căruţe, cu caii împodobiţi ca în zi de mare sărbătoare, aşteaptă să ducă preoţii şi gospodarii în vii. Acolo are loc o slujbă specială, în care preoţii “blesteamă” dăunătorii.Cât ar fi gerul de tare, oamenii aşteaptă tacuţi sfârşitul slujbei din biserică. Femeile, care au venit cu pomeni, nu au voie să meargă în vii.

Aşa spune tradiţia, acum eu nu ştiu de ce, dar e interzis femeilor să meargă în câmp, la vii sau la livezi.
Spune nea Ion, un bătrân din Galicea Mare

Policlinica Buna Vestire Craiova

Omul ţine în frâu un cal nărăvaş, care parcă nu mai are răbdare să ajungă cu stăpânul în vie.
Se formează o coloană impresionantă de căruţe şi trăsuri. Toate împodobite cu steag tricolor, semn că e mare sărbătoare la Galicea Mare.
Primarul Florel Catană urcă în prima trăsură. Ne spune câteva cuvinte înainte de a merge în vii.

A devenit o tradiţie şi în comuna noastră să sărbătorim această zi. De opt ani, gospodarii se adună de 1 februarie la biserică, după care merg în vii. Anul acesta se pare că o să fie unul bun, chiar dacă e mai frig. Aveam nevoie de această zăpadă.
Spune gospodarul-şef de la Galicea Mare

Ajungem în vii iar preotul rosteşte din blestemul Sfântului Trifon.

Vă blestem pe voi, fiarele cele de multe feluri, viermii, omizile, gândacii, lăcustele, şoarecii, cârtiţele şi puricii şi tot felul de muşte, molii şi furnici, viespii şi urechelniţe şi tot felul de jigănii ce se târasc pe pămant şi păsări ce zboară, care aduc stricăciuni şi paguba holdelor, viilor, pomilor şi grădinilor.
Rosteşte preotul, ducându-ne cu gândul la obiceiuri barbare

Gerul începe să “strângă” din ce în ce mai tare, iar gospodarii se întorc în sat. Un foc mare se aprinde cu acelaşi “scop”: “să ardă” bolile din vii. După o zi prin frig, se întind mese bogate, mai ales că ne aflăm în perioada bucatelor de Crăciun. Astfel, Trifonul se transformă şi într-o sărbătoare populară, la care participă toată suflarea.

Articolul precedent
Articolul următor

Politica