vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

NOUL COD PENAL SI MAREA AMNISTIE

De astazi, 1 februarie, intra in vigoare NOUL COD PENAL si NOUL COD DE PROCEDURA PENALA al Romaniei

Saptamana viitoare parlamentul va adopta legea marii amnistii

De astazi intra in vigoare NOUL COD PENAL al Romaniei impreuna cu NOUL COD DE PROCEDURA PENALA. Astfel se face un pas mare spre reformarea sistemului penal din Romania. Odata cu acest COD PENAL Romania face un nou pas important spre integrarea in Uniunea Europeana si in lumea civilizata. Odata cu aceste NOI CODURI se va schimba radical modul de functionare al institutiilor statului cu privire la aplicatia legislatiei si a procedurilor penale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Una din prevederile cele mai importante ale acestor legi este si faptul ca magistratii vor raspunde chiar si material atunci cand vor da o decizie in afara legii si din cauza careia s-au produs prejudicii. De asemenea procurorii si politistii vor raspunde si ei in situatia cand nu isi vor exercita corect atributiunile de serviciu.

NOU COD PENAL ofera intr-un procent mai ridicat a doua sansa pentru foarte multi dintre inculpati, in sensul ca sunt prevazute mai multe posibilitati ca cei care sunt la prima infractiune, iar faptele lor nu sunt grave sau foarte grave, sa primeasca inchisoare cu suspendare sau chiar cu NEAPLICAREA NICIUNEI PEDEPSE. In acest sens exista o categorie de fapte, cei drept cu  infractiuni mai usoare care pot fi iertate de catre judecatori, prin neaplicarea niciunei pedepse, primind doar un avertisment. De fapt, specialistii din justitie apreciza ca daca in prezent din trei condamnati, doi au efectuat pedeapsa cu executare, in urma intrarii in vigoare a acestui Cod, raportul se va schimba in sensul ca din trei inculpati, doar unul va efectua inchisoare cu executare. Pe de alta parte, NOUL COD PENAL este foarte aspru cu privire la recidivisti. Acestia  vor trebui sa suporte pedepse cu inchisoarea foarte mari, mai ales in cazul celor care savarsesc concurs de infractiuni.

In ceea ce priveste PROCEDURA PENALA si aici au fost prevazute lucruri inedited pentru Romania, cum ar fi: arestul la domiciului, ca si masura preventiva, intelegera dintre procuror si inculpat care va trebui sa fie, insa, validata de catre judecator sau renuntarea la acuzatii, este o prevedere care lasa libertatea procurorului sa renunte in a mai promova o actiune penala in anumite situatii cum ar fi: fapta nu este una grava, prejudiciul este unul infim, inculpatul si-a luat angajamentul ca se va indrepta, etc. Aceasta ultima prevedere s-a facut si pe considerentul ca uneori unele procese necesita costuri publice foarte mari in raport cu obiectul cauzei.

Un alt element extrem de important este ca prin legile de aplicare a celor doua coduri s-a stabilit ca proceselor aflate in curs pe rolul instantelor in acest moment li se aplica NOUL COD DE PROCEDURA PENALA.  Astfel ca, daca o persoana este trimisa in judecata pentru anumite fapte si se afla in faza de apel in acest moment sentinta nu mai este supusa recursului asa cum prevedea codul penal pana la 31 ianuarie 2014, si este una definitiva si se pune imediat in executare. Asta deoarece in NOUA LEGE, nu mai exista decat o singura cale de atac si anume APELUL. Fosta cale de atac, si anume RECURSUL a fost transformat in RECURS IN CASATIE si a devenit o cale de atac extraordinara.

Prin urmare, orice proces care se va desfasura in JUSTITIA ROMANA nu mai are decat o singura cale de atac ordinara, si anume APELUL, asta echivaleaza cu reducerea semnificativa a duratei proceselor.

Marea amnistie

In pararel cu intrarea NOULUI COD in vigoare, saptamana viitoare Parlamentul Romaniei va adopta mai mult ca sigur si legea MARII AMNISTII si GRATIERI. Proiectul de lege, aflat inca la comisia juridica a camerei deputatilor, a fost contestat vehement de o parte a mass-mediei, de opozitie, dar mai cu seama de presedintele Traian Basescu. Insa cu toate aceste critici este sigur ca LEGEA AMNISTIEI SI GRATIERII va trece prin parlament si ca, chiar daca presedintele Traian Basescu o va trimite inapoi, ea va fi revotata in parlament si pana la 1 martie 2014 va intra in vigoare. Astfel, vor fi eliberati din penitenciare cateva mii de romani, si de asemenea, vor scapa de dosare penale alte cateva mii. Acest fapt este unul inevitabil si s-a intamplat in toate tarile din lume atunci cand au avut loc reforme majore ale LEGISLATIEI PENALE.

Probabil ca proiectul de lege aflat in Parlament va mai suporta unele modificari cu privire la limita maxima de pedeapsa in ceea ce priveste AMNISTIA SI GRATIEREA  si probabil cu privire la unele infractiuni  care ar putea sa fie scoase sau introduse in ultima clipa in randul infractiunilor care beneficiaza de aceasta oportunitate.

VOM REVENI!

Politica