sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Protecţia unităţilor şcolare, asigurată de Inspectoratul de Poliţie Dolj

Siguranţa în unităţile de învăţământ, prevenirea victimizării minorilor, a delincvenţei juvenile, menţinerea ordinii publice şi îmbunătăţirea climatului de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar reprezintă preocupări primordiale ale poliţiei, în fiecare an şcolar. Pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic, în incinta şi zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar, la nivelul judeţului Dolj au fost întocmite “Planul teritorial comun de acţiune pentru anul şcolar 2013 – 2014” şi  Sistemul cadru de asigurare a protecţiei unităţilor de învăţământ,  aprobate de Prefectul judeţului Dolj, care vor asigura aplicarea unitară a activităţilor ce urmează a fi desfăşurate de reprezentanţii instituţiilor implicate.

De asemenea, au fost întocmite Planurile Locale Comune de Acţiune pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi cadrelor didactice şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar. Pentru creşterea climatului de siguranţă civică în zona unităţilor de învăţământ, structurile cu atribuţii în apărarea ordinii şi liniştii publice  au stabilit  responsabilităţile şi intervalul orar de acţiune pentru patrulele mixte poliţist – jandarm şi Poliţie locală.  Pe  raza municipiului Craiova zilnic, (luni – vineri), în intervalul orar 12.00- 20.00, acţionează 15 patrule mixte poliţist–jandarm, la 21 unităţi de învăţământ şi opt patrule de poliţişti locali în zona a 11 unităţi şcolare.  

Acţiuni pentru prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile

Policlinica Buna Vestire Craiova

În trimestrul IV 2013, la cele 601 unităţi de învăţământ  (170 în mediul urban şi 431 în mediul rural), au fost organizate şi s-au executat  în sistem integrat 220 acţiuni şi controale pentru prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile, dintre acestea 72 pentru prevenirea şi combaterea absenteismului, 50 pentru respectarea regimului circulaţiei rutiere, 98 alte acţiuni. Nu au scăpat de amenzi nici agenţii economici  cu magazine amplasate în curţile unităţilor de învăţământ.

Cu ocazia activităţilor organizate au fost aplicate 343 sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 61/1991 şi nerespectarea de către agenţii economici  cu magazine amplasate în zona unităţilor şcolare, a prevederilor HG nr. 128/2004. În ceea ce priveşte infracţionalitatea şcolară, au fost sesizate 15 infracţiuni, un minus de şapte fapte (-27% faţă de trim. IV 2012), din care 14 comise în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar (93%) şi o infracţiune comisă în zona adiacentă, 12 comise în mediul urban şi trei în mediul rural, cele mai multe infracţiuni comise în şcoli fiind infracţiuni de furt.
Nicolescu Constantin – inspector şef, Inspectoratul de Poliţie al judeţului Dolj

Lipsa pazei în anumite şcoli, motiv de îngrijorare

În plus, lipsa pazei şi a controlului la accesul în unele unităţi de învăţământ; implicare redusă din partea unor cadre didactice pentru supravegherea elevilor în timpul pauzelor; minimalizarea unor comportamente predelincvente ale elevilor de către profesorii diriginţi şi managerii unităţilor şcolare; precum şi tratarea cu superficialitate a unor abateri comise de către elevi, în unele unităţi de învăţământ, de către cadrele didactice au dus la degradarea cursurilor în anumite unităţi şcolare din Dolj. Poliţiştii au participat la 533 de şedinţe cu elevii, cadrele didactice şi părinţii au desfăşurat 488 activităţi în cadrul orelor de curs, activităţi care au vizat reducerea riscului de victimizare sau de implicare a minorilor în comiterea de infracţiuni.

În anul şcolar 2013-2014,  din totalul unităţilor de învăţământ care funcţionează în judeţul Dolj, numai 123 au fost asigurate cu pază, respectiv 20,4%, iar în mediul rural, din cele 436 unităţi de învăţământ preuniversitar, au fost asigurate cu pază doar 38, respectiv 8,7%.De asemenea, 192 unităţi de învăţământ sunt asigurate sisteme de alarmă contra efracţiei şi de supraveghere video, respectiv 32%, în  mediul rural procentul fiind de doar 19%. Poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi specifice de supraveghere şi dirijare a traficului rutier în zona intrărilor în unităţile de învăţământ pentru asigurarea fluenţei circulaţiei, fiind constituite în acest sens 14 patrule şcolare de circulaţie la nivelul judeţului Dolj.Având în vedere atribuţiile în domeniul siguranţei rutiere au fost întocmite protocoale de colaborare cu Autoritatea Rutiera Română – Agenţia Dolj, Registrul Auto Român – Filiala Dolj, Secţia Drumuri Naţionale Craiova, şi împreună cu acestea, au fost desfăşurate activităţi în cadrul Campaniei naţionale “ALEGE VIAŢA!”, în scopul prevenirii accidentelor în care ar putea fi implicaţi elevi.

Obiectivele pentru anul 2014

Analiza permanentă a evoluţiei situaţiei operative din zona unităţilor de învăţământ, în vederea adaptării dispozitivelor de ordine şi siguranţă publică constituite şi creşterea eficienţei acestora în planul prevenirii şi combaterii faptelor antisociale, concomitent cu intensificarea activităţilor de pregătire antiinfracţională şi antivictimală a elevilor. Menţinerea ordinii publice în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar în sistem integrat şi permanentizarea, pe raza municipiului Craiova, a celor 15 patrule mixte poliţist –jandarm şi opt ale Poliţiei Locale Craiova.

Organizarea de acţiuni comune de către  I.P.J. Dolj, I.J.J Dolj, Gruparea  de  Jandarmi Mobilă Craiova, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj,  pentru asigurarea unui climat de normalitate şi siguranţă civică, în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, combaterea abandonului şi absenteismului şcolar, modul de executare a serviciului de către personalul de pază, în special realizarea controlului accesului în incinta unităţilor de învăţământ. Organizarea de activităţi specifice pentru prevenirea accidentelor rutiere, inclusiv prin creşterea numărului patrulelor şcolare.

Verificarea modului de asigurare a pazei şi securităţii în unităţile de învăţământ şi acordarea sprijinului necesar în vederea instituirii măsurilor prevăzute de Legea nr. 333/2003R şi HG nr. 301/2012 şi informarea I.S.J Dolj şi autorităţilor publice locale cu privire la neajunsurile constatate, în vederea remedierii lor. Semnalarea eventualelor cazuri în care, urmare a condiţiilor de iarnă, sunt afectate căile de acces rutier şi pietonal spre unităţile de învăţământ sau din proximitatea acestora, în vederea luării măsurilor necesare.

Politica