joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

SARBATORIREA MICII UNIRI IN PRINCIPALELE ORASE ALE JUDETULUI

In municipiile Slatina si Caracal precum si in orasele Bals si Corabia autoritatile locale si judetene au organizat festivitati  cu prilejul împlinirii a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române, Moldova şi Ţara Românească, asa zisa MICA UNIRE.Manifestarile s-au rezumat la: depunerea de coroane, alocutiuni ale oficialitatilor, o slujba religioasa, deffilarea unitatilor militare ( acolo unde s-a putut ) si cateva momente artistice.La Slatina, la statuia lui Alexandru Ioan Cuza pe bulevardul cu acelaşi nume s-a desfasurat actiunea de comemorare  a micii uniri realizate de domnitorul Cuza.Desfasuratorul actiunii: intonarea imnului de stat al României, s-a oficiat o slujbă în cinstea acestei zile de catre un sobor de preoţi, în frunte cu preasfinţitul Sebastian Paşcanu, Episcopul Slatinei şi Romanaţiului, prefectul de Olt Cătălin Rotea, preşedintele Consiliului Judeţean Olt Paul Stănescu, dar şi alte autorităţi, au ţinut alocuţiuni cu privire la însemnătatea zilei. Dupa alocutiuni reprezentanţii instituţiilor Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Apărării Naţionale, cei ai asociaţilor veteranilor de război precum şi reprezentantii tuturor instituţiilor deconcentrate, organizaţiilor judeţene ale partidelor politice.

Manifestările au continuat cu defilarea gărzii de onoare alcătuită din: pompieri si jandarmi. Pentru prima data in garda de onoare au participat si poliţiştii locali.La sfirsitul manifestarilor s-a incins hora unirii.Dintre cei prezenti putem enumere: prefectul judetului Olt Rotea, subprefectul Emil Marinescu, preşedintele CJ Olt Stănescu si vicepreşedinţii: Ioan Ciugulea şi Marius Oprescu, viceprimarii Slatinei: Mihaela Stana şi Cristian Bircea, senatorii Darius Vâlcov şi Mihai Niţă şi deputaţii: Emil Moţ, Daniel Bărbulescu şi Virgil Delureanu.Cu ocazia mari sarbatori nationale primaria Slatina a organizat, in contextual sarbatorii locale „Slatina, dragostea mea!”, un spectacol de muzica populara cu: Laura Lavrig, Elena Merişoreanu, Ştefania Rareş şi trupa Hangiţele pe scena amplasată pe Esplanadă.

Tot cu aceasta ocazie executivul slatinean, incepand cu orele 11.30, a servit tradiţionalele sarmale cu mămăliguţă, alături de un pahar de vin fiert. Municipalitatea a oferit peste 2.000 de porţii.Cu aceasta ocazie edilul slatinean, Minel Prina, a dat un mesaj slatinenilor sai: “ Dragi slătineni, astăzi sărbătorim împlinirea a 155 de ani de la Unirea Principatelor, cu aceasta ocazie vă invit să petrecem împreună Ziua Unirii! Să ne amintim că solidaritatea şi unitatea sunt cele care ne-au ajutat, de-a lungul vremii, să depăşim greutăţile vieţii cotidiene. Să înţelegem că numai împreună putem construi proiecte durabile pentru oraşul nostru şi pentru această ţară. “Tot in Slatina elevii şcolilor au sărbătorit prin concursuri şi momente artistice. La Şcoala Gimnazială Nicolae Iorga şi Căminul cu Program Prelungit nr. 7 s-au desfasurat  ore dedicate  Micii Uniri.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La Muzeul Judeţean toti copii care au vizitat unitatea li s-au prezentat evenimentele petrecute în urmă cu 155 ani sub conducerae lui Alexandru Ioan Cuza. La Caracal manifestarile omagiale au cuprins, la fel ca si la Slatina: depunerea de coroane, alocutiuni ale oficialitatilor, o slujba religioasa, deffilarea unitatilor militare ( acolo unde s-a putut ) si cateva momente artistice. Ceea ce a iesit in evidenta a fost parade militara cu torte. O imagine frumoasa, superba. Sa nu uitam ca in Caracal inca mai exista o unitate militara de instructie: Batalionul 1 Instrucţie “Olt”, ultimul juramant al soldatilor profesionisti a avut loc anul trecut in 4 septembrie. Si la Corabia Ziua Unirii Principatelor Romane a fost sarbatorita. Anul acesta evenimentele organizate s-au desfasurat in fata Casei de Cultura din Corabia,langa bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Ziua de 24 Ianuarie este cunoscuta ca ziua Unirii Principatelor Romane sau ca Mica Unire,ce a avut loc la jumatatea secolului al XIX-lea si reprezinta unificarea vechilor state Moldova si Tara Romaneasca,din anul 1859. Manifestarile au inceput cu discursul lui Vlad Sorin Gigi viceprimarul orasului. Dupa aceea doamna Mirela Cojoc, sef serviciu cultural din cadrul Primariei Corabia a vorbit despre importanta istorica a actului unirii,evocandu-l pe domnitorul Alexandru Ioan. Un sobor de preoti a oficiat o slujba.Manifestarile au continuat cu un program artistic  si apoi un scurt program folkloric. Conform traditiei s-a jucat hora unirii. Ceremonialul de depunere a coroanelor de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza a fost momentul sfirsitului manifestarilor. Consilier personal al Primarului orasului Corabia Dan Oltean, ne-a declarat: “ Mica Unire a fost sarbatorita si la Corabia printr-un frumos program artistic. “Mica Unire a Principatelor Române a fost sărbătorită şi în Balş.
Cum altefel decat printr-un program artistic realizat in si de Casa de Cultură a oraşului, în colaborare cu Biblioteca Orăşenească „Petre Pandrea”.

Politica