joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Pesediştii şi liberalii au defilat pe rând cu o delegaţie chineză

În prima zi investitorii chinezi care ar viza construirea la Romag Termo a unei termocentrale în valoare de circa 400 de milioane de euro au fost însoţiţi de secretarul de stat în Ministerul Economiei pesedistul Maricel Păcuraru , cu toate că un comunicat de presă emis de Ministerul Economiei anunţa că secretarul de stat Virgil Popescu vine cu delegaţia la Severin.

Virgil Popescu fiind şi preşedintele PNLMehedinţi. În mod paradoxal a doua zi secretarul de stat Maricel Păcuraru dispare ca măgarul în ceaţă iar  delegaţia chineză e ,,preluată” de secretarul de stat Virgil Popescu, apărut de undeva din neant… Pentru că în prima zi de vizită chinezii au fost aduşi la intrevedere cu preşedintele CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, de către secretarul de stat Maricel Păcurariu , una din ipotezele plauzibile  ar fi  aceea că Duicu nu a dorit  şi nu doreşte să stea la aceeaşi masă cu liberalul Virgil Popescu. În judeţ USL nu mai funcţionează, aici PSD dictează!.

Reprezentanţii unei companii chineze au efectuat săptămâna trecută o vizită de 2 zile la Drobeta Turnu Severin pentru a se documenta în privinţa implementării unui proiect ce vizează construirea unei termocentrale noi pe platforma Romag Termo. În cauză s-a vorbit de un parteneriat public privat în care chinezii ar investi circa 400 de milioane de euro. Deocamdată nu s-a concretizat nimic însă delegaţia chineză s-a întâlnit cu toţi factorii de răspundere din judeţ şi s-a documentat cu seriozitate pe teren. Iniţial un comunicat al Ministerului Economiei a anunţat că delegaţia chineză va veni la Severin însoţită de secretarul de stat Virgil Popescu. N-a fost să fie aşa. Înalţii oaspeţi au venit la Severin însoţiţi de alt secretar de stat în Ministerul Economiei, pesedistul Maricel Păcuraru.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Acesta i-a plimbat pe chinezi în prima zi de vizită la CJ Mehedinţi la o întrevedere cu preşedintele Adrian Duicu, la prefectură la prefectul Nicolae Drăghiea şi la RAAN şi Romag Termo. În mod paradoxal în a doua zi de vizită a delegaţiei chineze secretarul de stat Maricel Păcuraru a dispărut din peisaj şi în locul său a apărut dintr-o dată secretarul de stat Virgil Popescu, liberal, preşedintele PNL Mehedinţi. Acesta i-a dus pe chinezi la primăria Izvoru Bârzii, pe raza căreia se află platforma Romag Termo,  la o discuţie cu primarul Horia Balica, în calitate de reprezentat al autorităţii locale. În lupta pentru capital electoral PSD şi PNL  şi-au dat la gioale pe sub masă şi în privinţa aducerii   chinezilor. Însă şi chinezii au plecat la fel cum au venit. Fără să promită nimic concret. 

Delegaţia companiei chineze HiSun PV Technology  Co.Ltd, subsidiară a Grupului Evergreen Industry Group, specializat în investiţii în sectorul energetic a ajuns la Severin însoţită de secretarul de stat în Ministerul Economiei, Maricel Popa. Chienzii au avut întâlniri la CJMehedinţi cu preşedintele Adrian Duicu şi cu prefectul Nicolae Drăghiea. Secretarul de stat în cadrul Ministerului Economiei, Maricel Popa, cel care însoţeşte delegaţia a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că firma este interesată atât de materia primă, lignitul din zonă, cât şi producerea de energia electrică, intenţia fiind aceea de construire de noi centrale în parteneriat public privat, la RAAN.

Am început de doi ani de zile aceste investigaţii şi s-a prezentat de mai multe ori proiectul în China. Suntem într-o vizită de documentare, prima vizită la RAAN, dar este una dintre cele mai importante firme atât pe termoficare cât şi pe regenerabile. Firma respectivă mai are investiţii în România, este familiarizată cu legile Uniunii Europene şi împreună cu autorităţile locale sperăm să ajungem şi la finalizarea acestor investiţii.
A declarat Popa

Din punct de vedere tehnic, discuţia se va purta la sediul RAAN şi pe platforma de la RAAN, întrucât aici sunt oameni cu mare experienţă. Se vor deplasa la nivelul Regiei şi după vizita făcută, delegaţia trage concluziile şi sunt convins că investiţiile în judeţul Mehedinţi vor începe cât de curând, care sunt foarte, foarte necesare.
A declarat preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu

Firma HiSun PV Technology  Co.Ltd, subsidiară a Grupului Evergreen Industry Group are investiţii în România în energie solară în valoare de 300 milioane de euro . În fapt aceştia ar fi interesaţi de construirea unei centrale noi de 300MW, intenţia fiind de a prelua şi cariera Husnicioara de la Complexul Energetic Oltenia.  Niciun membru al delegaţiei din China nu a făcut declaraţii miercuri seara.

În ziua următoare i-a luat în primire pe chinezi un secretar de stat PNL

A doua zi a venit rândul liberalilor să defileze cu delegaţia chineză. Este vorba de secretarul de stat în Ministerul Economiei , liberalul Virgil Popescu Delegaţia chineză a vizitat joi zona din apropierea Termocentralei de la Halânga şi a discutat cu primarul liberal al comunei Izvoru Bârzii, Horia Balica, pe teritoriul căreia se află un teren de aproximativ 19 hectare pe care s-ar putea construi noua termocentrală.

Scopul vizitei noastre la Severin şi în judeţul Mehedinţi şi chiar în această comună (n.r. Izvoru Bârzii) este de a ne documenta în vederea participării la implementarea unui proiect de termocentrală nouă la Romag Termo. Acest proiect a fost promovat de Ministerul Economiei şi de către Ambasada României în Republica Populară Chineză. Am venit aici, am fost primiţi călduros de către oficialităţile oraşului, am văzut că este un mediu investiţional propice pentru a dezvolta investiţiile noastre în Severin. În aceste două zile am avut un schimb de păreri foarte important pentru acest proiect, discuţii tehnice pe baza noului proiect care se doreşte a fi implementat la Severin. În continuare noi vom face o analiză temeinică, aprofundată pe acest proiect în scopul de a definitiva un model de a participa la implementarea proiectului. Sperăm ca eforturile noastre proprii şi cu ajutorul domnului primar (cu al Ministerului Economiei reprezentat de domnul Virgil Popescu să ajungem la rezultate care să ne permită să realizăm proiectul. Vom folosi o tehnică nouă, tehnică de vârf care să respecte condiţiile de mediu şi să producă aburul şi electricitatea necesară zonei.
A declarat Gao Jian Jun – preşedinte China HiSun PV Technology Co., Ltd.

Întrebat despre mediul de afaceri din România, Gao Jian Jun s-a arătat mulţumit.

A dat un noroc peste noi. Începând de anul trecut, în domeniul energiei solare am venit în România, am găsit un mediu investiţional propice şi am făcut cele şase centrale solare. Prin Ambasada României la Beijing şi Ministerul Economiei au fost date informaţii despre mediul investiţional din România.
A concluzionat preşedintele  China HiSun PV Technology Co., Ltd, Gao Jian Jun

Secretarul de stat Virgil Popescu a explicat la Izvoru Bîrzii care ar urma să fie colaborarea în partea română şi cea chineză în cazul în care investiţia se va concretiza.

Este în stadiu de evaluare, va fi o termocentrală nouă, asta cu certitudine, ei au deja în România nişte investiţii în energie solară, de unde o să aibă certificate verzi pe care Termocentrala va trebui oricum să le cumpere şi vor în felul acesta să închidă circuitul. Din acest motiv sunt interesaţi să facă această termocentrală într-o locaţie care să le şi permită. Au vrut să ştie şi poziţia autorităţii locale. Termocentrala vine cu terenul, instalaţii, chinezii vin cu banii şi construiesc, iar profitul se împarte potrivit cotelor fiecăruia. Practic este un producător independent în curtea Termocentralei.
A declarat Virgil Popescu.Investiţia chinezilor la Halânga s-ar ridica la 400 milioane de euro

Compania chineză are construite în România şase centrale solare: la Balş (trei), lângă Bucureşti (una) şi la Satu Mare (două). Acestea au fost construite anul trecut şi sunt legate la sistemul naţional energetic.

Politica