Conecteaza-te cu noi

Eveniment

Monica Iacob Ridzi, 5 ani de închisoare

Publicat

pe

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la cinci ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Naţională a Tineretului. Magistraţii au dispus şi interzicerea unor drepturi pe o perioadă de trei ani. Decizia nu este însă definitivă.  Aceeaşi condamnare a fost dispusă şi pentru Ioana Vârsta, fost consilier al Monicăi Iacob Ridzi. Nici în cazul acesteia condamnarea nu este definitivă.

Monica Iacob-Ridzi şi alte 11 persoane au fost trimise în judecată pe 3 mai 2011.Fostul ministru este acuzat că în perioada 17 martie – 22 mai 2009, în calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel naţional dedicate Zilei Naţionale a Tineretului şi externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii.

Astfel, a fost alocată firmelor Artisan Consulting SRL şi Compania de Publicitate Mark SRL suma de aproximativ 3.120.000 lei. Suma a fost cu mult mai mare decât cea solicitată şi aprobată prin buget pentru acest eveniment. Totodată, potrivit procurorilor, Monica Ridzi a hotărât ca evenimentele să fie organizate în locaţii din Bucureşti, Costineşti şi 39 reşedinţe de judeţ, în care cunoştea că structurile proprii ale ministerului ori alte entităţi publice sau private vor desfăşura manifestări de acest gen.

Mai mult, aceasta este acuzată că, ulterior declanşării cercetărilor, în 13 iulie 2009, cu ajutorul lui Marius Mihail Mărcuţă, ar fi intervenit să fie şterse din calculatoarele MTS aparţinând unora dintre coinculpaţi date informatice şi fişiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului, atât din agendele de poştă electronică, cât şi din memoria calculatoarelor, pentru a împiedica aflarea adevărului.Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului s-a constituit parte civilă cu suma de 2.736.933,28 lei (640.000 de euro), cu precizarea că îşi rezervă dreptul de a modifica suma în funcţie de prejudiciul final stabilit pe baza întregului material probator din dosar.

Continue Reading