marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

«Soarta» Şcolii Gimnaziale Nr. 23 declanşează conflicte între Primărie şi ISJ

Părinţii ai căror copii studiază la fosta Şcoală Gimnazială Nr.23, actuala Şcoală ,, Sf. Gheorghe’’ au depus un memoriu la Primăria Craiova, pentru reînfiinţarea  Şcolii Gimnaziale Nr. 23, ca unitate cu personalitate juridică, după cum se arată într-un comunicat de presă al municipalităţii, semnat de primarul Lia Olguţa Vasilescu. În anul 2010 au avut loc mai multe comasări la nivelul învăţământului preuniversitar doljean. În această categorie s-a clasat şi Şcoala Gimnazială Nr. 23, care a devenit una şi aceeaşi cu Şcoala Nr. 24 ,, Sf. Gheorghe’’.

Inspectorul Şcolar General, Georgică Bercea a declarat că de-a lungul timpului au existat mai multe solicitări pentru reînfiinţarea Şcolii Nr.23 ca unitate cu personalitate juridică. Totodată, Bercea a explicat că unitatea de învăţământ nu poate primi personalitate juridică, din cauză că judeţul Dolj nu se încadrează, în acest moment, în prevederile legii privind finanţarea de bază. Totodată, Şcoala Nr. 23 apare cu un deficit foarte mare, fapt care nu permite ISJ-ului să solicite rectificare bugetară, la Minister.

În 2010 s-au făcut mai multe comasări la nivelul învăţământului preuniversitar. S-au comasat mai multe unităţi şcolare din judeţul Dolj, printre care şi Şcoala Nr. 23 cu Şcoala Nr. 24, devenind una singură. Pe parcursul acestor ani au existat mai multe solicitări pentru redobândirea personalităţii juridice. De asemenea, şi alte instituţii au solicitat acelaşi lucru. Chiar în acest an, un grup de părinţi de la Şcoala Nr. 23 a cerut acest lucru. Primăria îşi dă un aviz de principiu, în care spune dacă este sau nu de acord. Consiliul Local a spus că este de acord cu actuala reţea şcolară, la care să adăugăm şi Şcoala Nr. 23, cu personalitate juridică. Din păcate, există mai multe aspecte care ne împiedică să facem acest lucru. Nu ne încadrăm la nivelul judeţului, în prevederile legii privind finanţarea de bază. Va trebui să solicităm la Minister realocarea de fonduri pentru salariile profesorilor. La Şcoala Nr.23 apare un deficit destul de mare, situaţie care ne împiedică să solicităm Ministerului această rectificare bugetară.
A declarat Georgică Bercea, inspector şcolar general al ISJ Dolj

Policlinica Buna Vestire Craiova

Bercea: «Am hotărât ca Şcoala Nr. 23 să rămână, în continuare, comasată cu Şcoala Nr. 24»

Bercea a mai precizat că împreună cu membrii Consiliului de Adminstraţie ( C.A.) ai ISJ Dolj s-a hotărât ca Şcoala Nr. 23 să rămână, în continuare, comasată cu Şcoala Nr. 24 ,, Sf. Gheorghe’’.

Cu membrii Consiliului de Administraţie am hotărât să rămânem tot aşa. Comasarea a fost atacată în instanţă, însă instanţa a hotărât că nu se mai poate face nimic, că decizia este una corectă. Şcoala Nr. 23 este structură a Şcolii ,, Sf. Gheorghe’’.  Cadrele didactice şi elevii au rămas pe loc, decât denumirea a fost schimbată şi faptul că nu este unitate cu personalitate juridică. Trebuie să avem în vedere şi încadrarea în prevederile bugetare. Noi putem să reanalizăm aceste aspecte. S-au făcut nişte modificări la legea Educaţiei. Ordonanţa 117/ 23 decembrie 2013 aduce câteva modificări, iar una foarte importantă: Consiliul Local poate participa cu sume din bugetul propriu şi la finanţarea de bază.
A explicat Georgică Bercea, inspector şcolar general al ISJ Dolj

Olguţa Vasilescu îl contrazice pe Bercea

Pe de altă parte, edilul- şef al urbei, Lia Olguţa Vasilescu are cu totul şi cu totul o altă viziune a acestei situaţii. Într-un comunicat de presă transmis de Primăria Craiova se arată că solicitările verbale din partea părinţilor, ai căror copii învaţă la Şcoala Gimnazială  Nr.23 şi memoriul depus la Primăria Craiova de către Alice Duma, reprezentantul acestora, de a reînfiinţa Şcoala gimnazială nr. 23 ca unitate cu personalitate juridică, au fost analizate, fiind făcute toate demersurile legale pentru a obţine avizul de funcţionare a Şcolii gimnaziale nr. 23, ca ordonator terţiar de credite cu personalitate juridică, începând cu anul şcolar 2014-2015.

În comunicat se mai precizează că expunerea de motive a reliefat condiţiile legale de obţinere a avizului: sediu adecvat desfăşurării în condiţii optime şi cu dotarea corespunzătoare privind procesul instructiv-educativ; calitatea educaţiei furnizate este corelată cu toate standardele naţionale; încadrarea în numărul de posturi didactice, didactice auxiliare şi nedidactice aprobate de inspectoratul şcolar, corelat cu numărul de şcolari şi preşcolari; îndeplinirea condiţiilor esenţiale de funcţionare ca unitate de învăţământ cu personalitate juridică, conform Legii educaţiei naţionale art. 19, privind numărul minim de elevi pe unitate, precum şi a art. 63, care se referă la numărul de elevi ce constituie grupa şi clasa pentru învăţământul primar şi gimnazial.

Primăria Craiova: «Redobândirea personalităţii juridice nu necesită cheltuieli suplimentare»

Primăria Craiova a înaintat către I.S.J. Dolj, spre avizare, reţeaua şcolară a unităţilor de învăţământ preuniversitar din Craiova, pentru anul şcolar 2014-2015, incluzând Şcoala Gimnazială Nr. 23 ca ordonator terţiar de credite, cu personalitate juridică.

Potrivit comunicatului de presă, în urma şedinţei Consiliului de administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, Primăria Craiova a aflat, de la părinţi, de refuzul I.S.J. Dolj privind acordarea personalităţii juridice a unităţii de învăţământ, pe motiv că încadrarea în finanţarea pe elev nu justifică acordarea acestui drept. Reanalizând situaţia dată şi constatând că suma de bani alocată la capitolul cheltuieli de personal prin finanţarea de bază rămâne aceeaşi atât în cazul divizării, cât şi al nedivizării celor două unităţi şi mai ales faptul că personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic nu va fi afectat, acesta nici nu creşte, nici nu scade, deci nu necesită restructurări sau cheltuieli suplimentare. Astfel, municipalitatea  consideră greşită modalitatea C.A. al I.S.J. Dolj de a rezolva această problemă, după cum este specificat în comunicat.

Primăria va retrimite o solicitare scrisă inspectorului şcolar

În consecinţă, primarul a afirmat, în comunicatul de presă, că va retrimite ,, o solicitare scrisă inspectoratului şcolar, cu menţiunea de a reanaliza pertinent situaţia privind acordarea avizului conform unităţii de învăţământ, Şcoala Gimnazială Nr.23, pentru a deveni instituţie cu personalitate juridică’’.
În plus, edilul consideră că “nu există niciun motiv temeinic pentru a nu răspunde doleanţelor elevilor, părinţilor şi profesorilor de a se rezolva această problemă, iar rolul Inspectoratului Şcolar Judeţean este şi acela de a ţine cont de părerea acestora şi de a nu prelungi, la nesfârşit, o nedreptate produsă în urma cu câţiva ani.

Politica