marți, martie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

«La noi legile se schimbă mai des ca şosetele»

Gata cu joaca! Copiii românilor ar putea primi o lovitură dură, din partea Ministerului Educaţiei. Remus Pricopie a anunţat că se va decide dacă începând cu anul 2015, grupa mare va fi inclusă în învăţământul obligatoriu. Decizia prin care grupa mare ar putea fi cuprinsă, din septembrie 2015, în învăţământul obligatoriu, durata acestuia crescând astfel de la 11 la 12 ani, va fi luată până la sfârşitul anului 2014.

Fiecare măsură pe care o introducem trebuie să fie fundamentată, foarte bine pregătită şi să reprezinte consensul discuţiilor cu toţi responsabilii din sistem. Dacă nu am fi aprobat, în decembrie, o ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii educaţiei, în ianuarie trebuia să mergem pe cinci ani gimnaziu şi trei ani liceu, idee respinsă de toţi actorii din sistem. De aceea, încă de acum, analizăm şi posibilitatea de a modifica Legea educaţiei pentru a introduce grupa mare în învăţământul obligatoriu, proiect bine primit.
A explicat ministrul Educaţiei

Legea, benefică pentru copiii care nu merg la grădiniţă

Policlinica Buna Vestire Craiova

În prezent, în grupa mare sunt cuprinşi 98-99 la sută dintre copiii cu vârsta între 5 şi 6 ani. Ministrul Educaţiei a mai spus că doreşte să implementeze această nouă lege, exact pentru copiii care nu merg la grădiniţă. Astfel, cei mici vor trebui să se acomodeze cu şcoala şi cu regulile instituţiei încă de la cinci ani. Totodată, la nivel european există şcoli unde învăţământul obligatoriu începe de la trei ani.

Această măsură nu a fost cuprinsă în ordonanţa de urgenţă din decembrie, pentru că nu a fost discutată suficient. Ceea ce este foarte important este că pentru a introduce grupa mare în învăţământul obligatoriu nu este necesară o nouă infrastructură, ci măsura ar fi introdusă mult mai simplu. Grupa mare rămâne la grădiniţă. Este vorba doar despre obligativitatea de a merge la grădiniţă. Trebuie asumat din 2014. Dacă se ia această decizie, mergem pe 12 ani de învăţământ obligatoriu. Această prevedere ar intra în vigoare din septembrie 2015.
A adăugat Pricopie

Experimente sau nu?

Odată cu implementarea noii măsuri, învăţământul obligatoriu va începe la vârsta de cinci ani şi se va încheia după absolvirea clasei a X-a. Sistemul educaţional românesc va fi structurat  având 12 ani de studiu obligatorii. Mai mult, Pricopie a precizat că peste patru-cinci ani, vârsta de la care începe învăţământul obligatoriu ar trebui, probabil, să fie coborâtă din nou, spre patru ani.

Probabil, peste patru-cinci ani, ar trebui să mergem mai departe şi să coborâm vârsta către patru ani. Dar acum nu are rost să detaliem acest subiect. Insist, însă, să fac o precizare. Nu este vorba despre experimente, ci de reglaje pe care orice sistem viu, iar sistemul de învăţământ este un sistem viu, trebuie să le suporte, pentru că altfel nu ţine pasul cu tendinţele de la nivel internaţional.
A spus ministrul Educaţiei

Grupa mare va rămâne la grădiniţă, însă singurul lucru care se va schimba este acela că şi o parte din învăţământul preşcolar va fi obligatoriu, cum este în acest caz. Ministerul Educaţiei analizează în prezent “posibilitatea de a modifica Legea educaţiei pentru a introduce grupa mare în învăţământul obligatoriu”.
Decizia va fi luată cel târziu la finele anului curent.

Părinţii, împărţiţi în tabere

În Craiova, numărul preşcolarilor se ridică la 6000, iar dintre aceştia 3920 au fost înscrişi în grupa mare, pentru anul şcolar 2013-2014. Pentru unii părinţi, iniţiativa propusă de Remus Pricopie ar fi mană cerească, întrucât programul de muncă foarte încărcat nu le permite acestora să petreacă atât de mult timp în compania copiilor.
Pe de altă parte, alţi părinţi consideră că măsura propusă nu face altceva decât să-i perturbe şi mai mult pe micuţi, deoarece aceştia nu pot înţelege prea multe lucruri la o vârstă atât de fragedă.

Din câte am citit în mass-media, noua măsură nu îi va supune pe copiii noştri la un efort mental mai mare decât ar fi permis pentru vârsta lor. Aşa cum eu sunt foarte ocupată cu locul de muncă, sunt convinsă că multe mame şi mulţi taţi se regăsesc în situaţia mea. Consider că această soluţie este una foarte bună, deoarece micuţii vor fi educaţi de la o vârstă fragedă şi probabil vor fi ghidaţi după principii foarte bune, pe viitor. Practic, îmbinăm utilul cu plăcutul. În plus, fiica mea va avea posibilitatea de a comunica cu alţi copii de vârsta ei, va învăţa să comunice cu aceştia şi să-şi petreacă timpul cu ei.
A spus Maria G., 28 ani

Nu ştiu cât este de bună această nouă măsură. Oricum, la noi, românii, legile se schimbă mai des ca şosetele. Când eu eram copil, părinţii mă duceau să stau mai mult pe la ţară, cu bunicii mei, la aer curat. Şi, culmea, am primit o educaţie excelentă. Nu cred că dacă duci copilul de la cinci ani, zi de zi, la grădiniţă îi faci un bine uriaş. Să nu mai zic că şi cealaltă lege, cum că ar trebui să fie obligatoriu învăţământul încă de la patru ani, mi se pare o prostie imensă. Probabil că domnii care ne guvernează nu ştiu ce să mai facă pentru a ieşi în evidenţă, dar din păcate, ies în evidenţă doar într-un mod negativ.
A explicat Simona F., 33 ani

Articolul precedent
Articolul următor

Politica