sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

C.E. examinează reglementările fiscale din ţările membre

Comisia Europeană a anunţat, ieri, că vor fi examinate reglementările fiscale din toate ţările membre pentru a se asigura că cetăţenii europeni mobili nu sunt discriminaţi de sistemele de taxare, se arată într-un comunicat al instituţiei, prezentat de MEDIAFAX. Comisia Europeană arată că mobilitatea lucrătorilor a fost identificată ca fiind unul dintre factorii esenţiali care pot stimula creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă în Europa. Astfel, se estimează că PIB-ul ţărilor UE-15 a crescut cu aproximativ 1 % pe termen lung, ca rezultat al mobilităţii care a urmat celor două valuri de extindere: 2004 şi 2007.

Cu toate acestea, obstacolele fiscale constituie în continuare unul dintre factorii principali care îi descurajează pe cetăţenii UE să plece din statul lor de origine pentru a-şi căuta un loc de muncă într-un alt stat membru. Obstacolele fiscale pot apărea fie în statul de origine, fie în noul stat de reşedinţă.

Se arată în comunicatul CE, potrivit sursei citate

Policlinica Buna Vestire Craiova

Astfel, pe parcursul acestui an, CE va efectua o evaluare detaliată a regimurilor fiscale ale statelor membre, pentru a descoperi dacă acestea generează dezavantaje pentru cetăţenii mobili. În cazul în care se vor constata discriminări sau încălcări ale libertăţilor fundamentale ale UE, Comisia le va semnala autorităţilor naţionale şi va insista să se efectueze modificările necesare, iar dacă acestea vor persista, Comisia va declanşa împotriva statelor membre în cauză procedurile de rigoare ca urmare a constatării neîndeplinirii obligaţiilor, mai scrie MEDIAFAX.

Pe 16 ianuarie, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie comună care solicită statelor membre să respecte dreptul fundamental la libertatea de mişcare în Uniune. Membrii Parlamentului European cer aplicarea legilor Uniunii astfel încât să se garanteze un tratament nediscriminat al tuturor muncitorilor UE, indiferent de ţara de origine.Rezoluţia a fost iniţiată de liderii Grupului PPE.

Am încercat să introducem rezoluţia încă din decembrie, eu şi Traian Ungureanu. Nu am reuşit, atunci singurul grup care a susţinut a fost PPE. În ianuarie am repetat cererea şi, de data asta, nu au mai avut motive şi s-a aprobat această dezbatere, plus o rezoluţie. Cred că efectele se vor vedea suficient de repede. În primul rând, în ceea ce-i priveşte pe români este o rezoluţie care va aduce un plus de încredere celor care sunt în afară. Este susţinută circulaţia forţei de muncă şi se vede că nu sunt singuri şi nu sunt lăsaţi la voia autorităţilor naţionale. În al doilea rând, chiar dacă nu este un act tocmai legislativ, este o rezoluţie, sunt convins că statele care au început această dezbatere sau care continuă această dezbatere vor ţine cont de această rezoluţie. Este păcat că o asemenea dezbatere se face din cu totul alte motive. Aşa, în discuţii particulare, le-am spus colegilor mei că am obosit să îmi tot apăr ţara din cauza discuţiilor interne pe diverse campanii electorale. Nu este corect ca pentru a câştiga voturi pe plan naţional să încerci să blamezi alte popoare.
A declarat europarlamentarul român Marian Jean Marinescu, vicepreşedinte PPE, unul dintre iniţiatorii rezoluţiei

Politica