joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Au confiscat 60.000 pachete de ţigări de contrabandă

Potrivit Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi, înanul 2013 ,  în urma controlului specific de frontieră, au fost descoperite :24 autoturisme furate( BMW, Audi, Mini Cooper, Opel, Peugeot,  Ford şi Skoda) în valoare de 628 120 de lei, 59695  pachete ţigări în valoare de 268627  lei şi 1775 de  litri de alcool ,  4 arme de foc şi 26 cartuşe, 176 de fiole de testosteron  , 680 de bucaţi instrumente medicale stomatologice în valoare de 3400 de lei, s-au confiscat 1448 kilograme de peşte  şi  61 unelte de pescuit în valoare  de 7500 de lei, 626 perechi de încălţăminte contrafacute care afectează drepturile de proprietate intelectuală în valoare de 114656 lei, în urma acţiunilor desfăşurate s-au  confiscat bunuri în valoare de 1193740 lei bunuri  provenite din activităţile infracţionale.   Pentru atingerea acestor obiective în anul 2013  au fost desfăşurate 553 acţiuni proprii cu 1247 misiuni desfăşurate în scopul contracarării fenomenului infracţional în zona noastră de competenţă, 315 acţiuni cu 666 misiuni în cooperare cu celelalte instituţii cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice: IPJ Mehedinti, IJJ Mehedinti, SIPI Mehedinti, DRV Craiova, Biroul Vamal PF I, Inspecţia Piscicolă, ARR, AND.  

Alte date şi cifre

În 2013 per total 1818  persoane au fost sancţionate contravenţional, valoarea aplicată a acestor sancţiuni ridicându-se la 406320 de lei, au fost înregistrate un număr de 264 de lucrări penale, fiind soluţionate 184 dintre acestea. Au fost înaintate Parchetului 180 cauze penale, în care sunt cercetate un număr de 192 de personae. Au fost înregistrate un număr de 433 de infracţiuni  cu 303 persoane implicate.Punctele de trecerea frontierei (Porţile de Fier I, Porţile de Fier II, PTF Dr. Tr. Severin – Port şi PTF Orşova – Port) au fost tranzitate de 1361368 persoane, fiind verificate totodată peste 417603 mijloace de transport. Se constată o scădere cu de 10 % a numărului de persoane şi 5% a numărului de mijloace de transport comparativ cu aceiaşi perioadă a anului trecut. În PTF Porţile de Fier I, Porţile de Fier II, PTF Dr. Tr. Severin – Port şi PTF Orşova – Port  au fost descoperite  100 de  infracţiuni comise de  113 persoane

Policlinica Buna Vestire Craiova

Au  fost descoperite 363 de persoane date în consemn şi 7 urmăriţi general toţi fiind cetăţeni români care au fost predaţi beneficiarilor de consemn pentru luarea măsurilor legale, membrii echipelor comune, poliţist de frontieră – vameş, au descoperit şi ridicat în vederea confiscării, bunuri în valoare de peste 291282 lei, nu s-a permis ieşirea din ţară a unui număr de 474 persoane – cetăţeni români care nu au îndeplinit condiţiile de ieşire legală din ţară avand  nereguli în documentele de călătorie, nu s-a permis intrarea în ţară a unui număr de 154 de  persoane şi ieşirea unui număr de 6 persoane – cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare, porturile Drobeta Turnu Severin şi Orsova au fost tranzitate de un număr de 4116 de nave comerciale şi de pasageri cu 13503  de persoane, nu s-a permis ieşirea din ţară a unui număr de 242 de minori care nu îndeplineau condiţiile legale de ieşire din ţară. De la începutul anului 2012 este deschis traficului de autoturisme şi Punctul de Trecere a Frontierei Porţile de Fier II, punct deschis traficului internaţional de persoane,  la această  dată în compunerea Poliţiei de Frontieră  Mehedinţi fiind deschise traficului două puncte rutiere şi două puncte portuare. În anul 2013 s-au acordat un număr de 716 de avize pentru desfăşurarea unor diferite activităţi în zona de frontieră şi s-au avizat un număr de peste 17560 de permise de pescuit sportiv.

Cazuri semnificative : maşina căptuşită cu ţigări  
   
 În ziua de 14.09.2013, la ora 18.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Porţile de Fier II s-a prezentat la controlul de frontieră pentru a intra în România cu o autofurgonetă înmatriculată în România, cetăţeanul român L. Marian Gabriel, în vârstă de 23 din jud. Dolj.Având informaţii despre implicarea cetăţeanului doljean în activitatea de contrabanda cu ţigări, poliţiştii de frontieră au solicitat lucrătorilor vamali din Punctul de Trecere a Frontierei Porţile de Fier II efectuarea în comun a unui control amănunţit asupra mijlocului de transport. În urma controlului efectuat asupra  autofurgonului Iveco condus de L. Gabriel s-au găsit ascunse şi nedeclarate într-un perete dublu, special confecţionat în remorca  autovehiculului, cantitatea de 20.970 pachete cu ţigări mărcile Marble, City, Bond, Monte şi Fast de provenienţă Muntenegru şi Serbia.Din cercetările efectuate de către poliţiştii de frontieră s-a stabilit că ţigările au fost cumpărate din Serbia şi ascunse în remorca autovehiculului, cu scopul de a fi transportate şi comercializate ilegal în România. Poliţiştii de frontieră mehedinţeni i-au întocmit cetăţeanului doljean L. Marian Gabriel lucrare penală în care se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de introducere în / scoaterea din ţară prin locurile stabilite pentru controlul vamal, prin sustragere de la controlul vamal a bunurilor sau mărfurilor care trebuie plasate sub regim vamal, dacă valoarea în vamă a bunurilor sau mărfurilor sustrase este mai mare de 20.000 de lei, în cazul produselor supuse accizelor. Întreaga cantitate de ţigări, în valoare de 21.000 euro şi autovehiculul în valoare de 4500 euro au fost ridicate în vederea confiscării.

Contrabandistul  cu barca
 
În seara zilei de 18.02.2013, ora 19.45, poliţiştii de frontieră  din cadrul Serviciului Teritorial al  Poliţiei de Frontieră Mehedinţi, aflaţi în misiune de supraveghere a frontierei de stat, pe direcţia localităţii Ostrovul Corbului, au observat o ambarcaţie cu motor care a plecat de la malul sârbesc al Dunării spre teritoriul tarii noastre, precum si două persoane care asteptau pe malul romanesc al Dunarii. În cadrul monitorizării activităţii persoanelor suspecte, poliţiştii de frontieră au observat că ambarcaţia cu motor, condusă de un bărbat, a intrat în apele naţionale ale României şi s-a apropiat de malul românesc al fluviului Dunărea. Conducătorul ambarcaţiei a aruncat, cu rapiditate, pe malul Dunarii, mai multe colete voluminoase, iar apoi a plecat cu ambarcaţia, în mare viteză, spre Serbia, întreaga operaţiune de descărcare a ţigărilor durând aproximativ 3 minute.

Poliţiştii de frontieră au observat ca cele două persoane care asteptau pe mal au preluat coletele voluminoase, intenţionând sa le transporte spre interiorul localităţii, fapt pentru care s-a declansat acţiunea de reţinere a acestora, concomitent fiind anunţate autoritatile de frontiera sârbe, în vederea depistării ambarcaţiunii care transportase ţigările si reţinerii persoanei implicate. La somaţiile efectuate de poliţiştii de frontieră prin voce, cei doi barbati aflaţi pe malul romanesc au încercat să fuga cu ajutorul unui autoturism, fiind reţinuţi în scurt timp pe comunicaţia Ostrovul Corbului-Rogova. În urma legitimării acestora, s-a stabilit că cei doi sunt R. Gheorghe in vârstă de 41 de ani din localitatea Devesel şi S. Ion în vârstă de 57 de ani  din municipiul Turnu Severin.La faţa locului, poliţiştii de frontieră au descoperit 4.650 de pachete cu  ţigări mărcile Marble, Viceroy şi Fast.Împotriva persoanelor implicate s-a întocmit dosar penal  pentru săvârşirea infracţiunilor de contrabandă şi trecere ilegală a frontierei de stat.Cantitatea de 4.650 de  pachete  cu ţigări a fost indisponibilizată în vederea confiscării. Continuând acţiunile de combatere a traficului ilicit cu ţigări în ziua de 21.02.2013  poliţiştii de frontieră severineni au descins în baza autorizaţiilor de percheziţie emise de Parchetul de pe lângă Judecătoria Turnu Severin în trei locaţii aparţinând  lui  E.  Teodora persoană suspectată că se ocupă cu traficul cu produse accizabile. La percheziţiile efectuate în cele trei locuinţe aparţinând acesteia poliţiştii de frontieră au descoperit un număr de peste 2500 de pachete cu ţigări mărcile Pall Mall, Viceroy, Fast, Monus Slim, Marble, Malboro şi Capital . Ţigările în valoare de  20.000 de lei  au fost ridicate în vederea confiscării.E. Teodora este cercetată sub aspectul  săvârşirii  infracţiunii de deţinerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriului României a produselor accizabile supuse marcării fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita de 100000 de ţigarete .
 
Prinsă cu documente falsificate

 În ziua de 04.08.2013, ora 18.35 la Punctul de Trecere a Frontierei  Porţile de Fier I, s-a prezentat in vederea efectuării formalităţilor de ieşire din ţară, o tânără care s-a legitimat cu o carte de identitate românească. La controlul de frontieră cu aparatul videospectral, poliţiştii de frontieră mehedinţeni au constatat că documentul de călătorie nu prezintă elementele de siguranţă specifice unui asemenea document, fiind falsificat.    Din cercetarile efectuate a rezultat ca adolescenta are 16 ani si este din judeţul Galaţi. Mai mult, in urma verificărilor în bazele de date naţionale poliţiştii de frontieră mehedinţeni au constatat că tânăra este semnalată ca minor dispărut. Adolescenta a declarat politistilor de frontiera ca a apelat la aceasta metoda deoarece nu avea acordul parintilor pentru a putea pleca în vacanţă în Croaţia. În cauză s-a întocmit lucrare penală în care se fac cercetări sub aspectul săvârşirii înfracţiunilor de uz de fals, fals privind identitatea şi tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, minora fiind predată Centrului pentru Minori Mehedinţi.
                         
Oameni salvaţi de la înec

În anul 2013 poliţiştii de frontieră  din componenta navală a Sectorului Poliţiei de Sviniţa  şi Porţile de Fier II au salvat un număr de 6 persoane care se aflau în dificultate sau pericol de înec pe fluviul Dunărea. Exemplificăm:
În ziua de 21.07.2013 la ora 16. 30, prin apelul de urgenţă 112, o persoană de naţionalitate cehă aflată într-un velier de tip catamaran. la km fluvial 994 al fluviului Dunărea, pe direcţia localităţii Sviniţa a anunţat că împreună cu alte trei persoane aflate la bordul ambarcaţiei sunt în pericol de a se scufunda din cauza condiţiile hidrometeorologice. În ajutorul celor patru persoane  aflate în dificultate a intervenit ambarcaţiunea rapidă de intervenţie a poliţiei de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Sviniţa care s-a deplasat rapid pe direcţia km fluvial 994 al fluviului Dunărea, în apropierea cetăţii Trikule pentru a salva cele  patru persoane aflate în pericol de înec.Datorită faptului că velierul era în pericol să se scufunde, cei patru tineri cehi echipaţi cu veste de salvare abandonaseră ambarcaţia fiind purtaţi de curenţii fluviului în zona cazanelor Dunării. Ajunşi lângă persoanele aflate în dificultate, poliţiştii de frontieră i-au transbordat pe aceştia la bordul navei poliţiei de frontieră, le-au acordat primul ajutor şi au recuperat velierul care plutea în derivă pe fluviu. O altă ambarcaţie a poliţiei de frontieră a adus velierul afectat de furtună în siguranţă la malul românesc. Persoanele salvate au declarat că   vântul puternic, condiţiile meteorologice nefavorabile şi  valurile mari, i-au pus în imposibilitate  de a naviga şi controla velierul, şi au luat hotărârea de a-l abandona îndeptându-se spre malul românesc. După ce au fost ridicate la bord şi transportate  în portul Sviniţa, poliţiştii de frontieră au stabilit că persoanele respective sunt P. Jan, S. Vojtech,  P. Ondrej şi P. Miloş cu vârste cuprinse  între 19 şi 23 de ani din Cehia şi se aflau în croazieră pe fluviul Dunărea având ca destinaţie Sulina.Tinerii cehi le-au mulţumit poliţiştilor de frontieră mehedinţeni pentru faptul că prin modul rapid în care au acţionat, le-au salvat viaţa şi le-au recuperat ambarcaţia din apele Dunării.  

Ţigări, alcool şi  maşini confiscate              

 În  anul 2013 poliţiştii de frontieră mehedinţeni au confiscat peste 59695  pachete ţigări în valoare de 268627  lei şi 1775 de  litri de alcool de provenienta Serbia  fiind constatate 180 de infracţiuni de contrabandă, majoritatea faptelor fiind săvârşite în Punctele de Trecere a Frontierei Porţile de Fier I si Portile de Fier II.
În perioada analizată  au fost descoperite 24  autoturisme furate ( BMW, Audi, Citroen,  Peugeot, Opel, Skoda ) în valoare de peste 421800 lei.Trei poliţişti de frontieră mehedinţeni  au fost premiaţi de domnul  Radu Stroe – ministrul Afacerilor Interne pentru rezultatele obţinute în competiţiile sportive desfăşurate în anul 2013.
        
Poliţişti sancţionaţi     

În această perioadă au fost  constatate  un număr de 4 abateri disciplinare comise  de 4 poliţiştii (1 ofiţer şi 3 agenţi), acestea constând în neglijenţă sau lipsă de preocupare în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu. Poliţiştii care au săvârşit abateri au fost sancţionaţi disciplinar cu amânarea înaintarii în gradul urmator şi mustrare scrisă. În toate punctele de trecere a frontierei a fost destinată o încăpere pentru activitatea de relaţii cu publicul şi instalate cutii poştale pentru primirea reclamaţiilor şi sesizărilor cetăţenilor. De asemenea periodic se efectuează teste de integritate privind activitatea poliţiştilor în serviciu.
   
Poliţişti lăudaţi

În ziua de 20.12.2013 în cadrul unei ceremonii desfăşurate la sediul Ministerului Afacerilor Interne, domnul ministru Radu Stroe  a premiat mai mulţi poliţisti de frontieră, poliţişti şi jandarmi care s-au remarcat prin rezultatele obţinute în cadrul competiţiilor interne şi internaţionale organizate de structurile de ordine şi siguranţă publică.Din cadrul structurilor operative ale Poliţiei de Frontieră Mehedinţi au fost premiaţi trei poliţişti de frontieră ocupanţii locurilor întâi la competiţiile de tir, atletism şi fotbal.Cei trei premiaţi sunt:
– agentul principal Moraru Corina, poliţistă de frontieră în cadrul Biroului de Supraveghere  şi Control Naval din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi. La competiţia de tir individual fete aceasta a ocupat locul I obţinând 199 de puncte din 200 posibile. Dealtfel  şi în anul 2012 ag.pr. Moraru Corina a obţinut tot locul întâi  în municipul Suceava în cadrul aceleiaşi competiţii. Aceasta este o participantă activă la  competiţiile de tir ale MAI de aproximativ 4 ani obţinând mereu locuri pe podium la concursurile judeţene şi regionale.
– agentul  principal Achimescu Paula, poliţistă de frontieră în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Turnu Severin  care în perioada 1-10 august 2013 a participat la Belfast, în Irlanda de Nord Jocurile Mondiale Ale Politistilor şi Pompierilor (World Police and Fire Games). La   proba de alergare montană pe distanţa de 8000 m (Mountain Running Trail Race) desfăşurată în parcul Donard Forest  din Newcastle,  agentul principal Achimescu Paula      s-a clasat pe primul loc în condiţiile în care la start s-au aliniat peste  200 de participanţi.  Participantă activă la  competiţiile de atletism interne şi internaţionale de aproximativ 6 ani  poliţista de frontieră a obţinut mereu locuri pe podium la concursurile de cros.
 – agentul principal Marghescu Angelo, poliţist de frontieră în cadrul ,,Compartimentului de Sprijin Operativ aparţinând Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi şi component al lotului echipei de minifotbal a Ministerului Afacerior Interne, care în perioada11-14 noiembrie a participat  la prima ediţie a Campionatului Balcanic de minifotbal al poliţiştilor  desfăşurat la Limasol, în Cipru  şi s-a clasat împreună cu echipa pe primul loc.  În afara faptului că sunt  campioni în sporturile care le practică, cei trei poliţişti de frontieră care fac parte din structurile operative sunt instructori sportivi şi au rezultate  foarte bune în activitatea profesională” a declarat purtătorul de cuvânt al STPFMehedinţi, comisar –şef Valeriu Pera.

Politica